Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μελέτη αποκαλύπτει νέα οφέλη για την υγεία χάρις στα οινοποιητικά υπολείμματα

Οι ερευνητές του Cornell διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες στον πυρήνα των κόκκινων σταφυλιών μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

του Ζήση Πανάγου

Επιστήμονες τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell βρήκαν περαιτέρω στοιχεία ότι ο πυρήνας του κόκκινου σταφυλιού προσφέρει πιθανά διατροφικά οφέλη. Ενώ, ευελπιστούν ότι με τη χρήση πολυφαινολικών ενώσεων από τον πυρήνα, μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα και να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και της καρδιάς των ανθρώπων.

Οι αμπελουργοί αναζητούν ολοένα και περισσότερο τρόπους για να μειώσουν τα απόβλητά τους. Μια επιλογή είναι η ανακύκλωση του πυρήνα, των φλοιών και των σπόρων που έχουν απομείνει μετά την έκθλιψη του χυμού από τα σταφύλια.

«Αυτό το υποπροϊόν, που προκύπτει από την παρασκευή κρασιού έχει σημαντικές δυνατότητες», ανέφερε ο Elad Tako, επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Cornell’s College of Agriculture and Life Sciences, σε μια δήλωση του. «Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πυρήνα είτε για να εξαγάγουμε βασικές ενώσεις, είτε για να τον χρησιμοποιήσουμε ως διατροφικό συστατικό, τότε ο πυρήνας θα μπορούσε να είναι μια πολύ βιώσιμη πηγή θρεπτικών ενώσεων με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία».

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ο Tako και η ομάδα του συνεργάστηκαν με την Dr. Justine Vanden Heuvel από το Cornell’s College of Agriculture and Life Sciences για να προμηθευτούν σταφύλια από τους αμπελώνες του πανεπιστημίου στην περιοχή Finger Lakes. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα εξέτασε δύο στιλβένια ρεσβερατρόλη και πτεροστιλβένιο, που είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. Ως υποκατηγορία πολυφαινολών, αυτά τα δύο στιλβένια έχουν βρεθεί κυρίως στα σταφύλια και πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το πώς το σώμα μεταβολίζει τέτοιες ενώσεις.

Παράλληλα, ενώ η ομάδα σημειώνει την ανάγκη για περαιτέρω μακροπρόθεσμη έρευνα, η μελέτη του Tako προσθέτει στον αυξανόμενο κατάλογο των πλεονεκτημάτων για την υγεία και το περιβάλλον από την επαναχρησιμοποίηση του πυρήνα. «Η έρευνά μας είναι σημαντική, καθώς παρουσιάζει την ιδέα της χρήσης του πυρήνα του σταφυλιού ως βιώσιμης πηγής στιλβενίων που μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως διαιτητικά συστατικά», δήλωσε ο Tako. «Επιπλέον, η χρήση του πυρήνα ως βιώσιμης πηγής στιλβενίων είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης σημαντικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης».

Πηγή: winespectator.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Kαλλιεργεί αποκλειστικά βιολογικά σταφύλια, ενώ οι αμπελώνες της οικογένειας Κωστάκη ήταν οι πρώτοι που πιστοποιήθηκαν στη Σάμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέγερση...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

«Πολιορκημένοι απ' έξω κι από μέσα», παραφράζοντας τον Ρίτσο, οι επιλογές των αμπελουργών και οινοποιών της Αττικής ήταν είτε ο δρόμος προς τα πάνω...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αμπελώνες Vassaltis, βάζουν στο κάδρο της δραστηριότητάς τους και την παραγωγή μελιού.

REPORTS

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά κυκλοφόρησαν στην αγορά οι πρώτες φιάλες επώνυµου ελληνικού κρασιού εσοδείας 2021, σε µια εξέλιξη που από τη µια ανταποκρίνεται...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.