Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ψηφιακές επισημάνσεις στις ετικέτες κρασιού από το 2024

Ετοιμάζονται νέες νομοθεσίες γύρω από το κρασί, που θα προβλέπουν την αναγραφή της θερμιδικής αξίας, του ενεργειακού περιεχομένου και των συστατικών του οίνου πάνω στην ετικέτα και μέσω ψηφιακών μέσων, με πρώτη εφαρμογή το 2024.

Οι επαγγελματίες του τομέα οίνου πρέπει να προβλέψουν νέες ετικέτες και πλατφόρμες στο διαδίκτυο που θα πληρούν τις προϋποθέσεις στους νέους κανονισμούς που θα καθοριστούν στις Βρυξέλλες.

Κινητοποιώντας τον κλάδο εδώ και χρόνια οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν στην πράξη την διατροφική επισήμανση και ένα άυλο κατάλογο συστατικών στις ιστοσελίδες των οινοποιείων , από την εφαρμογή της νέας κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ 2023-2027). “Θα δείξουμε στην ετικέτα την θερμιδική αξία με ένα σύμβολο: E (ενέργεια), με έναν αριθμό που δείχνει το θερμιδικό επίπεδο. Θα υπάρχει στην ετικέτα και ένας κωδικός QR για πρόσβαση [μέσω smartphone] στον ιστότοπο του οινοποιού που θα δείχνει το ενεργειακό περιεχόμενο της φιάλης και τα συστατικά του οίνου (εξαιρουμένων των αλλεργιογόνων) » δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Languedoc Εric Andrieu (Σοσιαλιστικό Κόμμα), διαπραγματευτής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου.

«Εάν στην ετικέτα ή στη συσκευασία εμφανίζεται μόνο η μόνη ενεργειακή τιμή (η οποία μπορεί να εκφραστεί με το σύμβολο (Ε)), η διατροφική δήλωση πρέπει να παρέχεται ηλεκτρονικά, χωρίς να εμφανίζονται στην ετικέτα άλλες πληροφορίες που προορίζονται για τους καταναλωτές. Ο κατάλογος των συστατικών μπορεί επίσης να παρέχεται ηλεκτρονικά, υπό τους ίδιους όρους αφού στόχος είναι να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ενημέρωσης στους καταναλωτές, σύμφωνα με μεθόδους προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του οίνου ,με ενέργειες οι οποίες πρέπει να είναι απλές για τους χρήστες».

Η Copa-Cogeca χαιρετίζει “τον στόχο της αυξημένης διαφάνειας έναντι των καταναλωτών και υποστηρίζει ότι οι ηλεκτρονικές τεχνολογίες επισήμανσης θα ήταν οι πλέον κατάλληλες για την παροχή ολοκληρωμένων και ακριβών πληροφοριών αποφεύγοντας έτσι τη διακοπή των εμπορικών ροών». Η επεξήγηση του ενεργειακού περιεχομένου στο διαδίκτυο (ανάλογα με το επίπεδο αλκοόλ) και οι λίστες συστατικών (πιθανώς μεταβλητές ανάλογα με τη συγκομιδή) επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στην ενημέρωση των δεδομένων.

Απομένει να δούμε τι θεωρείται συστατικό κατά τη διάρκεια της οινοποίησης και πώς θα εφαρμοστούν, για να εμφανίζονται σε εξειδικευμένο ιστότοπο: «θα είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την εφαρμογή, κάτι που δεν θα είναι δυνατό με την ψήφιση της ΚΓΠ επί της αρχής . Ξεκινάμε με μια εφαρμογή για τη συγκομιδή του 2024», αναφέρει ο Éric Andrieu. “Θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προσδιορίσει αυτές τις διατάξεις στα εκτελεστικά κείμενα της ΚΟΑ”. «Σήμερα, είναι μια πολιτική συμφωνία. Οι λεπτομερείς εκτελεστικές διατάξεις αυτής της συμφωνίας θα αποφασιστούν αργότερα από την Επιτροπή», επιβεβαιώνει ο Janusz Wojciechowski, Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας.

 

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πόσο καιρό μπορείτε να διατηρήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί; Μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι, τίθεται συχνά το ερώτημα για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί χωρίς...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA) και ο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, το Κτήμα Γεροβασιλείου φιλοξενεί την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Χατζηνικολάου «100 σταγόνες δρόμος».

REPORTS

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δημοσίευσε επισκόπηση της πολιτικής για τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, με σχέδια αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον προσεχή...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...