Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα βοηθήματα πάνω στη βιώσιμη χρήση νερού στον αμπελώνα

Η ομάδα ειδικών “Προστασία της αμπέλου και αμπελουργικές τεχνικές’’ (PROTEC) επεξεργάστηκε πρόσφατα μια συλλογική πρακτική πάνω στη βιώσιμη χρήση του νερού στον τομέα της παραγωγής οινοποιήσιμου σταφυλιού.

https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Η βιώσιμη χρήση του νερού σήμερα έχει μετατραπεί όχι μόνο σε κοινωνική, περιβαλλοντική, βιομηχανική και εταιρική αναγκαιότητα, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μια κυρίαρχη πολιτική για πολλές κυβερνήσεις, βιομηχανίες και εμπορικές οντότητες.

Πολλές αμπελουργικές επιφάνειες σε ξηρές περιοχές παρουσιάζουν ετήσιες βροχοπτώσεις που αποτρέπουν την αξιόπιστη χρήση των σύγχρονων αμπελοοινικών συστημάτων. Ταυτόχρονα, σε συστήματα που είναι εγκατεστημένα εδώ και καιρό, η ποσότητα και η αξιοπιστία των βροχοπτώσεων έχουν καταστεί ανεπαρκείς. Αυτό καθιστά δύσκολη την ικανοποίηση των απαιτήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού, τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από την ίδια τη προσφορά.

Γι’αυτό το λόγο τα συστήματα παραγωγής έχουν διαφοροποιηθεί και προσαρμοστεί σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες και την διαθεσιμότητα των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του νερού, σε συμφωνία με τις αγορές που βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα νέο κείμενο με τίτλο ‘’Βιώσιμη Χρήση του νερού στον οινοποιήσιμο αμπελώνα’’ φαίνεται να σχεδιάζει κυρίαρχες στρατηγικές, λαμβάνοντας υπόψιν πολλαπλούς παράγοντες όσον αφορά τους τοπικούς πόρους, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, έτσι ώστε οι πρακτικές αυτές να είναι ικανές να προσαρμοστούν σε αυτόν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OIV) επεξεργάστηκε το κείμενο αυτό που έχει συνταχθεί από την ομάδα “Προστασία της αμπέλου και αμπελουργικές τεχνικές’’ (PROTEC) της Επιτροπής ‘’Viticultura’’.

Το κείμενο αυτό ψάχνει λύσεις και απαντήσεις στο Στρατηγικό Πλάνο 2020-2024 του OIV που στοχεύει στην προσαρμογή αμπελοοινικών πρακτικών στο περιβάλλον με ταυτόχρονη διατήρηση των φυσικών πόρων του τόπου.

Το κείμενο αυτό μπορεί να το συμβουλευτεί κάποιος στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.oiv.int/js/lib/pdfjs/web/viewer.html?file=/public/medias/7949/2021-oiv-collective-expertise-document-sustainable-use-of-wa.pdf

Πηγή tecnovino.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...