Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μείωση της ελληνικής παραγωγής οίνου κατά 25,09% για το έτος 2021

Μειωμένη κατά 25,09% στα 1.710.453 hl αποτυπώνεται η φετινή παραγωγή οίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομισιόν, στα οποία φαίνεται ότι η εγχώρια οινοπαραγωγή υποχωρεί σημαντικά στην περίπτωση των οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη (35,51%).

Αρνητική ποσοστιαία μεταβολή κατά την τρέχουσα περίοδο 2021/2022 παρουσιάζουν και οι ποικιλιακοί οίνοι (-17,63%), με το τονάζ της κατηγορίας οίνων ΠΟΠ να συρρικνώνεται κατά 13,01%. Από την άλλη, μετριοπαθή αύξηση καταγράφουν οι αναμενόμενες ποσότητες οίνων ΠΓΕ, της τάξης του +3,29%.

«Είναι προφανές ότι η επέλευση των καιρικών φαινομένων με χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες επίδρασαν αρνητικά στον όγκο της οινοπαραγωγής γεγονός που αναμένεται να επαληθευτεί μετά την ανακοίνωση του υπουργείου με τα οριστικά στοιχεία τον ερχόμενο Απρίλιο» σχολιάζει σε δημοσίευσή της η ΚΕΟΣΟΕ. Τα στοιχεία της οριστικής οινοπαραγωγής θα βασιστούν στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων και όχι στις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, βάσει των οποίων υπολογίζεται η α΄ εκτίμηση οινοπαραγωγής.

Κατά κατηγορία οίνων σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων που προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, η παραγωγή εμφανίζει διακυμάνσεις σχετικά και την προηγούμενη χρονιά που αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Κατηγορία Οίνων Ποσοστιαία % μεταβολή 2021/2020
Οίνοι με ΠΟΠ -13,01
Οίνοι με ΠΓΕ +3,29
Ποικιλιακοί οίνοι -17,63
Οίνοι χωρίς ΓΕ -35,51

 

Αντίστοιχα μειωμένος εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, κατά 28,88%.

Η μείωση του όγκου οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, επιδρά αρνητικά και στο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών, παρά την μικρή αύξηση 5%-8% που παρατηρήθηκε στις τιμές των οινοσταφύλων στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, γεγονός που θα εντείνει την παρατηρούμενη ήδη εγκατάλειψη των μικρών κυρίως αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Ήδη στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ συζητήθηκε η διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος εξαιτίας της απουσίας ελέγχων «επιτρέπει» την μαζική είσοδο στον τομέα σταφυλιών  που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν, καθώς και συζητήθηκε η απουσία στρατηγικής στην παραγωγική διαδικασία σταφυλιών που τροφοδοτούν μαζικά την οινοβιομηχανία. Οι δυο αυτές πρακτικές συμβάλλουν, ώστε τελικά να καθηλώνονται οι τιμές των οινοσταφύλων, με απότοκο την δημιουργία ισχυρών τάσεων εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Ακολουθεί ο διαχρονικός πίνακας της ελληνικής οινοπαραγωγής:

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Amethystos, ένα από τα πιο εμβληματικά κρασιά του Domaine Costa Lazaridi, επανασυστήθηκε στο κοινό του στις 27.11 στην Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι. Η...

REPORTS

Ο John Barker, γενικός διευθυντής του OIV, παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έκθεσης για τον αμπελοοινικό τομέα του 2024.

REPORTS

Η χρήση των καλλιεργειών κάλυψης στους αμπελώνες καθίσταται απαραίτητη πρακτική για τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. Τα...

REPORTS

Στο φετινό Central Wine Fair, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου από τις 12:00 έως τις 21:00 στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, θα παρευρεθεί ο ΑΟΣ Συνεταιρισμός...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...