Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα τεχνική για την αφαίρεση του αέρα από τον φελλό έρχεται στο φως

Μία νέα τεχνική για την αφαίρεση του επιπλέον αέρα, που συγκρατείται μέσα στο μπουκάλι, λόγω του φελλού έρχεται να παρουσιάσει ο Benoît Villedey, βοηθός επικεφαλής του τμήματος κρασιού στο Επιτροπή μάρκετινγκ κρασιού σαμπάνιας (CIVC).

«Οι κατασκευαστές φελλού προσπάθησαν πάρα πολύ να διαφοροποιηθούν λόγω της διαπερατότητας των φελλού τους, ενώ το 80% της ποσότητας οξυγόνου που διαλύεται στο κρασί δύο χρόνια μετά την εμφιάλωση προέρχεται από εκρόφηση», λέει ο Benoît Villedey, βοηθός επικεφαλής του τμήματος κρασιού στο Επιτροπή μάρκετινγκ κρασιού σαμπάνιας (CIVC).

Το φαινόμενο είναι σχεδόν πανομοιότυπο για όλους τους φελλούς, ανεξάρτητα από το αν είναι φυσικοί ή μικροσυσσωματωμένοι. «Σε 3 μήνες, ο φελλός απελευθερώνει 2,5 έως 3 mg O2 ανά φιάλη». Η πλήρης πλήρωση του χώρου κεφαλής κατά την απομάκρυνση με αδρανές αέριο κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης δεν έχει καμία διαφορά.

Μετά από τρία χρόνια εμπιστευτικών δοκιμών, ο Villedey και η ομάδα του κατάφεραν να εξαλείψουν αυτό το οξειδωτικό σοκ. «Καταφέραμε να αδρανοποιήσουμε τους έτοιμους φελλούς αποθηκεύοντάς τους για τρεις μήνες σε μια ισοβαρική δεξαμενή, διατηρώντας υπερπίεση αζώτου και ανανεώνοντας τον όγκο του αερίου κάθε εβδομάδα», εξηγεί.

Οι φελλοί δεν άρχισαν να ξαναγεμίζουν με Ο2 παρά μόνο έξι ώρες αφότου αφαιρέθηκαν από την γεμάτη με άζωτο ατμόσφαιρά τους και δεν έχασαν τις φυσικές τους ιδιότητες. «Μόλις εξαλειφθεί αυτή η τεράστια εισροή οξυγόνου, η εισροή οξυγόνου μέσω του φελλού ακολουθεί αυτή που συναντά το ίδιο κρασί στις οινολάσπες», λέει ο Villedey, ο οποίος είναι σίγουρος ότι η προσθήκη αδρανούς αερίου στους φελλούς σε συνδυασμό με την εκτόξευση θα επέτρεπε στους αμπελουργούς να απαρνηθούν θειώδη κατά την απομάκρυνση.

Το διοικητικό συμβούλιο μάρκετινγκ της σαμπάνιας χρειάζεται τώρα τη βοήθεια από τους κατασκευαστές φελλού και εμφιάλωσης για να μετατρέψει αυτήν την ανακάλυψη σε πραγματικότητα στον τομέα.

 

Πηγή: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την έντονη δυσαρέσκεια τους με την εξαίρεση πολύπαθων αμπελουργικών περιοχών της χώρας από το Μέτρο 23 εξέφρασαν αντιπρόσωποι όλων των αμπελουργικών περιοχών της χώρας...

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...