Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Να παραμείνει τσίπουρο, όχι “παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων”

Την έντονη ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην αμπελοκαλλιέργεια η αλλαγή της ονομασίας του τσίπουρου που παράγουν, το οποίο θα πρέπει σύμφωνα με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών να το διαθέτουν πλέον ως «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων» διατύπωσε το προεδρείο του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Αρχικά, όπως επεσήμαναν οι διήμεροι παραγωγοί, στο εν  λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε και αφορά την αλλαγή στη φορολόγηση της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών, η ονομασία του αποστάγματος στεμφύλων που παράγουν παραδοσιακά στα καζάνια τους κάθε χρόνο μετά τον τρύγο εδώ και 100 χρόνια, δηλαδή του τσίπουρου, αντικαθίσταται με τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων». Ως γνωστόν, το πρόβλημα ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κατά την κατάρτιση του τεχνικού φακέλου το 2016 για τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε). Όπως καθορίστηκε τότε, το τσίπουρο και η τσικουδιά των μικρών αποσταγματοποιών δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου. Ως εκ τούτου, οι όροι τσίπουρο και τσικουδιά, ως προϊόντα Γ.Ε. αφορούν μόνο εμφιαλωμένα προϊόντα και όχι τα προϊόντα που παράγονται από τους διήμερους με τον παραδοσιακό τρόπο.

Οι αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου, τόνισαν ότι το τσίπουρο και η παραγωγή του με τον παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή, αποτελεί πολιτισμικό κεφάλαιο και σημαντική διέξοδο για την απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής. Αν δεν διατηρηθεί η ονομασία, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας, με συνέπειες στην τοπική οικονομία. Προς τούτο, υπογράμμισαν ότι δεν αντιτίθενται στην αύξηση της φορολογίας που προβλέπει το σχέδιο νόμου, κατ’ επιταγή της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Ζητούν, ωστόσο, το προϊόν τους να ονομάζεται και να πωλείται ως τσίπουρο-παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων ενώ εξέφρασαν την διάθεσή τους να συνεισφέρουν με προτάσεις σε όποια ζητήματα αναδεικνύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με το προϊόν τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες των παραγωγών, επικοινώνησε με τον εισηγητή του σχεδίου νόμου από πλευράς της πλειοψηφίας, βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Αμανατίδη, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες νομοθετικών βελτιώσεων με βάση το αίτημα των αμβυκούχων και να μεταφερθεί από κοινού η επιχειρηματολογία τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνάντηση, από τον Σύλλογο των Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αντώνης Τσικριτσής, ο αντιπρόεδρος κ. Θανάσης Κάϊβας και το μέλος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Πούρικας.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...

REPORTS

Οι αμπελώνες του boutique Οινοποιείου Οίνοι Αδάμ βρίσκονται στα ριζά του Χορτιάτη. Η φύτευση του αμπελώνα στα Αρχαία Καλίνδοια ξεκίνησε το 2002. Όλα άρχισαν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 7η χρονιά το Κτήμα Γεροβασιλείου κάνει το κρασί παιχνίδι και προσκαλεί το κοινό την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, στις 19:00, για μια γευστική...

REPORTS

Η Οινοποιία Ψαρούλη, μια από τις πλέον καταξιωμένες οικογενειακές επιχειρήσεις στο τομέα της παραγωγής ποιοτικού οίνου στην Ελλάδα, ανακοινώνει με χαρά τη στρατηγική συνεργασία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...