Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκινά η 2η πτήση ευδεμίδας στα πρώιμα αμπέλια της Κρήτης, πρώτες μολύνσεις και από περονόσπορο

Η φετινή σεζόν για τους κρητικούς αμπελώνες χαρακτηρίζεται από μια πρωιμότητα δύο εβδομάδων, πιο έντονα αντιληπτή στην πρώιμη – παραλιακή ζώνη. Στο νομό Ηρακλείου – Λασιθίου η 2η πτήση της ευδεμίδας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ ευνοϊκές είναι και οι συνθήκες που επικρατούν για μολύνσεις από ωίδιο και περονόσπορο, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.

Στις πρώιμες περιοχές του νησιού της Κρήτης η δεύτερη πτήση του εντόμου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παρατηρούνται και οι πρώτες αραιές ωοτοκίες που στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν.

Η δραστηριότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) διαρκεί συνήθως ένα μήνα. Η πτήση ξεκινά αρχικά με μικρούς πληθυσμούς, κινείται ανοδικά στο πρώτο μισό της και στη συνέχεια οι συλλήψεις σταδιακά μειώνονται πάλι.

Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Οι γεωπόνοι του νησιού συνιστούν να ξεκινήσει η αντιμετώπιση στις πρώιμες και παραλιακές περιοχές από τις 17 έως και 19 Μαΐου. Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια, τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εφαρμογές είναι πιο αποτελεσματικές όταν γίνονται κατά το σούρουπο. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν χρειάζεται προς το παρόν αντιμετώπιση.

Ευνοϊκές συνθήκες και ευαίσθητα βλαστικά στάδια, απαραίτητη η προστασία από το ωίδιο

Ο κίνδυνος προσβολής των ανθοταξιών από τον μύκητα Erysiphe necator κατά την περίοδο της άνθησης είναι μεγάλος, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή. Συμπτώματα σε φύλλα και ανθοταξίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες. Η αύξηση της υγρασίας και η άνοδος της θερμοκρασίας που επικρατούν και που προβλέπονται ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου τα ευαίσθητα βλαστικά στάδια από την άνθηση έως την ανάπτυξη ραγών θα πρέπει να είναι προστατευμένα. Παράλληλα, προτείνεται οι παραγωγοί να επιλέγουν για τις επεμβάσεις τους θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης. Προσοχή: Η εφαρμογή του να αποφεύγεται με υψηλές θερμοκρασίες. Σε θερμοκρασίες πάνω από 30ο C μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα. Συνιστάται οι εφαρμογές με θειάφι να γίνονται από το σούρουπο και μετά.

Ο υγρός καιρός φέρνει μολύνσεις από περονόσπορο

Οι βροχοπτώσεις και οι διυγράνσεις που σημειώθηκαν στις 10-11 Μαΐου έχουν ευνοήσει τον μύκητα Plasmopara viticola και αναμένεται να εμφανιστούν συμπτώματα (κηλίδες λαδιού) από το τέλος της εβδομάδας. Για τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές είναι οι πρώτες σημαντικές βροχές από την έναρξη της βλάστησης. Σε αυτές τις περιοχές ο μύκητας θα εμφανίσει τις πρώτες μολύνσεις. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από τυχόν επόμενες βροχοπτώσεις.

Αντίθετα, υπάρχουν αρκετές περιοχές στην ΠΕ Χανίων και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της ΠΕ Ρεθύμνου όπου ο μύκητας έχει εγκατασταθεί από τον Απρίλιο. Σε αυτές τις περιοχές εμφανίζει μεγαλύτερη διασπορά και εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια δύο φορές την εβδομάδα (ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Η καταπολέμηση του περονοσπόρου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου.

Στόχος οι ατελείς μορφές στις προσβολές από τζιτζικάκια

Οι πρώτες μετακινήσεις στα αμπέλια έχουν ξεκινήσει. Στις κίτρινες κολλητικές χρωμοπαγίδες εμφανίζονται χαμηλοί πληθυσμοί προς το παρόν. Η αντιμετώπιση στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) που δεν έχουν εμφανιστεί ή είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επεμβάσεις αυτή την περίοδο καλό είναι να αποφεύγονται πριν διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ο έλεγχος γίνεται σε 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του.

Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο: 50 – 100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα. Συνιστάται να μη γίνεται αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης : τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα για αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες, τοπικές βροχοπτώσεις και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, που επικράτησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας ευνόησαν την εμφάνιση του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πτήση της ευδεμίδας στις αμπελουργικές περιοχές της Καβάλας ενώ την περίοδο αυτή διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση των ωοτοκιών και της πίεσης...

REPORTS

Συστηματική παρακολούθηση ειδικά σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών σε μύκητες όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο και ο βοτρύτης, συνιστά με Γεωργική Προειδοποίηση το τμήμα...

REPORTS

Στον απέραντο κόσμο του κρασιού, αφθονούν οι αποχρώσεις, που σαγηνεύουν τους λάτρεις με λεπτές διαφοροποιήσεις που κάνουν κάθε ποικιλία μοναδική. Μεταξύ αυτών των σαγηνευτικών...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Drink Pink είναι η μοναδική, και καθιερωμένη εδώ και 12 χρόνια, έκθεση της Αθήνας αφιερωμένη αποκλειστικά στην κατηγορία των ροζέ κρασιών. Φέτος, με...

REPORTS

Ο μεγιστάνας του τύπου, δισεκατομμυριούχος Ρούμπερτ Μέρντοχ, βάζει στα σχέδια του να κάνει τα κρασιά του κτήματος Moraga στο Bel Air - τον μοναδικό...

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...