Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ασυνήθιστες μέθοδοι παλαίωσης κρασιού πολλαπλασιάζονται

Μια ακόμα πρωτότυπη ιδέα παλαίωσης κρασιού σε ειδικές συνθήκες εφαρμόζεται στην περιοχή Ardèche της Γαλλίας. Σε 80 μέτρα βάθος, μέσα σε μια σπηλιά, τι εξέλιξη μπορεί να έχει άραγε ένα κρασί;

Αμπελουργοί στην Ardèche αποφάσισαν να θάψουν τα κρασιά τους στην καρδιά της σπηλιάς Saint-Marcel d’Ardèche, η οποία έχει χαρακτηριστεί φυσική κληρονομιά του Gorges της Ardèche. Στην αίθουσα της “Παρθένου”, βάθους 80 μέτρων, έχει σχεδιαστεί ένας χώρος ειδικά για ωρίμανση κρασιού, στον οποίο οι συνθήκες είναι “ιδανικές” : «80 μέτρα υπόγεια, με τον ασβεστόλιθο «Urgonien», σε επαφή με την άργιλο του terroir, που έχει τοποθετηθεί εκεί από τη φύση, σε ατμόσφαιρα πάντα υγρή (86%), σε σταθερή θερμοκρασία (13°C) και σε απόλυτο σκοτάδι».

Μεταξύ των οινοπαραγωγών που αναζητούν τέτοιου είδους περιπέτεια, βρίσκεται ο Raphaël Pommier, από το οινοποιείο Notre-Lady de Cousignac, που ανήκει στον οίκο Ogier από το 2004. Επέλεξε την ετικέτα Côtes-du-Rhône Village Βiο 2014 για παλαίωση σε βαρέλι 300 λίτρων. “Στόχος είναι τα κρασιά αυτά να αποκτήσουν βάθος και μεταλλική έκφραση”, αναφέρει ο οίκος Ogier.

Κάποιο καιρό πριν, κάποιες φιάλες οινοπαραγωγών που συμμετείχαν στο εγχείρημα ανέβηκαν ξανά στην επιφάνεια και δοκιμάστηκαν από ειδικούς. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι η μέθοδος δίνει στρογγυλάδα, φρούτο ενώ κρατάει την φρεσκάδα στα κρασιά, που σημαίνει ότι θα ωριμάσουν με πιο αργούς ρυθμούς.

Διαβάζοντας τα στοιχεία αυτά από το σχετικό άρθρο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η τεχνική αυτή αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα, λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους που δημιουργεί ειδικές συνθήκες. Η διαπίστωση κατά τη δοκιμή διατήρησης της φρεσκάδας και του φρούτου είναι πιθανό να σχετίζεται με τη σταθερή διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά και με την κυκλοφορία του αέρα στο χώρο. Η πολύ υψηλή υγρασία όμως σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμοκρασία, μπορεί να προκαλέσει μια σχετική ανησυχία κυρίως όσον αφορά την παλαίωση σε βαρέλια, λόγω αυξημένης εκχύλισης αρωμάτων ξύλου. Όλα αυτά όμως, όπως και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, αποτελούν δεδομένα προς ανάλυση και εξαρτώνται από το τί κρασιά επιθυμεί να κάνει ο κάθε οινοπαραγωγός.

Mε στοιχεία από vitisphere.com

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Nέες επενδύσεις και τα επόμενα βήματα προετοιμάζει το οινοποιείο Anhydrous, που αποτελεί την οινική έκφραση του Κτήματος Αβαντίς στη Σαντορίνη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Σε 200 στρέµµατα γύρω από τη λίµνη του Μαραθώνα και παίρνοντας έµπνευση από το µύθο του Οίνωτρου, που µετανάστευσε στον Τάραντα για να φτιάξει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο που διανύει ο αμπελοοινικός κλάδος στη χώρα μας, ενθαρρυντική είναι η προσπάθεια επτά οινοποιείων της Κεφαλονιάς που ένωσαν τις...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, την ανάδειξη του τόπου και με στόχευση στην ποιότητα, η Ένωση Ηρακλείου επανέρχεται μετά από χρόνια απουσίας, για να...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.