Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα ταυτότητα για το Μοσχοφίλερο και τη Ρετσίνα του Κτήματος Τρουπή

Με ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο, το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο πορεύεται στην οινοπαραγωγική του διαδρομή το Κτήμα Τρουπή.

του Γιώργου Λαμπίρη

Κύρια επιδίωξη είναι να επανασυστήσει το Μοσχοφίλερο, δημιουργώντας ένα κρασί που μπορεί να διατηρεί εξέχοντα χαρακτήρα και δυνατότητες παλαίωσης. Ταυτόχρονα όμως μία διαφορετική προσέγγιση ακολουθεί και στην περίπτωση της ρετσίνας, την οποία ονομάζει Ρυτινίτη και επιδιώκει να δημιουργήσει εκ διαμέτρου διαφορετικές παραστάσεις από αυτές που μπορεί να είχε συλλέξει ο καθένας από εμάς, ακούγοντας τη λέξη «ρετσίνα».

Το πρώτο κτήμα που φύτεψε ασύρτικο στη Μαντινεία

Πρόσφατο εγχείρημα ήταν να αποτελέσει το πρώτο κτήμα που φυτεύει Ασύρτικο στην περιοχή της Μαντινείας, ποικιλία από την οποία δημιoύργησε μία premium ρετσίνα με την ονομασία Pitys Ritinitis. Για την παραγωγή της ακολουθείται κλασική οινοποίηση, ενώ το ρετσίνι προστίθεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Κάποια ποσότητα προέρχεται από προζυμωτική εκχείλιση, όπου τα στέμφυλα παραμένουν για 11 ημέρες με τον μούστο για να προσδώσουν εντονότερη πολυπλοκότητα στο κρασί. Στη συνέχεια παραμένει για τέσσερις μήνες σε βαρέλι. Το 95% της συγκεκριμένης ρετσίνας εξάγεται με βασικό προορισμό τη Νέα Υόρκη. «Ξεκινάμε να πείσουμε τους ξένους πελάτες μας ότι δεν αποτελεί μία απλή ρετσίνα, γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε την ονομασία Rytinitis. Επιδίωξή μας είναι να δείξουμε στο εξωτερικό, ότι η ρετσίνα αυτή δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάποτε μπορεί να είχε δοκιμάσει κάποιος στην Ελλάδα», επισημαίνει σχετικά η Παναγιώτα Τρουπή.

100 στρέμματα Μοσχοφίλερο και 10 στρέμματα ασύρτικο

Συνολικά το Κτήμα διαθέτει συνολικά 100 ιδιόκτητα στρέμματα καλλιέργειας Μοσχοφίλερου και 10 στρέμματα ασύρτικου. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει συνεργασία και με παραγωγούς της περιοχής, διατηρώντας ωστόσο τον πλήρη έλεγχο της καλλιέργειας. Συν τοις άλλοις έχει αναπτύξει κρασιά από αγιωργίτικο όπως η μαυροδάφνη, το ροζέ καθώς και ένα ακόμη ερυθρό αγιωργίτικο, για την παραγωγή των οποίων αγοράζει το σταφύλι από τη Νεμέα. Μάλιστα από πέρυσι ξεκίνησε να παράγει και μία Νεμέα που παλαιώνει σε βαρέλι, κάνοντας ακόμα ένα βήμα στο αγιωργίτικο.

Το Μοσχοφίλερο μία ποικιλία με δυνατότητα παλαίωσης

Στόχος του Κτήματος και των ανθρώπων του είναι να αναδείξουν ότι το Μοσχοφίλερο διανύοντας βήματα στο σήμερα, μπορεί να έχει δυνατότητες παλαίωσης, μπορεί να στηριχτεί σε νέους κλώνους και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, μετεξελίσσοντας τη συγκεκριμένη ποικιλία.

«Για να ξεκινήσουμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό, δημιουργήσαμε νωρίτερα έναν πειραματικό αμπελώνα. Φυτέψαμε διαφορετικά υποκείμενα μπολιασμένα με Μοσχοφίλερο μαζί με το υποκείμενο r110, είδαμε κάποια αποτελέσματα με μικροφυτεύσεις και πλέον όλες μας οι νέες μας φυτεύσεις γίνονται με καινούργια υποκείμενα που διαφεύγουν του r110, καθώς είδαμε ότι μπορούν να μας προσφέρουν πολλά διαφορετικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαντινεία που παράγουμε έχει αλκοολικό δείκτη στο 13,8. Πριν από δέκα χρόνια μιλούσαμε για Μοσχοφίλερο με αλκοόλ πάνω από 11 ή 11,5 κανείς δεν θα μας πίστευε. Ωστόσο αυτή τη στιγμή η χαμηλή στρεμματική απόδοση και τα νέα υποκείμενα προσδίδουν υψηλό αλκοολικό βαθμό, ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητα παλαίωσης», λέει από την πλευρά το ο υπεύθυνος παραγωγής του Κτήματος, Κωνταντίνος Κουτσουμπός.

To Κτήμα Τρουπή διαθέτει επίσης κρασιά όπως η Φτέρη, ένα ευκολόπιοτο Μοσχοφίλερο, τη Μαντινεία, η οποία παρουσιάζει πιο μεστό σώμα και αποτελεί κρασί που κατά κύριο λόγο μπορεί να συνοδεύσει το φαγητό αποδίδοντας μακρά επίγευση. Επιπλέον, διαθέτει το ροζέ Τομή από 100% Μοσχοφίλερο, όπου χαρακτηρίζεται από την παραμονή με τις φλούδες για περίπου 24 ώρες με αρώματα από τη φλούδα και περισσότερο φρουτώδη γεύση.

Το αφιλτράριστο Μοσχοφίλερο, Hoof and Lur

Ένα κρασί το οποίο αποτελεί το καύχημα του οινοποιείου είναι ο ερυθρωπος ξηρός οίνος, Hοοf and Lur, ένα αφιλτράριστο Μοσχοφίλερο με γηγενείς ζύμες και ελάχιστα θειώδη που προστίθενται κατά την παραλαβή του σταφυλιού. Όπως λέει η κυρία Τρουπή, η εκχύλιση διαρκεί 11 ημέρες και οινοποιείται σε τσιμεντένιες δεξαμενές. «Στις τσιμεντένιες δεξαμενές θα παραμείνει για συνολικά περίπου 4 μήνες. Οι τσιμεντένιες δεξαμενές προσδίδουν καθαρό φρούτο και μεταλλικότητα στην επίγευση του κρασιού».

Aξιοποιώντας την αμπελουργική παράδοση της οικογένειας

Το Κτήμα ήρθε να αξιοποιήσει αμπέλια Μοσχοφίλερου που προϋπήρχαν από την δεκαετία του 1970 και αποτελούσαν περιουσία της οικογένειας Τρουπή. Η αρχή για το οινοποιείο έγινε το 2010 μέσα στην κρίση, καθώς δημιουργήθηκε σε μία παλιά ιδιόκτητη αποθήκη μήλων. Η πρώτη οινοποίηση έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα και η παραγωγή διατέθηκε στο εξωτερικό. Κάτι ανάλογο συνέβη και τη δεύτερη χρονιά. Στον πέμπτο χρόνο το οινοποιείο μεγάλωσε, ενώ αυτή τη στιγμή δημιουργούνται νέοι επισκέψιμοι χώροι με αίθουσα γευσιγνωσίας και ψυκτικοί θάλαμοι. Επενδύσεις υλοποιούνται διαρκώς και με την αγορά νέων αγροτεμαχίων αλλά και καινούργιες φυτεύσεις που θέτουν το Μοσχοφίλερο σε νέες βάσεις.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Διαβάστε επίσης

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.