Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια ρετσίνα κι ένα ξινόμαυρο στη λίστα του διάσημου κριτικού των New York Times

Δύο ελληνικές ετικέτες, μια ρετσίνα κι ένα ξινόμαυρο Μακεδονίας, περιλαμβάνονται μεταξύ των 20 κρασιών κάτω των 20 δολαρίων που προτείνει ο διάσημος οινοκριτικός των Νew York Times, Έρικ Ασίμοφ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο άρθρο του, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει υποχωρήσει κάπως τους τελευταίους μήνες, όμως οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων παραμένουν υψηλές, με αποτέλεσμα τα κρασιά που μέχρι πριν από μερικούς μήνες θα ταίριαζαν στη λίστα του λόγω τιμής, να είναι πλέον ακριβότερα των είκοσι δολαρίων.

Ο Ασίμοφ σχολιάζει πως βρήκε αρκετά γαλλικά και ιταλικά κρασιά, αλλά όχι από τις δημοφιλείς, υψηλού κύρους, περιοχές παραγωγής. Στη λίστα του η πιο «υποεκπροσωπημένη» χώρα είναι η χώρα του, με μόλις ένα αμερικανικό κρασί, ένα chambourcin από τη Βιρτζίνια. «Ήταν γευστικό κρασί, αλλά στη λίστα δεν υπήρχαν αμερικανικά Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay ή Riesling», σημειώνει.

«Η ρετσίνα είναι ένα είδος που παρασκευάζεται από την αρχαιότητα, στο οποίο το κρασί αναμειγνύεται με τη ρητίνη της Χαλέπιου πεύκης. Οι σοβαρές ρετσίνες, όπως αυτή εδώ, είναι εξαιρετικές. Η Gaia χρησιμοποιεί ροδίτη ορεινής καλλιέργειας και φρέσκο ρετσίνι για να παράξει αυτό το φρέσκο, έντονο και ευωδιαστό κρασί. Δοκιμάστε το με οποιοδήποτε είδος ελληνικού ή μεσανατολικού φαγητού ή απλά πειραματιστείτε» γράφει ο ίδιος για την ελληνική ετικέτα.

Τελευταίο στη λίστα του βρίσκεται το ξινόμαυρο-νεγκόσκα των αδερφών Τάτση.

«Οι αδερφοί Τάτση, ο Περικλής κι ο Στέργιος, καλλιεργούν βιοδυναμικά στην Μακεδονία, την επαρχία στα βόρεια της Ελλάδας, φτιάχνοντας κρασιά με την ελάχιστη επεξεργασία. Το κρασί αυτό, φτιαγμένο από μείγμα ποικιλιών ξινόμαυρου και νεγκόσκα, είναι μια υπέροχη σύσταση. Είναι αρωματικό με αρώματα μενθόλης και γλυκόριζας και, παρότι από νεαρά αμπέλια, είναι αρκούντως δομημένο για αρνίσια παϊδάκια ή ψητά κρέατα» γράφει ο ίδιος.

Αναλυτικά η λίστα των είκοσι κρασιών κάτω των είκοσι δολαρίων τού Ασίμοφ περιλαμβάνει:

  1. Maris Pays d’Oc Rouge I.G.P. 2020 από τη νότια Γαλλία, τιμή $14.99
  2. Bertha Cava Brut Nature Reserva 2020, από αμπελώνες της Καταλονίας, τιμή $15.99
  3. Domaine Faillenc Sainte Marie Corbières 2020, από τη νότια Γαλλία, τιμή $15.99
  4. Pedro Parra y Familia Itata Vinista País 2020, από την Ιτάτα της Χιλής, τιμή $15.99
  5. Brigaldara Valpolicella 2021, από τη Μπριγκαλντάρα της Ιταλίας, τιμή $15.99
  6. Luis Pato Portugal Baga Espumante Bruto Rosado NV, από την Πορτογαλία, τιμή $15.99
  7. Gaia Retsina Ritinitis Nobilis NV, από Ελλάδα, τιμή $16.99
  8. Michel Guignier Beaujolais 2021, από τη Γαλλία, $17.99
  9. Muga Rioja White 2021, από Ισπανία, $18.96
  10. Giordano Lombardo Gavi 2021, από το Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας, $18.99
  11. Altos Las Hormigas Uco Valley Terroir Malbec 2019, από τη Μεντόζα της Αργεντινής, $19
  12. Jasci Trebbiano d’Abruzzo 2021, από το Αμπρούτσο της Ιταλίας, $19
  13. Château Peybonhomme-les-Tours Blaye Côtes de Bordeaux Le Blanc Bonhomme 2020, από τη Γαλλία, $19.96
  14. Château de Chaintres Saumur Champigny Les Sables 2020, από τη Γαλλία, $19.96
  15. Orto Vins Montsant Les Argiles d’Orto Vins 2019, από την Καταλονία, $19.96
  16. Château Puech Redon Vin de France Apparente Rouge 2019, από το Λανγκντόκ της Γαλλίας, $19.96
  17. Nittnaus Burgenland Anita Red Blend 2018, από την ανατολική Αυστρία, $19.96
  18. Meinklang Burgenland White 2020, επίσης από την Αυστρία, $19.96
  19. Early Mountain Vineyards Virginia Chambourcin Young Wine 2021, από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, $19.99
  20. Domaine Tatsis Macedonia Xinomavro-Negoska Young Vines 2017, από τη Μακεδονία, $19.99

«Η ρετσίνα μού αρέσει πολύ»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Γαστρονόμο, ο Ασίμοφ είχε αποκαλύψει πόσο του αρέσει η ρετσίνα στη νέα εποχή της. «Η ρετσίνα μού αρέσει πολύ. Νομίζω ότι είναι το τέλειο δείγμα κρασιού και πολιτισμού. Και, δυστυχώς, ήταν υποβαθμισμένη για καιρό. Ίσως τώρα περισσότεροι αρχίσουν να την πλησιάζουν ξανά. Έχει το κοινό της. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να αποκτήσει πολύ μεγάλη δημοφιλία, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα περίμενε κανείς να συμβεί αυτό. Πιστεύω πως, αν φτάσει σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι θα εκτιμούν αυτό που είναι και αυτό που προσφέρει και δεν θα θεωρείται πλέον ένα αστείο ή ένα κρασί που πρέπει να αποφεύγεται, θα είναι μεγάλο βήμα».

 

ΠΗΓΗ: New York Times

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία σχηματίζουν, σύμφωνα με τον Riccardo Ricci Curbastro, επικεφαλής της Equalitas, μιας παγκόσμιας εταιρείας που εργάζεται για την βιωσιμότητα στην οινική...

REPORTS

Την ευρύτερη αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας και την προσφορά της στον κλάδο του κρασιού, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα η πρωτοβουλία του WSPC σε...

REPORTS

Δεδομένης της επίθεσης από όλες τις πλευρές από ένα ολοένα και πιο επιθετικό απαγορευτικό κίνημα, η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε κίνδυνο....

REPORTS

Σχέδιο με ορίζοντα πενταετίας ανακοίνωσε η Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου (FEV) για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στους αμπελώνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.