Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με ψυχραιµία και µεθοδικότητα στον αµπελώνα

«Επιλεκτικός τρύγος», ήταν η προσέγγιση του Πάνου Τζίμα τακτική με την οποία διαχειρίστηκε τη φετινή, ομολογουµένως απαιτητική, αμπελουργική χρονιά ο Πάνος Τζίμας, προϊδεάζει για μερικές ενδιαφέρουσες οινοποιητικές επιλογές στις ετικέτες του 2023.

Ο ίδιος δεν αποκλείει και κάτι νεότερο. Σε κάθε περίπτωση, αν και η περιοχή που βρίσκεται µερικά χιλιόµετρα από τον Αµβρακικό Κόλπο, είναι συνηθισµένη στις υψηλές υγρασίες, η φετινή άνοιξη και η θεοµηνία στις αρχές Σεπτεµβρίου, λίγες ηµέρες πριν ξεκινήσει ο τρύγος στο αµπέλι του Πάνου Τζίµα, απαιτούσε µια διαφορετική προσέγγιση, που στη δική του περίπτωση συνοψίζεται στον «επιλεκτικό τρύγο».

Όταν βρεθήκαµε στο Καλοµόδι, στο µικρό πλην τακτοποιηµένο οινοποιείο, ήδη ζυµωνόταν µέρος του φετινού τρυγητού από το αµπελοτόπι των 21 στρεµµάτων που βρίσκεται µερικά µέτρα παραπέρα. Λίγες ηµέρες πριν την επέλαση του Daniel, το Merlot στο Καλοµόδι, που αξιοποιείται για το ροζέ Liberte και το κρασί «unicorn» Dame Rouge, βρισκόταν σε µια οριακή κατάσταση ωριµότητας, κάτι που σήµαινε ότι η άγνωστη ως εκείνη την στιγµή ένταση της κακοκαιρίας θα µπορούσε να οδηγήσει σε µη ανατρέψιµες καταστάσεις.

Ο Πάνος Τζίµας έπιασε το ψαλίδι του και µαζί µε τους βοηθούς του τρύγησαν κάθε τσαµπί που περνούσε «τις µετρήσεις». Τις ηµέρες της βροχής, αξιοποιήθηκε ο χρόνος για να ξεχωρίσει τη κάθε ρώγα από το τσαµπί µε το χέρι, σε µια οινοποιητική προσέγγιση που θα µπορούσε να δώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στο Liberte. Τα πιο ώριµα τσαµπιά τοποθετήθηκαν στον ειδικό χώρο όπου γίνεται η µερική αποξήρανση, το appassimento που λένε οι Ιταλοί µαέστροι του Amarone. Αυτά, µαζί µε το Cabernet Franc που απαρτίζουν το µεγαλύτερο µέρος του «Αµβρακικού» αµπελώνα του Πάνου Τζίµα θα τα συναντήσουµε στο φετινό Dame Rouge.

Στο µεταξύ, τα ανάλαφρα πλέον φυτά, «στέγνωσαν» αµέσως τo ένα µε δυο τσαµπιά που είχαν µείνει πάνω τους µετά τον πρώτο γύρο του τρύγου, µε τον οινοποιό να αποδίδει τις επιλογές του σε µια…έκτη αίσθηση. Εκεί όµως που ο ανθρώπινος παράγοντας µπορούσε δύσκολα να επιβληθεί στα βροχερά ξεσπάσµατα της φετινής χρονιάς, ήταν στη Ζίτσα, όπου οι συνεργαζόµενοι αµπελουργοί αυτής της µοναδικής ζώνης, δυσκολεύτηκαν στην Ντεµπίνα, που φέτος ήταν αρκετά µειωµένη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, προβάλλοντας δυναμικά τα ελληνικά κρασιά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, με δύο σημαντικές...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου στις Πλαταιές Βοιωτίας είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά και προσκαλεί τους φίλους του κρασιού για μια αυθεντική εμπειρία οινογνωσίας, στον τόπο όπου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...