Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέες φυτεύσεις Αγιωργίτικου και ξένων ποικιλιών στο κτήμα Παπαϊωάννου

Το Κτήµα Παπαϊωάννου σήµερα παράγει 25 ετικέτες κρασιού από ελληνικές και ξένες ποικιλίες ενώ έχει στη κατοχή του 600 στρέµµατα αµπελώνα, που καλλιεργείται σύµφωνα µε τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας εδώ και 20 έτη.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Με πρωταγωνιστή τον βασιλιά της Αρχαίας Νεμέας αλλά και μικρότερες εκτάσεις Pinot Noir, Merlot, Gewurztraminer και Μαλβάζια πραγματοποίησε νέες φυτεύσεις το Κτήμα Παπαϊωάννου στη Νεμέα. Σύμφωνα με τον οινοποιό Γιώργο Παπαϊωάννου για το Αγιωργίτικο ως κυρίαρχη ποικιλία στη Νεμέα δεν χρειάζονται εξηγήσεις, ενώ «το Pinot Noir καλλιεργείται από το κτήμα από το 1990 και παρουσιάζει καλή εμπορική πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Η Μαλβάζια, σαν αρωματική ποικιλία από την εποχή του Μεσαίωνα, εκφράζει σήμερα επάξια το δυναμικό της στην Αρχαία Νεμέα ενώ συνεχίζοντας με το Gewurztraminer δίνει κρασιά πολύ έντονα αρωματικά και τα κομψά του αρώματα κίνησαν την περιέργεια του οινοποιού. Η περιέργειά του επιβεβαιώθηκε με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις να δίνουν χώρο σε μεγαλύτερη συγκέντρωση φρούτου. Τέλος, «το Merlot προσαρμοσμένο στην Ελλάδα προσφέρει πρωιμότητα, που αποδίδει μια ασφάλεια στη συγκομιδή για τον οινοπαραγωγό», τονίζει ο ίδιος. ««Συνεχίζουμε δυναμικά και με όρεξη, με νέες φυτεύσεις 70 περίπου στρεμμάτων επιπλέον Αγιωργίτικου την επόμενη χρονιά. Παρόλο που επεκτεινόμαστε με ξένες ποικιλίες, πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατότητες του Αγιωργίτικου ως εμβληματικής ποικιλίας της περιοχής» τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου. Σε ότι αφορά στην εξέλιξη του οινοποιείου, δε σταματά. Πραγματοποιεί πειράματα πάνω στο Αγιωργίτικο και επιλέγει σε κάποια αμπελοτεμάχια να μην αρδέψει και να καλλιεργήσει ξερικά. Με τις ρίζες του φυτού να φτάνουν σε μεγάλα βάθη στο έδαφος, η ποιότητα του σταφυλιού, επιβεβαιώνει ο ίδιος ότι είναι εξαιρετική. Ας σημειωθεί ότι το Κτήμα πραγματοποιεί επιπλέον πειραματική μελέτη σε συνεργασία με το Γεωπονικό πάνω στις ερυθρές ποικιλίες Tourriga από την Πορτογαλία, Petit Verdot από τη Γαλλία και τη λευκή Roussanne από τον Ροδανό. Έχει υποβάλλει αίτηση στο ΥΠΑΑΤ για να ενταχθούν στον κατάλογο με τις επιτρεπόμενες.

Διαβάστε στο Winetrails που κυκλοφόρησε μαζί με την Agrenda το Σάββατο 26 Ιουνίου

all pages_optimized (1) (1)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την έντονη δυσαρέσκεια τους με την εξαίρεση πολύπαθων αμπελουργικών περιοχών της χώρας από το Μέτρο 23 εξέφρασαν αντιπρόσωποι όλων των αμπελουργικών περιοχών της χώρας...

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...