Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι «Ανοικτές Πόρτες» ενεργό εργαλείο της αλυσίδας αξίας του αμπελοοινικού τομέα

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας, αποτελεί ο θεσμός «Ανοιχτές Πόρτες», όπως διαπιστώθηκε εκ νέου το διήμερο 18-19 Μαΐου 2024.

Στο θεσμό «Ανοιχτές Πόρτες», αναφέρθηκε και ο υπουργός ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως συνολικά για τον αμπελοοινικό τομέα μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιείται ένα εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου με επενδύσεις 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

Με αφορμή την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες», 18-19 Μαΐου 2024, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε τα εξής:

Αυτό το διήμερο τα οινοποιεία όλης της χώρας φιλοξένησαν ταξιδιώτες, ή και μέλη των τοπικών τους κοινοτήτων, προσφέροντάς τους μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία μέσα από την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες».

Η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση χιλιάδων χρόνων στο κρασί και την οινοποσία. Η Κρήτη κατέχει διαχρονικά εξέχουσα θέση στην παράδοση αυτή. Κατά την μυθολογία τα αμπέλια ήταν δώρο του Διονύσου στον βασιλιά Μίνωα, και το κρητικό κρασί, ποτό που γινόταν σύμφωνα με συνταγή που δώρισε ο θεός Απόλλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια κρασιού στον κόσμο βρέθηκε στο Βαθύπετρο των Αρχανών.

Διατηρώντας αυτή την παράδοση, σήμερα η Κρήτη παραμένει πρωταγωνιστής του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, με τους αμπελώνες της κρητικής γης να παράγουν το 45,4% των σταφυλιών για κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της χώρας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία του κρασιού για την ελληνική αγροτική οικονομία. Γι’ αυτό, μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιούμε εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου και επενδύουμε 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Παράλληλα στηρίζουμε νέες μορφές επιχειρηματικότητας όπως ο οινοτουρισμός. Εκδηλώσεις όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο εναρκτήριος Μήνας Ελληνικού Κρασιού αύξησε τις πωλήσεις ελληνικού κρασιού κατά 277% σε σχέση με πέρυσι στην Αγγλία.

REPORTS

Αυξημένες σε σχέση με το 2023, είναι οι τιμές που ανακοίνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ανά ποικιλία σταφυλιών για τη φετινή χρονιά. Η...

REPORTS

Η Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024 σε περιοχές που πλήττονται από...

REPORTS

Η Πορτογαλία υποφέρει από την υποκατανάλωση κόκκινων κρασιών, την απότομη αύξηση της παραγωγής το 2023 και την πτώση των εξαγωγών, οδηγώντας της να ζητήσει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...