Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μελέτη ρίχνει φως στην προέλευση του κρασιού και της αμπέλου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με το Scientific American, η μελέτη του Yunnan Agricultural University περιελάμβανε μια μεγάλη διεθνή ομάδα ερευνητών που ανέλυσαν 2.503 αμπέλια από εξημερωμένα επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια και 1.022 άγρια ​​αμπέλια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, σε γενικές γραμμές, τα άγρια ​​αμπέλια από την αρχαιότητα χωρίστηκαν πριν από περίπου 200.000 χρόνια σε δύο κύριες γενετικές γραμμές.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη υποστηρίζει ότι υπήρχαν περίπου δύο ομάδες που χωρίστηκαν σε δυτικά και ανατολικά, απλωμένα σε όλη την Ευρασία, με τη σημερινή Πορτογαλία και την Ισπανία στη δύση από τη μία πλευρά και το Ισραήλ και την Τουρκία από την άλλη να αναπτύσσουν σταφύλια.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι πρώτοι αγρότες που μετανάστευσαν από τη δυτική Ασία προς την Ιβηρική, φέρνουν μαζί τους επιτραπέζια αμπέλια, με τους αγρότες να διασταυρώνουν επίσης αμπέλια με τοπικά άγρια ​​αμπέλια καθώς κινούνταν προς τα δυτικά.

Η παλαιότερη από αυτή την ανάμειξη πιθανότατα συνέβη στην περιοχή του Ισραήλ και της Τουρκίας, δημιουργώντας σταφύλια μοσχάτου, τα οποία μπορούσαν να καταναλωθούν και να ζυμωθούν. Τελικά, το επιτραπέζιο σταφύλι με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στα διάφορα οινοποιήσιμα σταφύλια που βρίσκονται σήμερα στη νότια και δυτική Ευρώπη στα Βαλκάνια, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, αφού τα πρώτα εξημερωμένα σταφύλια παρήχθησαν πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια πολλών χιλιάδων ετών, αυτό εξελίχθηκε στις ποικιλίες που τώρα είναι ευρέως γνωστές.

Ωστόσο, οι ειδήσεις αναφέρουν ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να εντοπιστούν οι τρέχουσες ποικιλίες σταφυλιών, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες, είτε ακόμα και στη δυτική Ασία ή στις ευρύτερες περιοχές του Καυκάσου.

Ο λόγος που δόθηκε για την αδυναμία εύρεσης μιας εξελικτικής αλυσίδας οφείλεται στο ότι οι αμπελοκαλλιεργητές διασταυρώνουν επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια, μαζί με εξημερωμένα και άγρια ​​σταφύλια, και αναπαράγουν απογόνους με γονείς. Μόλις δημιουργηθεί ένα «ανώτερο» αμπέλι, οι παραγωγοί θα κατέστρεφαν τα προηγούμενα αμπέλια, καθιστώντας δύσκολη την κατασκευή ενός οικογενειακού δέντρου σταφυλιών, πρόσθεσε ο επικεφαλής ερευνητής Wei Chen.

Έτσι, συνοψίζοντας με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πραγματικά την πραγματική πηγή μιας ποικιλίας σταφυλιού, ανέφερε η μελέτη.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη μίσθωση κτημάτων του Τσάνταλη προκειμένου να διατηρηθούν «ζωντανές» οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις προχώρησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών...

REPORTS

Ένας αμπελουργός μπορεί να υποδείξει το δικό του οινοποιείο ακόμα κι αν το πάτημα γίνεται στις εγκαταστάσεις άλλου αμπελουργού, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφορικά...

REPORTS

Το Ian's Lounge Bar του Regency Casino Thessaloniki διοργανώνει υπό την επιμέλεια του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου μία μοναδική γευσιγνωσία οίνου για τους λάτρεις...

REPORTS

Στην καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού ήδη εκτυπωμένων ετικετών οίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές «της τελευταίας στιγμής», σχετικά με την επισήμανση...