Το βάρος αναλαµβάνουν κυρίως γηγενείς ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Σαββατιανό και Ασύρτικο και από τις ξενικές το Pinot Noir οι οποίες καλλιεργούνται στους ιδιόκτητους αµπελώνες στην Καλλιθέα Κορινθίας στις πλαγιές του Μαύρου Όρους, προέκταση του όρους Ζήρεια (Κυλλήνη). Υψόµετρο, µεγάλες κλίσεις, χαµηλές αποδόσεις, βιολογική καλλιέργεια και απουσία ποτίσµατος καθιστούν την καλλιέργεια πρόκληση, αλλά το αποτέλεσµα δικαιώνει.
Το Κτήµα Κίσσα ξεκίνησε το 1949 µε ένα µικρό οινοποιείο από τον ∆ηµήτρη Κίσσα µε οινοποιήσεις των τοπικών ποικιλιών Ροδίτη και Σαββατιανό, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα στην Κορινθία µε τις παλιές τσιµεντένιες δεξαµενές να διατηρούνται µέχρι και σήµερα και να αποτελεί µια από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις µε συνεχιζόµενη παρουσία πάνω από 70 έτη. Στη συνέχεια µε την είσοδο του υιού του, Γιώργου Κίσσα χηµικού-οινολόγου στις αρχές του ‘70, το οινοποιείο περνάει στο επόµενο στάδιο µε νέες τεχνικές οινοποίησης, έρευνα και πρωτοποριακές για την τότε εποχή επενδύσεις. Σήµερα έχει προστεθεί και η τρίτη γενιά µε τον ∆ηµήτρη, χηµικό µηχανικό-οινολόγο, ύστερα από χρόνια σπουδών και εργασίας σε Αµερική και Αυστραλία και τον Αιµίλιο, οικονοµολόγο, µε σπουδές σε Ελλάδα και Ισπανία.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails
Φέτος µέσα σε µια δύσκολη αµπελουργικά χρονιά το οινοποιείο προχωρεί στην πιστοποίηση των αµπελώνων ως βιολογικών ολοκληρώνοντας τον πρώτο χρόνο µετατροπής ενώ µε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και συστήµατα ανακύκλωσης νερού µειώνει σηµαντικά το ενεργειακό αποτύπωµα, µε στόχο την περαιτέρω µείωσή του τόσο κτηριακά όσο και στα µεταφορικά µέσω χρήσης φιαλών χαµηλού βάρους.
Νέοι ιδιόκτητοι αμπελώνες
Τις τελευταίες δεκαετίες το οινοποιείο μέσα στην κρίση επενδύει στην περιοχή του, σχηματίζοντας νέους ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 200 στρεμμάτων στην ορεινή Κορινθία στην Άνω Καλλιθέα. Το υψόμετρο αγγίζει τα 900 μ. στις πλαγιές του επιβλητικού όρους Ζήρεια και την προέκταση της, το Μαύρο Όρος στο Νότο, τα οποία και προστατεύουν από τους θερμούς νότιους ανέμους. Συνδυαστικά με την έκθεση στην αύρα του Κορινθιακού, ο οποίος διακρίνεται βόρεια στον ορίζοντα απέχοντας μόλις 20 λεπτά και δροσίζει με τους βοριάδες του τα αμπέλια, το οινοποιείο οδηγείται στην παραγωγή κρασιών με φρεσκάδα και έναν cool climate χαρακτήρα. Κάθε χρόνο τα διαφορετικά αμπελοτεμάχια του κτήματος οινοποιούνται ξεχωριστά και μετά το τελικό blending δίνεται ζωή στις 6 ετικέτες του Κτήματος.