Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας αποθεώνουν το Αγιωργίτικο και υποδέχονται επισκέπτες

Οινικές και γαστρονομικές εμπειρίες με πρωταγωνιστή το Αγιωργίτικο θα χρωματίσουν το εορταστικό τριήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου στην οινική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου.

Τι κι αν ο κόσμος αλλάζει συνεχώς, το Αγιωργίτικο υπάρχει σταθερά στη Νεμέα για να συνεχίζει να συναρπάζει με το δυναμικό του χαρακτήρα. Εξάλλου, η Νεμέα είναι τόπος με μεγάλη αμπελουργική παράδοση και μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας, ενώ το κρασί ΠΟΠ Νεμέα βασίζεται στην ποικιλία Αγιωργίτικο, από τις πιο δυναμικές ελληνικές ποικιλίες.

Τουλάχιστον από τον 16° αιώνα στη Νεμέα καλλιεργείται το Αγιωργίτικο σχεδόν σε αποκλειστική βάση, όπως προκύπτει από τα οθωμανικά αρχεία. Οπότε η υπόθεση ότι από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιεργείται στην περιοχή της Νεμέας, η ποικιλία Αγιωργίτικο, μπορεί να αποτελεί ένα πολύ ορθολογικό συμπέρασμα.

Κάθε φορά, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και τον Δήμο Νεμέας είναι πόλος έλξης για εκατοντάδες οινόφιλους, ντόπιους αλλά και ξένους, αφού όλοι έρχονται για τον απόλυτο πρωταγωνιστή: το κρασί.

Εξάλλου, η μεγάλη γιορτή του Αγιωργίτικου στην οινική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου συμπίπτει με την αρχή του Τρύγου (τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη) και πλαισιώνεται από δεκάδες εκδηλώσεις σε όλα τα οινοποιεία της Νεμέας. Μια πραγματική γιορτή.

Φέτος οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας «νοστιμίζουν» επικίνδυνα αφού ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας ένωσε τις δυνάμεις του με τη Γαστρονομική Κοινότητα Νεμέας με σκοπό ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα μέσα από το οποίο θα αναδεικνύεται ο μοναδικός χαρακτήρας του Αγιωργίτικου.

Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2021 θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 με την καθιερωμένη Τελετή Έναρξης.

Το παρόν θα δώσει και το Winetrails για να καταγράψει τον παλμό των εκδηλώσεων, πραγματοποιώντας επισκέψεις και σε οινοποιία.

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις αλλά και συζητήσεις θα λάβουν μέρος στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου:

–           Γαστρονομία και κρασί από τον Γιώργο Πίττα

–           Ανάλυση του ερευνητικού προγράμματος της Νεμέας από τον Σάκη Καλύβα

–           Παρουσίαση του νέου φακέλου ΠΟΠ Νεμέας αλλά και του Σήματος ποιότητας

Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, από τις 11:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα, το Εκθετήριο του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας θα είναι ανοιχτό σε γευσιγνωσίες.

  • Θεματικές γευσιγνωσίες με συνοδεία τοπικών μεζέδων,
  • Livecooking από τοπικούς μάγειρες και μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Νεμέας.
  • Οινικές και γαστρονομικές εμπειρίες με πρωταγωνιστή το Αγιωργίτικο που θα χρωματίσουν το Σαββατοκύριακο των απανταχού επισκεπτών με έξτρα νοστιμιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...