Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με λευκά και ροζέ κρασιά διευρύνει τους ορίζοντές του ο Ροδανός

Πιθανός εμπλουτισμός στη γκάμα ποικιλιών του Ροδανού με τέσσερα νέα διαμάντια για λευκά και ροζέ κρασιά μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η απόφαση για αύξηση των λευκών και ροζέ κρασιών ελήφθη στη Γενική Συνέλευση της περιοχής νωρίτερα αυτό το μήνα και πρόκειται να υποστηριχθεί από μια εκστρατεία μάρκετινγκ σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ. Σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση από την ερυθροκεντρική προσέγγιση που χαρακτηρίζει την προώθηση του κρασιού της περιοχής.

Προς το παρόν, τα ροζέ και τα λευκά κρασιά αποτελούν το 14% και το 10% αντίστοιχα της συνολικής παραγωγής, αλλά η γενόσημη εταιρεία Inter Rhône λέει πως το σχέδιο είναι να αυξηθεί το μερίδιο των ανοιχτόχρωμων οίνων στο ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής έως το 2031.

Τα λευκά είναι ένα ιδιαίτερο επίκεντρο, με έναν προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται για την προώθηση των λευκών της περιοχής σε όλο τον κόσμο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Άλλα 0,8 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί για ροζέ κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Inter Rhône, Philippe Pellaton, το σχέδιο είναι να αυξηθεί η παραγωγή λευκού κρασιού από 260.000 hl σε 300.000 hl (380.000 hl συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών οίνων) και των ροζέ από 357.000 hl σε 467.000 hl τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η ανάπτυξη στα λευκά πρέπει να επιτευχθεί αρχικά με τη βελτίωση της αμπελουργικής γνώσης, ώστε να επιτραπεί στους καλλιεργητές να επιτύχουν τις μέγιστες επιτρεπόμενες αποδόσεις. Το 2021, για παράδειγμα, η Côtes du Rhône επέτρεπε αποδόσεις 51 hl/ha, αλλά οι πραγματικές αποδόσεις ήταν μόνο 41 hl/ha.

Πηγές στην κοιλάδα παραδέχονται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να δυσκολέψει τις αυξήσεις της απόδοσης, αλλά επισημαίνουν ότι στη θετική τους πλευρά έχουν μια μεγάλη γκάμα επιτρεπόμενων ποικιλιών για παιχνίδι. Το Picpoul και το Bourboulenc κρίνονται ιδιαίτερα καλά στις πιο ζεστές, ξηρότερες συνθήκες και πηγές στην περιοχή λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερα από αυτά.

Αλλά η περιοχή έχει επίσης τέσσερις νέες ποικιλίες υπό εξέταση – τρεις λευκές και μία κόκκινη. Επί του παρόντος, αυτά επιτρέπονται μόνο για χρήση «εντός πειραματικού πλαισίου» και περιορίζονται στο 10% του μείγματος. Αλλά αυτά τα πειράματα θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε δέκα χρόνια, μετά τα οποία θα μπορούσαν να προστεθούν επιτυχημένες ποικιλίες στο cahier de charge (κατάλογος των επιτρεπόμενων σταφυλιών).

Το Floreal είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στις ασθένειες υβριδικό λευκό, ενώ το Carignan Blanc και το Rolle (Vermentino) έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να ανέχονται την ξηρασία σε άλλες ζεστές περιοχές της Γαλλίας. Το Vidoc είναι μια τανική, ανθεκτική στη σήψη υβριδική κόκκινη ποικιλία.

«Αυτές οι εξελίξεις αφορούν τη διαφοροποίηση», δήλωσε η Julie Coutton-Diabou της Inter Rhône. «Προσπαθούμε να δείξουμε τι μπορούν να κάνουν οι οινοποιοί μας».

 

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών φέρνει στο ποτήρι μας η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κεφαλονιάς, με τους...

REPORTS

Κλωνική επιλογή και διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ίσον «HELLENiFERA» που φαίνεται να διαµορφώνει το µέλλον της αµπελουργίας στην Ελλάδα. Πρόκειται ένα εταιρικό σχήµα που...

REPORTS

Το οινοποιείο Afianes στην Ικαρία με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και καινοτόμες ιδέες, σημαδεύει το παγκόσμιο οινόφιλο κοινό

REPORTS

Η κίνηση προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας είναι σχεδόν καθολική στη χώρα του κρασιού.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.