Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκίνησε το σερβίρισμα των Beaujolais Nouveau του 2021

Beaujolais Nouveau, το πρώτο κρασί της χρονιάς, γίνεται αφορμή κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη για μια «εκτός προγραμματισμού» γιορτή που ξεκινά από τους δρόμους της Λυών και πλέον εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκυο.

2CK9BT0 A barman pours a glass of Beaujolais Nouveau wine in a bistrot in Paris, France, November 16, 2017. REUTERS/Benoit Tessier

«Le Beaujolais Nouveau est arrivé!», το «Beaujolais Nouveau έφτασε» αναφωνούν λοιπόν το πρωί της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου 2021 στη Λυών, δίνοντας σήμα για μια ασύστολη οινοποσία που έχει τις ρίζες της στην εποχή που τα ποταμόπλοια ανεβοκατέβαιναν τα ποτάμια και τα κανάλια της γαλλικής επικράτειας και εφοδίαζαν φτηνό κρασί το διψασμένο πληθυσμό του Παρισιού.

Τα κρασιά αυτά προέρχονται από την περιοχή Beaujolais, με τον αμπελώνα να καλύπτει 70.000 στρέμματα και γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνον της Βουργουνδίας και του Ροδανού. Τοποθετημένα στο νοτιότερο σημείο της Βουργουνδίας τα οινοποιεία της περιοχής έχουν καθιερώσει Αppellation d’Origine Contrôlée (AOC) με ονομασίες προέλευσης «Beaujolais» και «Beaujolais Village», τις απλές ονομασίες έναντι των 10 cru που φιλοξενούν τα πιο ορεινά σημεία της ευρύτερης περιοχής της Βουργουνδίας. Οι αμπελώνες είναι είναι κυρίως πεδινοί, με γρανιτένια εδάφη που χαρακτηρίζουν την περιοχή και τα κρασιά της. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Οίνου του Beaujolais η εν λόγω κατηγορία κρασιού καταλαμβάνει το 20% της συνολικής δυναμικής της περιοχής, με μια παραγωγή που υπερβαίνει τα 160.000 εκατόλιτρα που καταναλώνονται μέχρις τελευταίας σταγόνας, παρά τις όποιες αντιστάσεις των εκτός Γαλλίας καθωσπρεπισμών του οίνους.

Τα Beaujolais Nouveau παράγονται από την ποικιλία Gamay με κύριο χαρακτηριστικό τους το ότι εμφιαλώνονται δύο μήνες μετά τον τρύγο. Το αποτέλεσμα είναι ένα φρουτώδες, ελαφρό κόκκινο κρασί, πολύ νεαρό όμως για να θεωρηθεί μεγάλο κρασί. Πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του, γιατί η παλαίωσή του δεν προσθέτει το παραμικρό στην ποιότητά του, επειδή το κρασί αυτό είναι φτωχό σε τανίνες. Για την παραγωγή του Beaujolais εφαρμόζεται η ιδιαίτερη τεχνική οινοποίησης «Carbonic maceration», σύμφωνα με την οποία οι ράγες δεν αποχωρίζονται τα τσαμπιά τους και τοποθετούνται ως έχουν εντός των δεξαμενών.

Εδώ και δύο αιώνες περίπου, ειδική νομοθεσία άνοιξε το δρόμο σε ορισμένα παραγωγικά κέντρα της Γαλλίας ώστε να εμπορεύονται πριν το τέλος της χρονιάς κρασιά εκείνης της περιόδου, Vins Primeurs ή οίνοι πρώιμης κατανάλωσης στα ελληνικά,  που κυκλοφορούν στις 15 Δεκέμβρη κάθε χρόνο, με το Beaujolais Nouveau μάλιστα να κερδίζει την δεκαετία του 1950 το δικαίωμα να κυκλοφορεί ένα μήνα νωρίτερα. Από το 1980 περίπου και μετά, επειδή η 15η Νοεμβρίου που είχε καθιερωθεί ως η ημέρα του Beaujolais Nouveau έπεφτε Σαββατοκύριακο και δεν βοηθούσε μαρκετίστικα όσο θα μπορούσε, καθιερώθηκε η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη ως η επίσημη πρώτη των Beaujolais της χρονιάς.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...