Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μαθήματα στην κουλτούρα του οίνου από μικρές ηλικίες κάνουν οι Γάλλοι

Μαθήµατα κρασιού και αµπελουργίας δίνουν τα τελευταία χρόνια πολλά µικρά οινοποιεία της Γαλλίας σε παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών, αποδεικνύοντας τη δυναµική που έχει ο τοµέας, που αποτελεί σηµαντικό µέρος της ιστορίας και της εθνικής κληρονοµιάς. Πολλά οινοποιεία, αλλά και το µουσείο του κρασιού στο Μπορντό, το «Cité du Vin», φέτος προωθούν την εκπαίδευση του κρασιού µε δωρεάν περιηγήσεις σε αµπελώνες και µε διαδραστικά µαθήµατα.

Το Château Canet, στην αγροτική περιοχή Μινερβουά, της νότιας Γαλλίας, διαθέτει ένα εντυπωσιακό οινοποιείο του 19ου αιώνα, 111 στρέµµατα αµπελώνων και κελάρια γεµάτα µε κρασιά Syrah και Chardonnay. Ο αµπελουργός και ιδιοκτήτης του οινοποιείου, Φλόρις Λέµστρα, αναγνώρισε το δυναµικό της εκπαίδευσης στην κουλτούρα του κρασιού από τις µικρές ηλικίες και δηµιούργησε µικρές τάξεις µε οµάδες µαθητών. «Η εκπαίδευση του κρασιού και του αλκοόλ είναι λίγο αφηρηµένη για παιδιά ηλικίας 8 ετών. Ωστόσο, πιστεύουµε ότι η αποµυθοποίηση του κρασιού και η σωστή κατανάλωσή του είναι πολύ σηµαντική», ανέφερε ο Λέµστρα στο Unfiltered. «Όταν µαθαίνεις σε ένα οκτάχρονο  ότι το κρασί µπορεί να είναι ευχάριστο, αλλά είναι επίσης και ένα αλκοολούχο ποτό µε τα µειονεκτήµατά του είναι ένα σηµαντικό µήνυµα».

Ο Λέµστρα επεσήµανε ότι η εκπαίδευση της κουλτούρας του κρασιού σε παιδιά των αγροτικών οικογενειών αποτελεί και µάθηµα για τις τοπικές παραδόσεις. Σύµφωνα µε τον ίδιο, «τα παιδιά είναι το µέλλον και το κρασί είναι ένα τεράστιο µέρος του πολιτισµού και της οικονοµίας και της καθηµερινής ζωής της Γαλλίας. Είναι χαρά να βλέπουµε τα περίεργα βλέµµατα στα πρόσωπά τους, όταν ανακαλύπτουν κάτι που τους περιβάλλει πάντα, αλλά δεν το γνώριζαν πραγµατικά».

Το κλειδί για να γίνει ο τοµέας της οινοποίησης ελκυστικός για τα παιδιά είναι η διαδραστικότητα και το παιχνίδι, αναφέρει η Σολέν Ζαµπουλέ, διευθύντρια µάρκετινγκ του «Cité du Vin». Το µουσείο έχει αναπτύξει εκθέσεις και εργαστήρια που διδάσκουν στα παιδιά να αναγνωρίζουν αρώµατα, χρώµατα, γεύσεις.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Φέτος, η οικογένεια της Ανώσκελη γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας του ελαιουργείου της και 20 χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου της, συνεχίζοντας την παράδοση και αγάπη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί η εκδήλωση του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας «Μικρά Οινοποιεία Μεγάλα Κρασιά». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το...

REPORTS

Σε μια πρώτη κοινή προσπάθεια, οι πέντε κοινοπραξίες της ιταλικής περιοχής της λίμνης Garda ενώθηκαν για να προωθήσουν τις ονομασίες τους και την οινική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...