Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νεοσύστατη εταιρεία στο κρασί για την εξαγορά της Μπουτάρης

Στη σύσταση μίας νέας εταιρείας με αντικείμενο την παραγωγή κρασιού προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία και μετόχου της εισηγμένης στο ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Premia Properties, Ηλία Γεωργιάδη.

του Γιώργου Λαμπίρη

Η εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες φέρει την ονομασία SSG Ελληνικά Οινοποιεία Μονοπρόσωπη Α.Ε. Πρόκειται ουσιαστικά για την εταιρεία, που εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με την διαδικασία εξυγίανσης της οινοποιίας Μπουτάρη με προϋπόθεση την έγκρισή της από το Πρωτοδικείο υπό τη συναίνεση των πιστωτών της, θα απορροφήσει την οινοποιητική δραστηριότητα της ιστορικής οινοποιητικής επιχείρησης.

Στη νεοσύσταση εταιρεία SSG Ελληνικά Οινοποιεία, με αντικείμενο την παραγωγή κρασιού, συμμετέχουν ο αδελφός του Ηλία Γεωργιάδη, διευθύνοντος συμβούλου της Premia, Θωμάς Γεωργιάδης με καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου καθώς  και ο Frank Roseen, εκ των βασικών στελεχών της διοίκησης της Premia Properties.

Η Οινοποιία Μπουτάρη βρίσκεται για τρίτη φορά στο κατώφλι της εξυγίανσης, μετά από τις δύο προηγηθείσες, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν επιτυχή κατάληξη.

 

Η πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης το 2017

Θα θυμίσουμε ότι το 2017 η Μπουτάρης Οινοποιητική είχε ζητήσει και

είχε λάβει την έγκριση των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών, Eurobank,

Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, με αντικείμενο την

εξυγίανση των δανειακών της υποχρεώσεων. Στη συνέχεια και το Πρωτοδικείο Ημαθίας είχε εγκρίνει την ένταξη της εταιρείας στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 106β. Ωστόσο η συμφωνία εξυγίανσης εξέπεσε, με την πλευρά της εταιρείας να επικαλείται καθυστερήσεις στην υλοποίησή της, που μεταξύ άλλων απέδιδε και στην χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούνταν για την πώληση της θυγατρικής εταιρείας Millesime S.A. στη Γαλλία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει θετική έκβαση το ζεστό ενδιαφέρον

από πλευράς της Premia Properties, είναι να συναινέσει η πλειοψηφία

των πιστωτών της Μπουτάρης κατά την δικαστική διαδικασία που θα

ακολουθήσει και θα αφορά στην έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της

επιχείρησης, η κατάθεσή του οποίου στο δικαστήριο ήταν προγραμματισμένη έως το τέλος Μαρτίου.

Tην ίδια στιγμή τα ακίνητα που διαθέτει η Μπουτάρης, μεταξύ των οποίων τα οινοποιεία στη Σαντορίνη και στη Γουμένισσα, στη Νάουσα, σειρά άλλων ακινήτων καθώς και οι κεντρικές εγκαταστάσεις του ομίλου Μπουτάρη στο Πικέρμι, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της Premia με σκοπό την απόκτησή τους, την εκμετάλλευσή τους και τη μίσθωση στην δικών της συμφερόντων εταιρεία, SSG Οινοποιεία, που θα αναλάβει το σύνολο της δραστηριότητας παραγωγής κρασιού από την Μπουτάρης. Σε αυτή την περίπτωση, που αποτελεί το δεύτερο – αν και επιμέρους – πεδίο εξελίξεων σε σχέση με την εξυγίανση της Μπουτάρης, εφόσον οι πιστωτές της εταιρείας δώσουν το πράσινο φως, τα ακίνητα θα περιέλθουν στην κατοχή της Premia.

 

Η συμφωνία των δύο πλευρών και ο ρόλος του Κώστα Μπουτάρη

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Μπουτάρης και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, Premia Properties ΑΕΕΑΠ καθώς και οι μέτοχοί της έχουν ήδη προβεί σε μεταξύ τους συμφωνία με αντικείμενο τόσο την απορρόφηση της οινοποιητικής δραστηριότητας από την νεοσύστατη SSG Οινοποιεία όσο και των ακινήτων της οινοποιίας Μπουτάρη από την Premia Properties, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα των ακινήτων, γι’ αυτό και συνέστησε μία νέα εταιρεία ειδικού σκοπού ως όχημα για την οινοποιητική δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι υπό τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Μπουτάρης, Κώστας Μπουτάρης, θα διατηρήσει συμβουλευτικό ρόλο στην νέα οινοποιία, καθώς δεν θα έχει κανενός είδους μετοχική συμμετοχή σε αυτήν.

Ο όμιλος Μπουτάρη είχε κύκλο εργασιών 8,4 εκατ. ευρώ το 2020, από 10,09 εκατ. ευρώ το 2019 με ζημίες μετά από φόρους στα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα δύο έτη.  Το 2021 ο όμιλος Μπουτάρη κατάφερε να αντισταθμίσει κάποιες από τις απώλειες του 2020 και πέτυχε ανάπτυξη του συνολικού κύκλου εργασιών. Τα ληξιπρόθεσμα δάνειά της στο τέλος του 2020 ανέρχονταν στα 30,39 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μία ευρεία γκάμα καλλιεργητικών εχθρών έχει να αντιμετωπίσει ο αμπελοκαλλιεργητής κατά τα στάδια διόγκωσης των οφθαλμών και εμφάνισης των πρώτων φύλλων, σύμφωνα με τα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.