Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασί με ταυτότητα και απαράμιλλη γεύση το «Μοσχάτο άσπρο» από τη Σάμο

Από το πράσινο πετράδι του Αιγαίου, τη Σάμο, η ποικιλία που ταυτοποιείται με το ίδιο το νησί είναι το «άσπρο μικρόρωγο μοσχάτο Σάμου». Με αυτό το όνομα-ταυτότητα, νέα καλαίσθητη ετικέτα και εντελώς ξηρή έκφραση, το «Μοσχάτο Άσπρο» ένα εύγευστο κρασί με απαράμιλλη γεύση, υπόσχεται να συνοδεύσει ιδανικά τις πιο όμορφες και χαλαρωτικές στιγμές μας.

Σε ολόκληρο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου, τα κλήματα σε σχήμα κύπελλου σκαρφαλώνουν ως και στις πιο απόκρημνες ορεινές πλαγιές, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς δομημένες έτσι που να συγκρατούν και να αποστραγγίζουν το πολύτιμο χώμα, δημιουργώντας επάλληλες στενές λουρίδες. Το χαλικώδες, σχιστολιθικό και με μεγάλη ικανότητα αποστράγγισης έδαφος, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια μικροκλίμα και την ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας αύρας, δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά, προσδίδοντάς τους τον ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα και τα διακριτά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποικιλία. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μικρές και δεν ξεπερνούν τα 1.000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα.

Το ξακουστό για τα γλυκά του κρασιά μοσχάτο άσπρο, μας δίνει στην ξηρή εκδοχή του ένα κρασί κομψό και αρωματικό, με γεμάτη, στρογγυλή γεύση: Το «Μοσχάτο άσπρο».

Το «Μοσχάτο άσπρο» που φέρνει στο ποτήρι μας την ταυτότητα της αμπελοοινικής ζώνης της Σάμου και τη μακρά παράδοση του νησιού στην παραγωγή διαχρονικά ποιοτικών κρασιών, βραβεύθηκε στο διεθνή διαγωνισμό «Femmes et Vins du Monde Concours International Monaco 2024» με ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ συγκεντρώνοντας πολύ υψηλή βαθμολογία.

Δεν είναι τυχαίο το ότι, στη λίστα των βραβεύσεων του περιλαμβάνονται και δύο διαμαντένιες διακρίσεις (οι ανώτατες διεθνώς) ενώ έχει χαρακτηριστεί  «1st best dry wine» το 2021, τιμώμενο με «Diamant Trophee Admirable».

Η δυναμική του μοσχάτου με τα φρουτώδη και ανθικά χαρακτηριστικά στο στόμα και τη μύτη, πλαισιωμένα από δροσιστική οξύτητα, δίνουν στο κρασί αυτό μία στιβαρή προσωπικότητα, χωρίς υπολειμματικά ζάκχαρα.

Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και φέρνει στο νου την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων που απλώνονται σε ένα εξαιρετικό φόντο ξηρής και διακριτικής έκφρασης του μοσχάτου.

Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10ο C και αποτελεί εξαίρετο συνοδό της διεθνούς και ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, με πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά.

Η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο οινικό γίγνεσθαι είναι η ταυτοποίηση ενός οίνου ή μιας σειράς κρασιών με τον τόπο προέλευσής τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αυτή η τάση αντικατοπτρίζεται σαφέστατα στη μοναδική στον κόσμο ποικιλία του μικρόρωγου μοσχάτου που καλλιεργείται στη Σάμο εδώ και αιώνες και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία, την πατρογονική χειρωνακτική καλλιέργεια αλλά και την οινική κουλτούρα του ακριτικού νησιού.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

REPORTS

Με την υποστήριξη της κυβέρνησής της, η Treasury Wine Estates ποντάρει πολλά στο αυξανόμενο τμήμα των κρασιών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ....

REPORTS

Το ξημέρωμα της Σάμου, έχει αυτό το εκπληκτικό χρώμα που λαμπυρίζει σε κάθε σταγόνα του υπέροχου σαμιώτικου ροζέ κρασιού «ΒΑΒΕΛοίνος».