Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ερευνητές του UNSW δοκιμάζουν «συνταγή» για μπαταρίες από κρασί

Το υπόλοιπο κρασί και τα υπερώριμα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ισχυρών μπαταριών, αφού Αυστραλοί χημικοί αποκάλυψαν μια νέα χρήση για τα οξέα των τροφίμων σύμφωνα με το reneweconomy.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της NSW ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει τα πάντα, από smartphone και ηλεκτρικά οχήματα μέχρι οικιακή ηλιακή αποθήκευση στο μέλλον. Αλλά οι ακαδημαϊκοί θα πρέπει πρώτα να κλιμακώσουν την τεχνολογία από το μέγεθος ενός νομίσματος σε ένα πολύ μεγαλύτερο προϊόν.

Αντίδραση στο μέταλλο

Η ανακάλυψη της μπαταρίας ήρθε αφότου ένας υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου κατέγραψε ασυνέπειες στον τρόπο με τον οποίο τα οξέα των τροφίμων αντιδρούν στο μέταλλο.
Η ομάδα του επιστημονικού τμήματος του UNSW άρχισε στη συνέχεια να πειραματίζεται με διαφορετικούς τύπους οξέων τροφίμων, δήλωσε ο καθηγητής Neeraj Sharma στο AAP και διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ανόδου – ενός από τα τρία κύρια εξαρτήματα της μπαταρίας.

«Η άνοδος είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στο κόστος, την τοξικότητα, όλα αυτά τα πράγματα όσον αφορά την επεξεργασία των μπαταριών», είπε. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον, βιώσιμο και να του δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη από αυτό που έχει αυτή τη στιγμή».

Ο καθηγητής Sharma είπε ότι οι ερευνητές είχαν δοκιμάσει την τεχνολογία τους με τρυγικό οξύ και μηλικό οξύ που βρίσκονται στο κρασί, καθώς και κιτρικό οξύ που είναι κοινό στα φρούτα.

Τα οξέα θα μπορούσαν να «συντονιστούν» σε συνδυασμό με μέταλλα, ανέφερε, για να παράγουν διαφορετικούς τύπους αποθήκευσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών που φορτίζονται ή αποφορτίζονται γρηγορότερα από το κανονικό ή που αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 Βιώσιμες μπαταρίες

Τα οξέα των τροφίμων θα μπορούσαν επίσης να υποβληθούν σε επεξεργασία με χρήση νερού αντί σκληρών χημικών ουσιών και θα μπορούσαν να εξαχθούν από ρεύματα απορριμμάτων τροφίμων και ποτών για να διασφαλιστεί ότι οι μπαταρίες ήταν σημαντικά πιο βιώσιμες.

«Δεν  στοχεύουμε στα οικιακά απορρίμματα επειδή έχουμε μεγάλη μεταβλητότητα, αλλά εάν έχετε μια μοναδική πηγή όπως τα απόβλητα κρασιού ή εσπεριδοειδών, μπορείτε να έχετε κλίμακα», είπε ο καθηγητής Sharma.

Οι ερευνητές απέδειξαν την υπόθεσή τους σε ένα πρωτότυπο μεγέθους νομίσματος για να λάβουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία, αλλά στη συνέχεια θα στοχεύσουν μια μπαταρία θήκης μεγέθους κινητού τηλεφώνου.

Ο καθηγητής Sharma είπε ότι εκτός από την κλιμάκωση των πρωτοτύπων τους, οι ερευνητές είχαν συνομιλίες με επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην τεχνολογία και είχαν επίσης συζητήσεις μια πιθανή συνεργασία με μια ερευνητική ομάδα που αναπτύσσει μια βιώσιμη κάθοδο μπαταρίας.

Η τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου είναι σε μεγάλη ζήτηση στην Αυστραλία και στο εξωτερικό για να υποστηρίξει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Διαχειριστής της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς εκτιμά ότι η χώρα διαθέτει επί του παρόντος τρία γιγαβάτ χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον 22 γιγαβάτ μέχρι το 2030.

ΠΗΓΗ: worldenergynews.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, οι οινοποιοί στη Γαλλία εξερευνούν νέες μεθόδους για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ημερομηνίας συγκομιδής των σταφυλιών, με στόχο την παραγωγή οίνων...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...