Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα δομή για τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου δίνει ρόλο στις περιφερειακές οργανώσεις

Ριζικές αλλαγές επέρχονται στη δομή και τη λειτουργία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου οι οποίες εντοπίζονται σε τρεις βασικούς άξονες μεταρρύθμισης της λειτουργίας του.

Στόχος των συγκεκριμένων αλλαγών είναι να ανταποκριθεί στην αύξηση του αριθμού των οινοποιείων στη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα οποία πανελλαδικά ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε περίπου 1.600. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΟ, Γιάννης Βογιατζής στο περιθώριο της έκθεσης Οινόραμα 2023 και μετά από παρουσίαση το νέου μοντέλου λειτουργίας κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας «οι ανάγκες στον κλάδο έχουν μεταβληθεί και μόνο από την αύξηση του αριθμού των οινοποιείων, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στο σύνολο της περιφέρειας. Από αυτά τα 1.200 είναι πολύ μικρά οινοποιεία, ενώ ο βασικός κορμός αποτελείται από 400 μεγαλύτερες παραγωγικές εγκαταστάσεις».

Σύμφωνα με τον κύριο Βογιατζή, ο νέος Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου έρχεται να δώσει επιτελικό ρόλο στις περιφερειακές οργανώσεις, οι οποίες είχαν ενταχθεί ήδη προ δεκαετίας στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα και λειτουργούσαν ως συνδεδεμένα μέλη, γεγονός που αποτελεί και τον πρώτο βασικό άξονα της αναδιάρθρωσης του ΣΕΟ. Θα θυμίσουμε ότι στον παλιό ΣΕΟ, μέλη ήταν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις, ενώ πλέον ο φορέας αλλάζει δομή και σε αυτόν συμμετέχουν μόνο 7 μέλη. Το ένα από αυτά τα μέλη είναι το νέο Σωματείο Ελλήνων Οινοποιών που απαρτίζεται από τις ιδρυτικές και συνεταιριστικές οινοποιίες του πρώην ΣΕΟ και διατηρεί το 94% του μετοχικού κεφαλαίου στον Σύνδεσμο Ελληνικό Οίνου. Σε ό,τι αφορά τις 6 περιφερειακές οργανώσεις που συμμετέχουν στο νέο σχήμα, διατηρούν μερίδιο από 1% η καθεμία. «Πλέον οι περιφερειακές οργανώσεις αποτελούν ισότιμα μέλη στη διοίκηση και στη διαχείριση του ΣΕΟ», προσθέτει ο κύριος Βογιατζής.

Οι περιφερειακές οργανώσεις που συμμετέχουν

Οι συμμετέχουσες περιφερειακές οργανώσεις στον νέο Σύνδεσμο Ελληνικού οίνου είναι: Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα (περιλαμβάνει επίσης Αιτωλοακαρνανία και Αττική), Πελοπόννησος, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη. «Επί της ουσίας με αυτό το σχήμα ζητάμε από τις Περιφέρειες να συμμετέχουν στις αποφάσεις που λαμβάνουμε ως ΣΕΟ, δεδομένου ότι υφίστανται πολλά ζητήματα που έχουν περιφερειακή διάσταση όπως είναι για παράδειγμα τα προγράμματα προώθησης. Για τα προγράμματα προώθησης συγκροτούμε μία επιτροπή όπου οι Περιφέρειες ορίζουν από έναν εκπρόσωπο προερχόμενο από τον ΣΕΟ, ο οποίος προεδρεύει. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλές Περιφέρειες που υλοποιούν αυτόνομα προγράμματα που σχετίζονται με το κρασί, ενώ και ο ΣΕΟ υλοποιεί αντίστοιχα κάποια εθνικά προγράμματα και επομένως πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός και μία αλληλοενημέρωση μεταξύ μας».

Σύσταση επιτροπής για ζητήματα αμπελοκαλλιέργειας

Ο νέος Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου προχωράει και στη σύσταση Επιτροπής για τα αμπελουργικά ζητήματα. «Το αμπελουργικό αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την ελληνική οινοποιία ούτως ώστε να μπορέσει να προοδεύσει. Ταυτόχρονα όμως οι αμπελουργικές περιοχές παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. Διαφορετικά προβλήματα αντιμετωπίζει η αμπελοκαλλιέργεια στη Σαντορίνη και διαφορετικά στην Κρήτη. Με τη σύσταση της Επιτροπής αυτής ερχόμαστε επίσης να θεραπεύσουμε ζητήματα όπως οι αδειοδοτήσεις και η ταξινόμηση των ποικιλιών», αναφέρει ο κύριος Βογιατζής.

Σύσταση ομάδων διαχείρισης και προστασίας για γεωγραφικές ενδείξεις

Καίριο σημείο για τον κλάδο και τον νέο ΣΕΟ αποτελεί επίσης το γεγονός ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία η Ελλάδα υποχρεούται να δημιουργήσει ομάδες διαχείρισης και προστασίας για κάθε γεωγραφική ένδειξη. «Σε αυτόν τον τομέα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα ως χώρα, διότι εκτός από τις ονομασίες προέλευσης έχουμε και 140 τοπικές ποικιλίες. Επομένως δεν είναι εφικτό να δημιουργηθούν 140 τοπικές οργανώσεις. Αυτό που προτείνουμε είναι να διαδραματίσουν οι περιφερειακές οργανώσεις ομοσπονδιακό ρόλο, όπου σε αυτές θα υπάγονται οι ομάδες διαχείρισης και προστασίας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά».  Από την πλευρά του ο ΣΕΟ σε κεντρικό επίπεδο θα διαδραματίζει το ρόλο ενός κεντρικού συντονιστή στην νέα οργανωτική δομή.

 

Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μία ευρεία γκάμα καλλιεργητικών εχθρών έχει να αντιμετωπίσει ο αμπελοκαλλιεργητής κατά τα στάδια διόγκωσης των οφθαλμών και εμφάνισης των πρώτων φύλλων, σύμφωνα με τα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.