Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξινόμαυρο, η ντίβα του Βορειοελλαδικού αμπελώνα γιορτάζει

Στο παγκόσμιο ημερολόγιο εορτασμών των αμπελοοινικών ποικιλιών, η πρώτη μέρα του Νοεμβρίου ανήκει στο Ξινόμαυρο. Την μέρα αυτή γιορτάζει και το Κτήμα Βογιατζή !

Φυτεμένο σε κάθε γωνιά της κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, το Ξινόμαυρο είναι  μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

Σαν  μία πολυδυναμική ποικιλία, προσφέρει κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , εκφράζοντας την μοναδικότητα του κάθε τόπου.

Τα κρασιά του Ξινόμαυρου έχουν ισχυρή προσωπικότητα που γοητεύει!  Άλλοι γοητευμένοι ξινομαυρίστες , άλλοι αντίθετοι! Το όνομα του σημαίνει ξινό και μαύρο σταφύλι. Στο μαγικό αρωματικό του μπουκέτο βρίσκονται βιολέτες, κόκκινα και μαύρα φρούτα, αλλά και πολτός ελιάς,  ντομάτα , μανιτάρια, καπνός .Μοναδικά χαρακτηριστικά αρώματα  που  αναγνωρίζονται ακόμα και στα «τυφλά»! Πολλοί το παρομοιάζουν με το Nebbiolo ή το Pinot Noir λόγω της φυτικότητάς του και της υψηλής του οξύτητας.

Το Ξινόμαυρο αγαπάει το φαγητό . Η στιβαρή του δομή, η υψηλή του οξύτητα, οι τανίνες του και η μακρά του επίγευση το καθιστούν τέλειο συνοδευτικό για πιάτα με αρνί, μοσχάρι ή κυνήγι, ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα φρούτα.

Στο Κτήμα Βογιατζή καλλιεργούμε έναν ιδιαίτερο κλώνο του Ξινόμαυρου, που ανακαλύψαμε σε παλιούς αμπελώνες του Βελβεντού. Σπουδαίο κρασί, με πολύπλοκο και ιδιόμορφο χαρακτήρα. Ιδιαίτερο άρωμα και άριστα δομημένες τανίνες, που το προικίζουν με μεγάλη επιδεκτικότητα στην παλαίωση.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, και την παγκόσμια απήχηση του, από  το 2019,θεσπίστηκε από τους «Οινοποιούς Βόρειας Ελλάδας» η «Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day) την 1η Νοεμβρίου.

Γιόρτασε και εσύ σε κάθε γωνιά του πλανήτη την ημέρα αυτή με ένα ποτήρι Ξινόμαυρο, λευκό, ροζέ, ερυθρό και αν τύχει και σου βρίσκεται καμιά παλαιωμένη σοδειά, ήρθε η ώρα να το τιμήσεις συνδυάζοντας το με καλή παρέα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

REPORTS

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης βρέθηκε στις 8 Απριλίου και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ και 6...

REPORTS

Η Ελλάδα, μετά από πολλά έτη απουσίας, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση οίνων και ποτών στην Ιταλία, επιστρέφοντας δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη...

REPORTS

Τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, φιλοξενούμε τον Ακαδημαϊκό, Ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη στη διάλεξη: «Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας»

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Με κυρίαρχη τάση να αποτυπώνεται και να ενισχύεται τελευταία στην αγορά, αυτή των κρασιών με φρεσκάδα και ελάχιστο ή καθόλου χρόνο παλαίωσης, το φετινό...