Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκίνησε το σερβίρισμα των Beaujolais Nouveau του 2021

Beaujolais Nouveau, το πρώτο κρασί της χρονιάς, γίνεται αφορμή κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη για μια «εκτός προγραμματισμού» γιορτή που ξεκινά από τους δρόμους της Λυών και πλέον εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκυο.

2CK9BT0 A barman pours a glass of Beaujolais Nouveau wine in a bistrot in Paris, France, November 16, 2017. REUTERS/Benoit Tessier

«Le Beaujolais Nouveau est arrivé!», το «Beaujolais Nouveau έφτασε» αναφωνούν λοιπόν το πρωί της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου 2021 στη Λυών, δίνοντας σήμα για μια ασύστολη οινοποσία που έχει τις ρίζες της στην εποχή που τα ποταμόπλοια ανεβοκατέβαιναν τα ποτάμια και τα κανάλια της γαλλικής επικράτειας και εφοδίαζαν φτηνό κρασί το διψασμένο πληθυσμό του Παρισιού.

Τα κρασιά αυτά προέρχονται από την περιοχή Beaujolais, με τον αμπελώνα να καλύπτει 70.000 στρέμματα και γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνον της Βουργουνδίας και του Ροδανού. Τοποθετημένα στο νοτιότερο σημείο της Βουργουνδίας τα οινοποιεία της περιοχής έχουν καθιερώσει Αppellation d’Origine Contrôlée (AOC) με ονομασίες προέλευσης «Beaujolais» και «Beaujolais Village», τις απλές ονομασίες έναντι των 10 cru που φιλοξενούν τα πιο ορεινά σημεία της ευρύτερης περιοχής της Βουργουνδίας. Οι αμπελώνες είναι είναι κυρίως πεδινοί, με γρανιτένια εδάφη που χαρακτηρίζουν την περιοχή και τα κρασιά της. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Οίνου του Beaujolais η εν λόγω κατηγορία κρασιού καταλαμβάνει το 20% της συνολικής δυναμικής της περιοχής, με μια παραγωγή που υπερβαίνει τα 160.000 εκατόλιτρα που καταναλώνονται μέχρις τελευταίας σταγόνας, παρά τις όποιες αντιστάσεις των εκτός Γαλλίας καθωσπρεπισμών του οίνους.

Τα Beaujolais Nouveau παράγονται από την ποικιλία Gamay με κύριο χαρακτηριστικό τους το ότι εμφιαλώνονται δύο μήνες μετά τον τρύγο. Το αποτέλεσμα είναι ένα φρουτώδες, ελαφρό κόκκινο κρασί, πολύ νεαρό όμως για να θεωρηθεί μεγάλο κρασί. Πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του, γιατί η παλαίωσή του δεν προσθέτει το παραμικρό στην ποιότητά του, επειδή το κρασί αυτό είναι φτωχό σε τανίνες. Για την παραγωγή του Beaujolais εφαρμόζεται η ιδιαίτερη τεχνική οινοποίησης «Carbonic maceration», σύμφωνα με την οποία οι ράγες δεν αποχωρίζονται τα τσαμπιά τους και τοποθετούνται ως έχουν εντός των δεξαμενών.

Εδώ και δύο αιώνες περίπου, ειδική νομοθεσία άνοιξε το δρόμο σε ορισμένα παραγωγικά κέντρα της Γαλλίας ώστε να εμπορεύονται πριν το τέλος της χρονιάς κρασιά εκείνης της περιόδου, Vins Primeurs ή οίνοι πρώιμης κατανάλωσης στα ελληνικά,  που κυκλοφορούν στις 15 Δεκέμβρη κάθε χρόνο, με το Beaujolais Nouveau μάλιστα να κερδίζει την δεκαετία του 1950 το δικαίωμα να κυκλοφορεί ένα μήνα νωρίτερα. Από το 1980 περίπου και μετά, επειδή η 15η Νοεμβρίου που είχε καθιερωθεί ως η ημέρα του Beaujolais Nouveau έπεφτε Σαββατοκύριακο και δεν βοηθούσε μαρκετίστικα όσο θα μπορούσε, καθιερώθηκε η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη ως η επίσημη πρώτη των Beaujolais της χρονιάς.

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Συνεχής εξέλιξη με οραμα τη συνεχή εξέλιξη, ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς και η ομάδα του συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, θέτοντας νέες...

REPORTS

Σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη, ίσως, έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο, επιστρέφει 7 με 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Για άλλη μία χρονιά, την 31η,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι παραγωγοί του Πελοποννησιακού Αμπελώνα επιστρέφουν στην Αθήνα με το Peloponnese Wine Festival 2025 για να συναντήσουν επαγγελματίες και φίλους του κρασιού τη Δευτέρα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...