Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινικές δοκιμασίες που κατέληγαν σε ασύστολη οινοποσία καταγράφονται μέσα στην ανθρώπινη ιστορία

Από τον Κότταβο των αρχαίων Ελλήνων ιστην Passatella των Ρωμαίων και από εκεί στα Jiuling της Κίνας και πίσω ξανά στην «Άρτεμις και το Ελάφι» της υψηλής κοινωνίας της Ευρώπης του 17ου αιώνα, τα παιχνίδια με βάση το κρασί βρέθηκαν νωρίς στον πυρήνα της ανέμελης κοινωνικοποίησης σε όλο το φάσμα της ιστορίας και των πολιτισμών.

Τα παιχνίδια αυτά, τα οποία αναλύει η ομάδα του Wine Trails στην ειδική έκδοση Top 50, είναι μόνο μερικά από τα ιστορικά καταγεγραμμένα εορταστικά στοιχήματα που κατέληγαν σχεδόν πάντα σε μια ασύστολη οινοποσία.

Ο Κότταβος είναι ένα παιχνίδι ερωτικής μαντείας και δεξιοτεχνίας που παιζόταν από άνδρες στα νυχτερινά συμπόσια στης κλασικής Αθήνας. Με έπαθλο ευνοϊκούς οιωνούς για τις υποψήφιες αγαπημένες των συμμετεχόντων αλλά και αγαλματίδια και φρούτα. Οι παίκτες προσπαθούσαν να αδειάσουν το σκεύος οινοποσίας στοχεύοντας στο εσωτερικό μιας πλάστιγγας που στερεωνόταν σε ένα μεταλλικό ραβδί. Όποιος τα κατάφερνε θεωρούσαν ότι θα καταφέρει να κερδίσει την εύνοια της αγαπημένης του.

Στην Αρχαία Ρώμη, το οινικό παιχνίδι των συμποσίων ήταν πιο βίαιο, με τις μεσαιωνικές παραλλαγές του να περιλαμβάνουν ακόμα και μαχαιρώματα. Στους παίκτες μοιράζονταν από τέσσερις κάρτες και οι δύο που συγκέντρωναν την υψηλότερη αξία, ορίζονταν ως «αρχηγοί». Στη συνέχεια ξεκινούσαν γύροι οινοποσίας τους οποίους οι αρχηγοί μπορούσαν να αποφύγουν, διατηρώντας το δικαίωμα να προσβάλουν όπως ήθελαν τους άλλους παίχτες. Στον επόμενο κύκλο του παιχνιδιού, όταν ξαναμοιραζόταν δηλαδή η «τράπουλα», δινόταν η ευκαιρία της εκδίκησης σε όσους ένιωθαν προσβεβλημένοι από τους παλιούς αρχηγούς. Αντίστοιχο ήταν το παιχνίδι Jiuling που παιζόταν σταθερά στις κινεζικές δυναστείες.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τελευταία απόπειρα της ανθρωπότητας να εμπλακεί με καλαίσθητο τρόπο και εγκράτεια σε αυτές τις οινικές δοκιμασίες ήταν η Άρτεμις και το Ελάφι. Εδώ, ένα από τα πρώτα ίσως κουρδιστά παιχνίδια που συνέλαβε ο ανθρώπινος νους, περιλαμβάνει ένα ασημένιο αγαλματίδιο της Θεάς Άρτεμις καβάλα στο ελάφι της. Το ελάφι γέμιζε στο εσωτερικό του με κρασί, το παιχνίδι κουρδιζόταν και κινούνταν αργά. Όταν σταμάταγε, ο παίχτης που βρισκόταν μπροστά του, έπρεπε να πιει το περιεχόμενο για να ξεκινήσει το παιχνίδι από την αρχή.

 

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ξεχωριστές εµπειρίες οινικού τουρισµού, µε φόντο τη µαγευτική θέα των αµπελιών, στις πλαγιές του όρους Βέρµιο, µπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στις νέες επισκέψιµες...

REPORTS

Διαφορές στο νόημα και την απόδοση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2020/1151 στo νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο εντοπίζουν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» και «επικίνδυνη» την...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Την περίοδο δεύτερης νιότης του διανύει το οινοποιείο Μαρκατσέλη, καθώς η νεότερη γενιά οινοποιών της οικογενειακής επιχείρησης κλήθηκε πρόσφατα να αναβιώσει τη δραστηριότητά του.

REPORTS

Η Agrovision µε έδρα την Ιερισσό Χαλκιδικής ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2011 µε τριπλή δραστηριότητα, έχοντας υπό τη σκέπη της οινοποιείο, ελαιοτριβείο και...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.