Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αλλαγές σε εξέλιξη στο Chianti Classico στην Ιταλία

Τα οινοποιεία σε μία από τις καλύτερες οινοπαραγωγές περιοχές της Τοσκάνης θα συμπεριλάβουν τώρα τις ειδικές περιοχές στις ετικέτες των premium ετικετών κρασιού ενώ δεν θα χρησιμοποιούν πια ποικιλίες σταφυλιών εκτός Ιταλίας.

Ο Giovanni Manetti, ιδιοκτήτης της Fontodi και σημερινός πρόεδρος της κοινοπραξίας του Chianti Classico, πιστεύει ότι οι αλλαγές θα φωτίσουν την ιδιαιτερότητα των κρασιών της περιοχής (Courtesy Fontodi)

Στη Τοσκάνη, το Chianti Classico μπορεί να φαίνεται σαν μια περιοχή που δεν κινείται όσον αφορά την οινική εξέλιξη, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αλήθεια διότι οι οινοποιοί στη πραγματικότητα εξελίσσονται.

Η συνέλευση του Consorzio Chianti Classico, της επίσημης συνέργειας οινοποιείων, ψήφισε νωρίτερα αυτό το μήνα δυο σημαντικά ζητήματα για την περιοχή. Συμφώνησε την επίσημη αναγνώριση 11 υπο-ζωνών του Chianti Classico, γνωστά ως Unità Geografiche Aggiuntive (Επιπλέον Γεωγραφικές Περιοχές-UGA). Τα premium κρασιά πρέπει τώρα να περιέχουν 90 τοις εκατό Sangiovese.

Οι οινοποιοί γνωρίζουν πολύ καλά όπως λένε οι ίδιοι, ότι «το έδαφος κάνει τη διαφορά και ότι έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση ανάμεσα στο κρασί και το συγκεκριμένο μέρος». Η ποιότητα δεν αποτελεί μόνο ευχαρίστηση αλλά και μοναδικότητα και το έδαφος αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για να επιτευχθεί.

Τα ονόματα των 11 υπο-περιοχών θα προστεθούν στις ετικέτες. Είναι: Castellina, Castelnuovo Berardenga, Gaiole, Greve, Lamole, Montefioralle, Panzano, Radda, San Casciano, San Donato in Poggio και Vagliagli.

Οι παραγωγοί της Chianti Classico έχουν από καιρό συζητήσει αν είναι καλύτερο να έχουν μια απλή επισήμανση ή να αναδείξουν τα διακριτά ιστορικά εδάφη της περιοχής. Η απόφαση όσον αφορά τις UGA αποδεικνύει ότι οι παραγωγοί κινούνται σίγουρα προς την τελευταία.

Αρχικά, ο περιοχές UGA θα εμφανίζονται μόνο στις ετικέτες των εμφιαλώσεων Gran Selezione, τα κρασιά της περιοχής με την υψηλότερη ποιότητα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των κρασιών που παράγονται κάθε χρονιά. Ο στόχος είναι να επεκταθεί η έννοια UGA για τα κρασιά Chianti Classico και riserva για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

“Σκοπεύαμε να ξεκινήσουμε με τη Gran Selezione καθώς πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου ”προϊόν και εμφιάλωση” στο οινοποιείο και επίσης επειδή είναι η κατηγορία με την υψηλότερη θέση στην αγορά”, ανέφερε ο Manetti.

Η δεύτερη εγκεκριμένη πρόταση καταργεί τη χρήση διεθνών ποικιλιών σταφυλιών σε χαρμάνια Gran Selezione. Επίσης, αυξάνει το ποσοστό του Sangiovese σε ελάχιστο ποσοστό 90 τοις εκατό, ενώ η απαίτηση για τα σταφύλια που καλλιεργούνται από τα οινοποιεία παραμένει αμετάβλητη.

 

Πηγή winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...