Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Λικέρ από το ναυάγιο του SS Kyros το 1917 στην αγορά του 2022

Εκατοντάδες μπουκάλια κονιάκ De Haartmann που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο ενός σουηδικού ατμόπλοιου που βυθίστηκε από γερμανικό U-boat στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πρόκειται να τεθούν προς πώληση περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα.

Η γαλλική αποστολή με 600 μπουκάλια De Haartman & Co Cognac – συν 15 κουτιά λικέρ Bénédictine – πιστεύεται ότι προοριζόταν για τον Τσάρο Νικόλαο Β’, αλλά αναχαιτίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα και βυθίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο τον Μάιο του 1917.

Τώρα ο οίκος κονιάκ Birkedal Hartmann έχει ξαναγεμίσει 300 από τα ανακτημένα μπουκάλια με κονιάκ που χρονολογούνται από τις αρχές του 1900, χρησιμοποιώντας συσκευασία πανομοιότυπη με την αρχική, και τα πουλάει προς 9.000 ευρώ το καθένα.

Το ναυάγιο του SS Kyros ανακαλύφθηκε από τον Σουηδό εξερευνητή Peter Lindberg το 1999, αλλά μόνο το 2019 οι ειδικοί διάσωσης μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την εξερεύνηση του και να ανακτήσουν το φορτίο του, χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο σκάφος διάσωσης, δύτες και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (ROV).

Η σουηδική εταιρεία Ocean X Team AB και η ισλανδική επιχείρηση iXplorer χρησιμοποίησαν ένα ειδικά εξοπλισμένο σκάφος διάσωσης, το Deepsea Worker, για να εξερευνήσουν το ναυάγιο στον κόλπο της Βοθνίας, ανακτώντας τα μπουκάλια στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με το iXplorer, η διαδικασία διάσωσης ήταν «ίσως η πιο περίπλοκη εργασία ανάκτησης που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ποτέ», χάρη στην κακή ορατότητα γύρω από το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 77 μέτρων, και τους κινδύνους που ενέχουν τα δίχτυα ψαρέματος.

Τέσσερα γεμάτα μπουκάλια κονιάκ De Haartmann, τα οποία αργότερα δημοπρατήθηκαν σε συλλέκτες για 45.000 δολάρια το καθένα, ανακτήθηκαν μαζί με 300 άδεια μπουκάλια, τα οποία είχαν πιέσει τους φελλούς τους από την πίεση του θαλασσινού νερού.

«Όταν ο Τύπος άρχισαν να με καλούν για αυτό το 2019, δεν ήξερα για τι μιλούσαν» υπογραμμίζει  η διευθύνουσα σύμβουλος της Birkedal Hartmann, Kim Birkedal Hartmann. «Ήταν μια τόσο απίστευτη ιστορία.»

Τα αρχεία της εταιρείας αποκάλυψαν ότι το «De Haartmann» ήταν μια επωνυμία που χρησιμοποιούσε ο προπάππους της Kim Birkedal Hartmann, Halfdan Birkedal Hartmann, για να στείλει το κονιάκ στη Ρωσική Αυτοκρατορική Αυλή στην Αγία Πετρούπολη μέσω της Φινλανδίας, η οποία τότε ήταν επαρχία της Ρωσίας.

Η αποστολή έφυγε από το Μπορντό τον Δεκέμβριο του 1916, αλλά καθυστέρησε μέχρι την άνοιξη λόγω πάγου στον κόλπο της Βοθνίας. Όταν ξεκίνησε ξανά, ο Τσάρος Νικόλαος Β’ είχε παραιτηθεί καθώς η Ρωσική Επανάσταση κατέλαβε τη χώρα.

Στις 19 Μαΐου 1917, το SS Kyros αναχαιτίστηκε από γερμανικό U-boat UC58, με κυβερνήτη τον Karl Vesper, ο οποίος έκρινε ότι το φορτίο του ήταν στρατιωτικό και το βύθισε, αφού επέτρεψε στο πλήρωμα να μεταφερθεί σε άλλο σκάφος.

Ο Birkedal Hartmann καθάρισε με κόπο τα μπουκάλια και αφαίρεσε τους φελλούς από το εσωτερικό τους, γεμίζοντάς τους με Grande Champagne Cognac από το 1910-15 και χρησιμοποίησε τα αρχεία της εταιρείας για να αναπαράγει τους αρχικούς φελλούς, τις κάψουλες και τις ετικέτες.

Κάθε μπουκάλι ενός λίτρου κονιάκ De Haartmann έρχεται σε χειροποίητο κουτί δώρου που περιέχει επίσης τον αρχικό φελλό του και μια φωτογραφία του SS Kyros.

Τον Ιανουάριο του 2020, ένα από τα σωζόμενα μπουκάλια Bénédictine άνοιξε και δοκιμάστηκε στο Palais Bénédictine στο Fécamp, στη βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ της Bénédictine, Philippe Jouhaud, το λικέρ ήταν «ευχάριστο» στη γεύση, με νότες κακάο, καφέ και μόκας. «Έχουμε μια εκπληκτική μεταμόρφωση και εξέλιξη των αρωμάτων μετά από 100 χρόνια, η οποία οδηγεί σε ένα ευχάριστο ποτό», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών φέρνει στο ποτήρι μας η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κεφαλονιάς, με τους...

REPORTS

Κλωνική επιλογή και διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ίσον «HELLENiFERA» που φαίνεται να διαµορφώνει το µέλλον της αµπελουργίας στην Ελλάδα. Πρόκειται ένα εταιρικό σχήµα που...

REPORTS

Το οινοποιείο Afianes στην Ικαρία με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και καινοτόμες ιδέες, σημαδεύει το παγκόσμιο οινόφιλο κοινό

REPORTS

Η κίνηση προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας είναι σχεδόν καθολική στη χώρα του κρασιού.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.