Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με σημαία την τοπική ποικιλία Παμίδι πορεύεται το Κτήμα Βουρβουκέλη

Σε έναν τόπο µε βαριά ιστορία στην αµπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή ξεδιπλώνεται η ιστορία του Κτήµατος Βουρβουκέλη, µε πρωτεργάτη τον αείµνηστο γιατρό Νίκο Βουρβουκέλη το 1999, που έθεσε ως στόχο του να επαναφέρει τα Άβδηρα της Ξάνθης στο οινικό προσκήνιο.

Ο ιδρυτής του Κτήματος αείμνηστος Νίκος Βουρβουκέλης μεγάλωσε µέσα στο αµπέλι, µε τον οίνο να είναι µέρος της οικογένειάς του, καθώς οι παππούδες του στη Σµύρνη είχαν οινοποιείο, και διέβλεψε ότι τα Άβδηρα της Ξάνθης µπορεί να επανέλθουν δυναµικά στο οινικό προσκήνιο. Όπερ και εγένετο. Φυτεύει τον πρώτο αµπελώνα 20 στρεµµάτων, που πλέον έχει φτάσει τα 100 στρέµµατα, ο οποίος καλλιεργείται µε σεβασµό προς το περιβάλλον, στην περιοχή γύρω από το οινοποιείο. Οι πρώτες εµφιαλώσεις ξεκινούν το 2001, σε γειτονικά οινοποιεία, φέροντας  την επωνυµία «Φύσις Αµπελόεσσα». Η ανέγερση και ολοκλήρωση το 2005 του ιδιόκτητου, παραδοσιακού σε στυλ, οινοποιείου θέτει το υπόβαθρο για να ξεκινήσει η ξεχωριστή πορεία στην οινοποίηση.

∆ύο αδέλφια στο τιµόνι

Σήµερα το Κτήµα καθοδηγείται πλέον από τους δύο µεγαλύτερους γιους της οικογένειας, που έχουν σπουδές στην Οινολογία, µε τον Γιώργο να διευθύνει το οινολογικό κοµµάτι και τον Οδυσσέα το αµπελουργικό και το εµπορικό. Βασική φιλοσοφία του πορεία του Κτήµατος Βουρβουκέλη αποτελεί ο σεβασµός στη φύση ως προς την αµπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων που θα προβάλουν τον τόπο τους σε όλα τα µήκη και πλάτη του κόσµου. Σήµερα στους αµπελώνες καλλιεργούνται και οινοποιούνται ελληνικές και ξενικές, λευκές και ερυθρές ποικιλίες, όπως Ασύρτικο,  Sauvignon Blanc και Chardonnay και Ληµνιό, Παµίδι, Μαυρούδι, Merlot, Syrah µε σηµαία του Κτήµατος να αποτελεί η τοπική θρακική ποικιλία Παµίδι.

Οι οίνοι Βουρβουκέλη ταξιδεύουν σε πολλές χώρες όπως Γερµανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Φιλανδία, Ελβετία, Αυστρία , Ηνωµένο Βασίλειο , ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Τέλος σηµειώνεται ότι στο πλήρως επισκέψιµο Κτήµα ο επισκέπτης µπορεί να βιώσει την τελετουργία του οίνου τόσο στον αµπελώνα, όσο και στο οινοποιείο ενώ υπάρχουν αίθουσες υποδοχής και εκδηλώσεων.

Δύο οι βασικές σειρές οίνων

∆ύο είναι οι βασικές σειρές οίνων του Κτήµατος Βουρβουκέλη. Η πρώτη είναι το Άβδηρος µε τρεις ετικέτες, λευκό, ροζέ και ερυθρό. Η δεύτερη είναι το Λαγάρα (λευκό και ερυθρό). Την γκάµα συµπληρώνουν δύο µονοποικιλιακά, το Ληµνιό και το Ασύρτικο. Σύντοµα θα προκύψουν και κάποιες νέες ετικέτες, όπως από Παµίδι (µονοποικιλιακό), το οποίο θα είναι ουσιαστικά grey de rose/noir και µία premium σειρά από Merlot αφιερωµένη στην µνήµη του πατέρα των επικεφαλής του Κτήµατος. Τέλος άµεσα θα βγουν στην αγορά και δυο γλυκοί οίνοι ιδιαίτερης τεχνοτροπίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ξεχωριστές εµπειρίες οινικού τουρισµού, µε φόντο τη µαγευτική θέα των αµπελιών, στις πλαγιές του όρους Βέρµιο, µπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στις νέες επισκέψιµες...

REPORTS

Διαφορές στο νόημα και την απόδοση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2020/1151 στo νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο εντοπίζουν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» και «επικίνδυνη» την...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Την περίοδο δεύτερης νιότης του διανύει το οινοποιείο Μαρκατσέλη, καθώς η νεότερη γενιά οινοποιών της οικογενειακής επιχείρησης κλήθηκε πρόσφατα να αναβιώσει τη δραστηριότητά του.

REPORTS

Η Agrovision µε έδρα την Ιερισσό Χαλκιδικής ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2011 µε τριπλή δραστηριότητα, έχοντας υπό τη σκέπη της οινοποιείο, ελαιοτριβείο και...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.