Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα βοηθήματα πάνω στη βιώσιμη χρήση νερού στον αμπελώνα

Η ομάδα ειδικών “Προστασία της αμπέλου και αμπελουργικές τεχνικές’’ (PROTEC) επεξεργάστηκε πρόσφατα μια συλλογική πρακτική πάνω στη βιώσιμη χρήση του νερού στον τομέα της παραγωγής οινοποιήσιμου σταφυλιού.

https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Η βιώσιμη χρήση του νερού σήμερα έχει μετατραπεί όχι μόνο σε κοινωνική, περιβαλλοντική, βιομηχανική και εταιρική αναγκαιότητα, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μια κυρίαρχη πολιτική για πολλές κυβερνήσεις, βιομηχανίες και εμπορικές οντότητες.

Πολλές αμπελουργικές επιφάνειες σε ξηρές περιοχές παρουσιάζουν ετήσιες βροχοπτώσεις που αποτρέπουν την αξιόπιστη χρήση των σύγχρονων αμπελοοινικών συστημάτων. Ταυτόχρονα, σε συστήματα που είναι εγκατεστημένα εδώ και καιρό, η ποσότητα και η αξιοπιστία των βροχοπτώσεων έχουν καταστεί ανεπαρκείς. Αυτό καθιστά δύσκολη την ικανοποίηση των απαιτήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού, τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από την ίδια τη προσφορά.

Γι’αυτό το λόγο τα συστήματα παραγωγής έχουν διαφοροποιηθεί και προσαρμοστεί σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες και την διαθεσιμότητα των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του νερού, σε συμφωνία με τις αγορές που βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα νέο κείμενο με τίτλο ‘’Βιώσιμη Χρήση του νερού στον οινοποιήσιμο αμπελώνα’’ φαίνεται να σχεδιάζει κυρίαρχες στρατηγικές, λαμβάνοντας υπόψιν πολλαπλούς παράγοντες όσον αφορά τους τοπικούς πόρους, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, έτσι ώστε οι πρακτικές αυτές να είναι ικανές να προσαρμοστούν σε αυτόν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OIV) επεξεργάστηκε το κείμενο αυτό που έχει συνταχθεί από την ομάδα “Προστασία της αμπέλου και αμπελουργικές τεχνικές’’ (PROTEC) της Επιτροπής ‘’Viticultura’’.

Το κείμενο αυτό ψάχνει λύσεις και απαντήσεις στο Στρατηγικό Πλάνο 2020-2024 του OIV που στοχεύει στην προσαρμογή αμπελοοινικών πρακτικών στο περιβάλλον με ταυτόχρονη διατήρηση των φυσικών πόρων του τόπου.

Το κείμενο αυτό μπορεί να το συμβουλευτεί κάποιος στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.oiv.int/js/lib/pdfjs/web/viewer.html?file=/public/medias/7949/2021-oiv-collective-expertise-document-sustainable-use-of-wa.pdf

Πηγή tecnovino.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

REPORTS

Στα 45,6 δισ. ευρώ ακολουθώντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ανήλθε η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού το 2024 σύμφωνα με νέα έρευνα. Βασικός παράγοντας αυτής της...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου...

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...