Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι μέθοδοι για τη μείωση του CO2 στα οινοποιεία δεν αξιοποιούνται επαρκώς

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, η οποία αποκάλυψε την αποτελεσματικότητα των τεχνητών υγροβιότοπων και των μικροφυκών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα οινοποιεία, ως «έκκληση για δράση» προκειμένου να διασφαλιστεί «η διατήρηση του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές».

Τα οινοποιεία θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνητούς υγροβιότοπους και μικροφύκη, γνωστά ως Phycosol, για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη με τίτλο «Eco-innovation minimises the carbon footprint of wine production» (Η οικολογική καινοτομία ελαχιστοποιεί το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής κρασιού), υποστηρίζει ότι «οι περισσότερες μελέτες συχνά παραβλέπουν τους πόρους στις γεωργικές πρακτικές, τις βιογενείς εκπομπές και τα λύματα» στη συνολική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των οινοποιείων.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αποδείξουν ότι οι καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών υγροτόπων και της χρήσης του Phycosol, αξιοποιούν έναν συχνά παραγνωρισμένο κύκλο πόρων για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές CO2.

«Σε έναν κόσμο που προσπαθεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές και να αντιμετωπίσει πιεστικά προβλήματα βιωσιμότητας, είτε μέσω της καλλιέργειας φυκιών είτε μέσω καινοτομιών στα υγρά απόβλητα, οι προσαρμογές της οινοβιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές», δήλωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη, οι κύριοι συντελεστές του αποτυπώματος άνθρακα είναι η αμπελουργία (27%), η οινοποίηση (23%) και η εμφιάλωση κρασιού (50%).

Ωστόσο, η μελέτη υποστήριξε επίσης ότι οι παραδοσιακές προσεγγίσεις αξιολόγησης συχνά υποτιμούν τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την οινοποίηση. Η ασυμφωνία προκύπτει συχνά από την παράβλεψη στοιχείων, όπως το CO2 από τη ζύμωση, τα λύματα και οι ροές άνθρακα στο έδαφος, υποστήριξε η μελέτη.

«Είναι απαραίτητη μια πιο ολιστική προσέγγιση για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των οινοποιείων», υποστήριξαν οι συντάκτες της. Πρότειναν τη χρήση τεχνητών υγροτόπων και της Phycosol, η οποία μπορεί να μετατρέψει τα λύματα σε προϊόντα όπως τα βιολιπάσματα, για τη βελτίωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Κάνοντας μικρά βήματα

«Η παγκόσμια σημασία του κρασιού δεν μπορεί να υπονομευθεί», υποστήριξε η μελέτη. Η οινοποίηση και η εμφιάλωση ευθύνονται για το 85% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα μιας φιάλης κρασιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην έρευνα, αλλά οι εκπομπές άνθρακα από την αμπελουργία εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά και οποιαδήποτε μείωση των εκπομπών θα βοηθήσει τα οινοποιεία να επιτύχουν τους πράσινους στόχους τους.

«Μικρές μειώσεις σε πολλά οινοποιεία μπορούν να αθροιστούν σε σημαντική μείωση των συνολικών εκπομπών του κλάδου. Όταν κάθε οινοποιείο κάνει ακόμη και μικρές βελτιώσεις, το σωρευτικό αποτέλεσμα σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να είναι σημαντικό», δήλωσαν οι ερευνητές.

Έπειτα, ολοκλήρωσαν τη μελέτη με μια πρόσκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου και την ερευνητική κοινότητα «να θεωρήσουν αυτά τα ευρήματα ως πρόσκληση για δράση».

Τέλος, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Αγκαλιάζοντας την οικολογική καινοτομία, μπορούμε συλλογικά να οδηγήσουμε την αμπελουργική βιομηχανία και μάλιστα τον ευρύτερο γεωργικό τομέα προς ένα μέλλον όπου η βιωσιμότητα δεν θα είναι απλώς μια φιλοδοξία αλλά μια υλοποιημένη πρακτική, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση στα ποτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου, προκαλεί ανησυχία στους οινοπαραγωγούς. Η κατάργηση...

REPORTS

Με την κλιματική αλλαγή, ο Γάλλος αγρομετεωρολόγος Serge Zaka εκτιμά ότι θα αλλάξει η περιοχή κατανομής των μεσογειακών αμπελώνων. Ο οινολόγος Matthieu Dubernet πιστεύει...

REPORTS

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια μεγάλη αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή και κυρίως αφορούν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι οινοποιοί της Κρήτης ετοιμάζονται για 17η ΧΡΟΝΙΑ να υποδεχτούν τους φίλους του κρητικού αμπελώνα στην Έκθεση Κρητικού Κρασιού «ΟιΝοτικά», που θα πραγματοποιηθεί 1,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...