Η Γερμανία γνώρισε τον θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί φέτος, με τη μέση θερμοκρασία 7,5°C σύμφωνα με αναφορές 4°C πάνω από τον μέσο όρο για το 1961 έως το 1990. Ωστόσο, αυτός ο ζεστός καιρός δεν επρόκειτο να διαρκέσει, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατακόρυφα την τελευταία εβδομάδα. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος έπεσε στους -5°C.
Σύμφωνα με την Deutscher Weinbauverband e.V/German Winegrowers’ Association (DWV), οι παγετοί έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στα αμπέλια και ο ζεστός καιρός από πριν δεν βοήθησε, με τα φυτά περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από το σημείο που θα ήταν κανονικά να είναι αυτή την εποχή του χρόνου.
Αμπελουργική καταστροφή
«Οι παγετοί σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι τόσο καταστροφικοί επειδή η βλάστηση έχει ήδη προχωρήσει αρκετά μετά τους τελευταίους μήνες της ζέστης ρεκόρ», δήλωσε ο πρόεδρος του DWV, Κλάους Σνάιντερ. «Τα νεαρά, γόνιμα βλαστάρια παγώνουν τώρα και αυτά που ξαναβγαίνουν μπορεί να μην είναι γόνιμα».
Όσο για το πού βρίσκεται η ζημιά, διαφέρει από τοποθεσία σε τοποθεσία, αν και ο Schneider σημείωσε ότι «ορισμένες περιοχές αναφέρουν ακραίες ζημιές».
Σύμφωνα με την Wines of Germany, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πλήρως η ζημιά, αλλά οι αναφορές από τους παραγωγούς δείχνουν ότι έχει βαρύνει.
Η Ένωση Οινοποιών της Φραγκονίας συμμερίστηκε την πεποίθησή της ότι περίπου το 50% των αμπελώνων της περιοχής, που καλύπτουν έκταση άνω των 6.000 εκταρίων (το 80% των οποίων είναι φυτεμένα με λευκές ποικιλίες), έχουν υποστεί τουλάχιστον ελαφρά ζημιά.
Η Weingut Otto Keller στο Baden, τη νοτιότερη οινοπαραγωγική περιοχή της Γερμανίας, υπολόγισε ότι το 99% των αμπελιών της υπέστησαν ζημιές από τους παγετούς.
Οι συνθήκες αποδείχθηκαν εξίσου καταστροφικές για το Weingut Maximin Grünhaus στο Mosel-Saar-Ruwer, το οποίο είπε ότι είχε χάσει το “100% των βλαστών” σε μόλις δύο νύχτες.
Εν συνεχεία, αξίζει να αναφερθεί πως οι τεράστιες απώλειες στο Maximin Grünhaus αποκαλύπτουν πόσο τρομερή είναι η κατάσταση, καθώς ο ίδιος ο αμπελώνας είναι φυτεμένος σε μια απότομη κλίση (75° σε ορισμένα σημεία), που συνήθως σημαίνει ότι τα ανώτερα τμήματα του αμπελώνα δεν επηρεάζονται από τον παγετό, ο οποίος τείνει να χτυπούν τις χαμηλότερες περιοχές και η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται είναι το Riesling, το οποίο είναι συνήθως αρκετά ανθεκτικό σε ψυχρές συνθήκες.
Οι αμπελουργοί αναγκάστηκαν να δράσουν γρήγορα, δοκιμάζοντας κάθε είδους μεθόδους για να προσπαθήσουν να σώσουν μέρος της σοδειάς τους. Όπως δείχνει αυτή η στοκ φωτογραφία του Alamy, ένας χομπίστας παραγωγός στη Βαυαρία έχει τυλίξει τα βλαστάρια του σε μεμβράνη για να τους προσφέρει έναν βαθμό προστασίας.
Για άλλους παραγωγούς, αυτό το ανεπιθύμητο επεισόδιο ακραίων καιρικών φαινομένων τους ανάγκασε να καταφύγουν σε παλιομοδίτιες τεχνικές.
Το Schloss Wackerbarth στη Σαξονία, που βρίσκεται ακριβώς νότια του Βερολίνου στα ανατολικά της χώρας, χρησιμοποίησε κεριά κατά του παγετού σε μια προσπάθεια να ζεστάνει τα γύρω αμπέλια.
Τέλος, η σεζόν των καλοκαιρινών εμπειριών σε εξωτερικούς χώρους του Schloss Wackerbarth, συμπεριλαμβανομένων δείπνων και συναυλιών ζωντανής μουσικής, πρόκειται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και οι θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα αυξηθούν η ανησυχία για τους παραγωγούς τώρα είναι αν αυτές οι βελτιωμένες συνθήκες θα αντέξουν ή αν Η καλλιεργητική περίοδος τους επιφυλάσσει άλλη μια ανατροπή.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com