Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκινά το πάρτι για τα Beaujolais Nouveau που έχουν ατού την φρεσκάδα

Το πάρτι των Beaujolais Nouveau ξεκινά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, όπως επιτάσσει η παράδοση. Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου όπου εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού ξεκινούν το ταξίδι τους από τα μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais, βόρεια της πόλης της Λυών, προς το Παρίσι και στη συνέχεια στις υπόλοιπες χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Le Beaujolais nouveau est arrivé»: δηλαδή το φρέσκο Beaujolais έφτασε. Με αυτή τη φράση οι οινοπαραγωγοί της περιοχής Beaujolais στη Βουργουνδία της Γαλλίας, κάθε χρόνο δίνουν το «σήμα» έναρξης της γιορτής σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, για την άφιξη της νέας σοδειάς που συνδυάζεται με εορταστικές εκδηλώσεις.

Όλα ξεκίνησαν από τη νότια αυτή περιοχή της Βουργουνδίας, το Beaujolais, όπου από παλιά συνήθιζαν να παράγουν ερυθρά κρασιά που πίνονται αμέσως μετά από την παραγωγή τους. Primeur τα ονομάζουν οι Γάλλοι και εμείς μεταφράζουμε κρασιά πρώιμης κατανάλωσης. Αντιλαμβάνεστε πως αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα των πλούσιων, μεστών κόκκινων κρασιών που ωριμάζουν για χρόνια πριν να καταναλωθούν. Και που οφείλεται ο ξεχωριστός χαρακτήρας αυτών των κρασιών; Στην ιδιαίτερη οινοποίησή τους, με εκχύλιση σε ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα. Τα σταφύλια δηλαδή, μετά από προσεκτική επιλογή και πριν πατηθούν, τοποθετούνται σε δεξαμενές οι οποίες έχουν γεμίσει προηγουμένως με διοξείδιο του άνθρακα (το οποίο αποτελεί φυσικό προϊόν της αλκοολικής ζύμωσης). Παραμένοντας σε αυτό το περιβάλλον για μερικές ημέρες υφίστανται την «ενδοκυτταρική ζύμωση», μια πρώτη ζύμωση μέσα στο σάρκωμα του σταφυλιού από την οποία αποκτούν έντονο, πλούσιο, άρωμα φρούτων όπως η μπανάνα και η φράουλα. Η γεύση τους είναι φρέσκια, μαλακή, βελούδινη.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που συνδέεται άρρηκτα με την πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της Γαλλίας, που εδώ και χρόνια επεκτείνεται πέρα από τα γαλλικά σύνορα.

Το Beaujolais παρασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά από την ποικιλία σταφυλιού Gamay, η οποία ξεχωρίζει για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα της και τα χαμηλά επίπεδα τανινών. Η οινοποίηση γίνεται με τη μέθοδο της άνθρακας εκχύλισης (carbonic maceration), που ενισχύει τα αρώματα φρέσκων φρούτων και την ελαφριά υφή του κρασιού.

Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες Beaujolais, που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της περιοχής:

  • Beaujolais Nouveau: Το πιο διάσημο, κυκλοφορεί κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και συμβολίζει τη γιορτή της νέας σοδειάς.
  •   Beaujolais-Villages: Προέρχεται από επιλεγμένα χωριά και προσφέρει μια πιο σύνθετη γεύση.
  •   Cru Beaujolais: Τα κρασιά από τις δέκα κορυφαίες περιοχές της περιοχής, όπως το Morgon και το Fleurie, είναι πιο γεμάτα και ιδανικά για παλαίωση.

Τα Beaujolais κρασιά είναι γνωστά για τα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, φράουλα και βατόμουρο, ενώ συχνά συνοδεύονται από νότες λουλουδιών και μπαχαρικών. Είναι ελαφριά στο στόμα, με απαλή οξύτητα και εξαιρετικά προσιτά στη γεύση, καθιστώντας τα ιδανικά για καθημερινή κατανάλωση αλλά και για γιορτινές περιστάσεις.

Εδώ και δύο αιώνες περίπου, ειδική νομοθεσία άνοιξε το δρόμο σε ορισμένα παραγωγικά κέντρα της Γαλλίας ώστε να εμπορεύονται πριν το τέλος της χρονιάς κρασιά εκείνης της περιόδου, Vins Primeurs ή οίνοι πρώιμης κατανάλωση στα ελληνικά,  που κυκλοφορούν στις 15 Δεκέμβρη κάθε χρόνο, με το Beaujolais Nouveau μάλιστα να κερδίζει την δεκαετία του 1950 το δικαίωμα να κυκλοφορεί ένα μήνα νωρίτερα. Από το 1980 περίπου και μετά, επειδή η 15η Νοεμβρίου που είχε καθιερωθεί ως η ημέρα του Beaujolais Nouveau έπεφτε Σαββατοκύριακο και δεν βοηθούσε μαρκετίστικα όσο θα μπορούσε, καθιερώθηκε η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη ως η επίσημη πρώτη των Beaujolais της χρονιάς.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...

REPORTS

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δημοσίευσε επισκόπηση της πολιτικής για τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, με σχέδια αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον προσεχή...

REPORTS

Ο John Barker, γενικός διευθυντής του OIV, παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έκθεσης για τον αμπελοοινικό τομέα του 2024.

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων βάσει της νέας ΚΑΠ με στόχο...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...