Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ξεδιπλώνουν τη δυναµική του εγχώριου αµπελώνα τα κρασιά της ΟΙΝΩΨ

Συνεχής εξέλιξη με οραμα τη συνεχή εξέλιξη, ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς και η ομάδα του συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, θέτοντας νέες βάσεις για το μέλλον του κλάδου, μέσω του σχήματος της ΟΙΝΩΨ, που ιδρύθηκε το 2016 και αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες, στην ελληνική οινοποιία.

Ιδρύθηκε το 2016 από τον οραµατιστή οινολόγο Νίκο Καρατζά και αποτελεί µια από τις πιο δυναµικές παρουσίες στη σύγχρονη ελληνική οινοποιία. Με αφετηρία το πάθος για τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, ο Νίκος Καρατζάς έθεσε ως στόχο να αναδείξει την πολυµορφία και τον αυθεντικό χαρακτήρα του ελληνικού αµπελώνα, δηµιουργώντας κρασιά που παραµένουν πιστά στον τόπο και την τυπικότητα της ποικιλίας τους.

Η φιλοσοφία της ΟΙΝΩΨ βασίζεται στη στενή συνεργασία µε επιλεγµένους παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν παλαιούς αµπελώνες σε εξαιρετικά terroirs. Η επιλογή των συνεργατών γίνεται µε αυστηρά κριτήρια που περιλαµβάνουν την αµπελουργική τους φιλοσοφία, την ηλικία των αµπελώνων, το µικροκλίµα, καθώς και τη δέσµευσή τους σε πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας και ελάχιστης παρέµβασης.

Οι γηγενείς ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, το Βιδιανό, ο Ροδίτης, η Κυδωνίτσα, το Ξινόµαυρο το Μαυρούδι και η Ληµνιώνα, πρωταγωνιστούν στα κρασιά της ΟΙΝΩΨ. Η συνεργασία µε παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές, όπως η Νάουσα, το Αµύνταιο, η Καρδίτσα και η Κρήτη, εξασφαλίζει τη µοναδικότητα και την ποικιλοµορφία κάθε φιάλης.

Η καινοτοµία της ΟΙΝΩΨ διαφαίνεται και στο οινοποιείο, όπου κάθε στάδιο παραγωγής ακολουθεί τη φιλοσοφία της ελάχιστης ή και µηδενικής παρέµβασης. Με τη χρήση µικρών ανοξείδωτων δεξαµενών, πήλινων αµφορέων, τσιµεντενιων δεξαµενών  και µεγάλων, παλαιών δρύινων βαρελιών, τα κρασιά αναδεικνύουν τον φρουτώδη και κοµψό τους χαρακτήρα.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η ΟΙΝΩΨ έχει κερδίσει την αναγνώριση τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε σηµαντικές αγορές του εξωτερικού.Τα κρασιά της, βραβευµένα για την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους, αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγµα των δυνατοτήτων της ελληνικής οινοποιίας αλλά και γενικότερα της δυναµικής του ελληνικού αµπελώνα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

REPORTS

Ένα νέο πρόγραμμα στην κοιλάδα Barossa της Αυστραλίας, με επικεφαλής την αμπελουργό Tammy Schutz σε συνεργασία με την Mobius Farms, διερευνά μια καινοτόμο μέθοδο...

REPORTS

Αν και το θέμα του κρασιού χωρίς αλκοόλ συνεχίζει να κινητοποιεί συζητήσεις στη βιομηχανία του κρασιού, οι οινοποιοί που αποαλκοολώνουν τις σοδειές τους όχι...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, της βορειότερης αμπελουργικής ζώνης της Ελλάδος, κάνει την εμφάνισή του το μακρινό 1959 και τολμά να πει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...