Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια ασυνήθιστη χρονιά, αλλά εξαιρετικής ποιότητας, ο τρύγος του 2024 στην Αργεντινή

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αργεντινή. Ωστόσο, η ποιότητα είναι υψηλή, θυμίζοντας τα εξαιρετικά vintage κρασιά του 2021.

Μετά τις χαμηλές αποδόσεις ρεκόρ για τη συγκομιδή του 2023, υπήρχαν μεγάλες ελπίδες για έναν σταθερό τρύγο το 2024 στην Αργεντινή, ωστόσο η φύση είχε άλλα σχέδια. Ο άστατος καιρός είχε ως αποτέλεσμα μια από τις πιο απρόβλεπτες εποχές της πρόσφατης μνήμης.

Ο άνεμος Zonda, η ζεστή, ξηρή θύελλα που πέφτει από τις Άνδεις, πήρε μια συνηθισμένη τροπή από τον Σεπτέμβριο. Ο Pablo Richardi, οινοποιός στο Flechas de los Andes εξηγεί ότι «δεν ήταν τόσο η ένταση του Zonda όσο η επιμονή του. Είχαμε τρεις μέρες αέρα όταν τα κλήματα ήταν ήδη ευάλωτα, με τρυφερά μπουμπούκια και φύλλα. Ο άνεμος μείωσε τον θόλο και στέγνωσε τους φυτικούς ιστούς, καθιστώντας τους λιγότερο παραγωγικούς».

Ο καιρός ήταν δροσερός και ξηρός μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όταν ένα κύμα καύσωνα είδε τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 βαθμούς, επισπεύδοντας την ωρίμανση στους αμπελώνες σε όλη τη χώρα. Σε ορισμένα σημεία η ζέστη ήταν τόσο έντονη που τα αμπέλια έσκασαν.

Χαμηλές αποδόσεις, αλλά όχι τόσο χαμηλές όσο το 2023

Τα αμπέλια ήταν ήδη εύθραυστα σε αυτή τη δύσκολη εποχή, χάρη στους παγετούς της άνοιξης στην προηγούμενη σοδειά. «Η συγκομιδή του 2024 απέδωσε περισσότερους καρπούς από πέρυσι, αλλά ήταν ακόμα 15% κάτω από το μέσο όρο», δήλωσε ο Germán Di Césare, επικεφαλής οινοποιός στο Bodega Trivento.

Έπειτα, μια δροσερή, ξηρή άνοιξη στη Μεντόζα και στο υπόλοιπο Cuyo είδε σημαντικές χιονοπτώσεις να συσσωρεύονται στα βουνά των Άνδεων. Το λιώσιμο του χιονιού που ακολούθησε φούσκωσε τα ποτάμια σε βαθμό που δεν παρατηρήθηκε εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό στην Αργεντινή, όπου η πλειοψηφία των αμπελώνων βασίζεται στην άρδευση.

Τέλεια ισορροπία

Ο Alejandro Vigil, Πρόεδρος της Wines of Argentina και διευθυντής οινοποίησης στην Catena Zapata, δήλωσε: «Η συγκομιδή του 2024 ήταν αρκετά ασυνήθιστη. Αν και ο καιρός ήταν γενικά ζεστός, βιώσαμε πολλά διακυμάνσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα σάκχαρα που συγκεντρώνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, διατηρώντας την οξύτητα και παρέχοντας τέλεια ισορροπία. Αυτό το vintage είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Τα απίστευτα λευκά και κόκκινα από ψηλές, δροσερές περιοχές μου θυμίζουν πολύ το εξαιρετικό vintage του 2021.»

Mendoza

Ο Di Césare ανέφερε, «Οι αμπελώνες σε όλη τη Mendoza είναι εξαιρετικά υγιείς. Οι υποπεριοχές της κοιλάδας του Uco είχαν τις διαφορές τους, ανάλογα με τον αντίκτυπο των παγετών της προηγούμενης σεζόν και τον τρόπο με τον οποίο τα αμπέλια αναπήδησαν. Συνολικά, είδαμε χαμηλές αποδόσεις αλλά εξαιρετική συγκέντρωση μεταξύ των κόκκινων ».

Ο Pablo Durigutti, οινοποιός της Durigutti Family Winemakers, πρόσθεσε: «Οι μικροπαγώνες μείωσαν τις αποδόσεις στο Las Compuertas στο Luján de Cuyo, αλλά πετύχαμε καλή συγκέντρωση και τυπικότητα στο Malbec. Οι δροσερές, βροχερές μέρες ήταν καλές για ωρίμανση. Βλέπουμε μεταξένιες τανίνες και ώριμα φρούτα».

Ο Richardi μάλιστα τόνισε, «Μετά τον καύσωνα του Ιανουαρίου περιμέναμε μια πρώιμη συγκομιδή, αλλά στην πραγματικότητα μπορέσαμε να περιμένουμε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν μέτρια επίπεδα αλκοόλ και ήπιες, στρογγυλεμένες, ήπιες τανίνες. Χαμηλότερες αποδόσεις συχνά σημαίνουν καλύτερη ποιότητα και νομίζω ότι αυτή θα είναι μια εξαιρετική χρονιά, με χαλαρά, καλά στρογγυλεμένα κρασιά.»

San Juan

«Στην κοιλάδα Pedernal στο San Juan, ένας κρύος, ξηρός χειμώνας ακολουθήθηκε από τον άνεμο, επηρεάζοντας τις αποδόσεις, αλλά όχι την ποιότητα. Και τα λευκά και τα κόκκινα, ειδικά το Malbec, φαίνονται πολλά υποσχόμενα», δήλωσε η Paula González, οινοποιός της Pyros Wines.

Αμπελώνες σε μεγάλο υψόμετρο

Στις κοιλάδες Calchaquí, «το μεταβαλλόμενο κλίμα και ο άνεμος Zonda μείωσαν τις αποδόσεις κατά περίπου 30%», ανέφερε ο Alejandro Pepa, οινολόγος στο El Esteco.

Ο Thibaut Delmotte, οινοποιός στο Bodega Colomé, δήλωσε: «Η πρώιμη ωρίμανση παρήγαγε φρέσκα ζωντανά φρούτα για τα λευκά κρασιά και οι βροχές του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου εξασφάλισαν ισορροπημένη ωρίμανση για τα κόκκινα, υποσχόμενοι εξαιρετική ποιότητα και φανταστικά αρώματα».

Παταγονία

Κάτω νότια στην Παταγονία, ο Hans Vinding-Diers, ιδιοκτήτης της Bodega Noemía, σημείωσε: «Ο βροχερός χειμώνας και η θυελλώδης άνοιξη στο Ρίο Νέγκρο έδωσαν τη θέση τους σε έναν «καυτό» Ιανουάριο, αλλά η συγκομιδή κύλησε ομαλά. Ειδικά τα Pinot Noir επιδεικνύουν εκπληκτική κομψότητα και τα Malbec και Cabernets φαίνεται να έχουν ωριμάσει τέλεια».

Η Juliana del Águila, από το Bodega del Fin del Mundo στο Neuquén, πρόσθεσε, «ο ήπιος χειμώνας που ακολουθήθηκε από ένα δροσερό καλοκαίρι οδήγησε σε πραγματικά υγιή φρούτα. Οι αποδόσεις ήταν χαμηλότερες αλλά βλέπουμε συμπυκνωμένα αρώματα, χρώματα και γεύσεις, με μέτρια έως χαμηλή αλκοόλη. Ξεχωρίζουν τα Semillón, Chardonnay, Pinot Noir, Malbec και Syrah.»

Τέλος, η συγκομιδή του 2024 στην Αργεντινή αποτέλεσε για ακόμη μία φορά μία αξιοσημείωτη πρόκληση. Ενώ, οι ποσότητες μπορεί να είναι χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν, η ποιότητα φαίνεται να είναι εξαιρετικά υψηλή τόσο για τα λευκά όσο και για τα κόκκινα κρασιά.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η άνοδος των ελληνικών κρασιών είναι αδιαμφισβήτητη, με την παράδοση και την τάση να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο στα Decanter World Wine Awards...

REPORTS

Η Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024 σε περιοχές που πλήττονται από...

REPORTS

Οι παραγωγοί σαμπάνιας στη Γαλλία προτείνουν να μειωθεί ο αριθμός των σταφυλιών που θα τρυγηθούν φέτος, αφού οι πωλήσεις του κρασιού μειώθηκαν περισσότερο από...

REPORTS

Μια αξιοσημείωτη καθοδική τάση καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο στις εισαγωγές κρασιών στην Γερμανία με τα στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της χώρας να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...