Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι γονείς επηρεάζουν τις αντιλήψεις για το αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτη

Παρά το γεγονός ότι δεν πίνουν αλκοόλ μέχρι την εφηβεία, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά μπορούν να εσωτερικεύσουν τις συμπεριφορές κατανάλωσης των ενηλίκων από νεαρή ηλικία.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, έγινε υπό την ηγεσία της Dr Megan Cook και του καθηγητή Emmanuel Kuntsche, από το Κέντρο Έρευνας Πολιτικής για το Αλκοόλ στη Σχολή Ψυχολογίας και Δημόσιας Υγείας του La Trobe.

Η μελέτη βασίστηκε σε 329 παιδιά, που ερωτήθηκαν και χρησιμοποίησαν μια ηλεκτρονική εργασία, όπου τα ίδια απέδιδαν αλκοολούχα ποτά σε διάφορα πρόσωπα που απεικονίζονται σε ένα εικονογραφημένο σενάριο. Παράλληλα, οι γονείς των παιδιών ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα, που περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και την έκθεση στο αλκοόλ.

Παράλληλα, τα ευρήματα αποκάλυψαν μια ειδική για το φύλο επίδραση της έκθεσης στις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος των γονιών (ιδιαίτερα των μητέρων) στις αντιλήψεις των μικρών παιδιών για τα συγκεκριμένα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να πίνουν αλκοόλ στην εφηβεία τους, οι περισσότεροι έχουν ήδη εσωτερικεύσει τις κανονιστικές πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές κατανάλωσης αλκοόλ των ενηλίκων ως μικρά παιδιά κάτω των οκτώ ετών, μέσω της μάθησης παρατήρησης.

Ο καθηγητής Kuntsche μάλιστα ανέφερε ότι: «Μέχρι την έναρξη της κατανάλωσης, βασίζεται σε χρόνια αυτής της μάθησης παρατήρησης παράλληλα με το φυσικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζουν τα παιδιά, τη διαθεσιμότητα του αλκοόλ, την τιμή και το μάρκετινγκ».

Η Dr Cook τόνισε πώς «αν και υπάρχει μια ποικιλία πιθανών πηγών, όταν τα παιδιά είναι σε νεαρή ηλικία οι γονείς διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη μάθηση παρατήρησης και τη μοντελοποίηση».

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους Cook και Kuntsche, είναι σημαντικό να διερευνηθεί όχι πόσο πίνουν οι γονείς γενικά, αλλά πότε πίνουν υπό την παρουσία των παιδιών.

Ο Kuntsche εξήγησε: «Μερικοί γονείς μπορεί να καταναλώνουν αλκοόλ συχνά, αλλά μόνο όταν είναι έξω με ενήλικες φίλους ή όταν τα παιδιά είναι στο κρεβάτι, έτσι αυτά τα παιδιά έχουν μηδενική έκθεση στο ποτό των γονιών τους. Συγκριτικά, άλλοι γονείς μπορεί να καταναλώνουν αλκοόλ λιγότερο συχνά, αλλά όταν καταναλώνουν, είναι παρουσία των παιδιών τους. Αυτή η πρώιμη έκθεση είναι σημαντικό να μελετηθεί, επειδή οι κανόνες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ των νέων, στην πρόβλεψη της έντονης και προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ σε ηλικίες 17-19 ετών».

Η έρευνα κατέδειξε ότι αυτό που μαθαίνουν τα παιδιά από τους γονείς τους, ειδικά από τις μητέρες, είναι συγκεκριμένο για το φύλο.

Τέλος, η Dr Cook πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα παρέχουν πειστικές αποδείξεις για τη μετάδοση μεταξύ των γενεών συμπεριφορών κατανάλωσης αλκοόλ σε πολύ μικρές ηλικίες και επειδή η έκθεση είναι συγκεκριμένη για το φύλο, μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τις έμφυλες ταυτότητες κατανάλωσης αλκοόλ στον ενήλικο πληθυσμό».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

REPORTS

Tις πέντε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου έρχεται να εκφράσει η Οινοποιία Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα στάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.