Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασιά με ελάχιστη ή καθόλου παλαίωση και χωρίς παρεμβάσεις στο Thessaloniki Wine Show

Με κυρίαρχη τάση να αποτυπώνεται και να ενισχύεται τελευταία στην αγορά, αυτή των κρασιών με φρεσκάδα και ελάχιστο ή καθόλου χρόνο παλαίωσης, το φετινό «Thessaloniki Wine Show» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σύστησε ή επανασύστησε στο κοινό νέες ή και υφιστάμενες οινικές προσπάθειες μέσα από περίπου 1.500 ετικέτες.

Μεταξύ των ενοτήτων της έκθεσης ήταν αυτή που πρόβαλε για μία ακόμα χρονιά εναλλακτικές οινοποιήσεις, με κρασιά ελάχιστων οινολογικών παρεμβάσεων.

Όπως αναφέρει ο Στέφανος Κόγιας διοργανωτής της έκθεσης και επικεφαλής της εταιρείας Wine Style, «η έκθεση καθορίζεται από την παρουσία των οινοποιείων, όπου το κάθε ένα παρουσιάζει τα δικά του κρασιά. Επιπλέον στην έκθεση συμμετέχουν εταιρείες διανομής, οι οποίες διαθέτουν μία ευρεία γκάμα επιλογών από οινοποιεία του εξωτερικού».

WSPC: Δύο masterclasses για την αποκωδικοποίηση των κρασιών

Στη φετινή έκθεση συμμετείχε ο εκπαιδευτικός φορέας του κρασιού, WSPC, ο οποίος διοργάνωσε δύο masterclasses με θέμα την αποκωδικοποίηση της ετικέτας του κρασιού. «Πίσω από την ετικέτα του κάθε οίνου υφίστανται αρκετές πληροφορίες και στοιχεία όπως ο αλκοολικός βαθμός, η ποικιλία, η περιοχή, το στυλ, η μέθοδος οινοποίησης αλλά και καλλιέργειας των σταφυλιών, όπου εάν κάποιος αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για το κρασί, μπορεί να έχει σαφέστερη εικόνα για χαρακτηριστικά του», σημειώνει ο Στ. Κόγιας.

Τα κρασιά που ξεχώρισε ο Άρης Σκλαβενίτης

Ο Άρης Σκλαβενίτης παρουσίασε μία ξεχωριστή θεματική ενότητα στη διάρκεια της έκθεσης, επιλέγοντας τα καλύτερα κατά τον ίδιο κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, προερχόμενα ακόμα και από οινοποιεία τα οποία δεν συμμετείχαν στη διοργάνωση.

«Η ιδέα πίσω από την επιλογή των 25 ετικετών, είναι ότι κάθε χρόνο λόγω της ιδιότητάς μου ως sommelier, δοκιμάζω έναν μεγάλο αριθμό κρασιών. Επομένως υπάρχουν χρονιές κατά τις οποίες δοκιμάζω νέα ή παλαιωμένα κρασιά, υπάρχουσες ετικέτες που άλλαξαν στυλ στο πέρασμα του χρόνου. Από αυτά τα κρασιά διάλεξα κάποια που κατά την άποψή μου ξεχωρίζουν, το καθένα για τον δικό του λόγο».

«Προχώρησα  σε ισομερή κατανομή των ετικετών, διαχωρίζοντας τα κρασιά σε κατηγορίες όπως ερυθρά, λευκά, αφρώδη, γλυκά, ροζέ καθώς και υποκατηγορίες όπως είναι ορισμένα που προέρχονται από δεξαμενή, κάποια που παλαιώνουν σε βαρέλι καθώς και ορισμένα orange ή και ήπιας οινοποίησης. Επιθυμία μου ήταν να συμπεριλάβω όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες και στυλ ανθρώπων», συμπληρώνει ο Α. Σκλαβενίτης.

Κρασιά και σπάνιες οινοποιήσεις που δεν κυκλοφορούν στην αγορά

Στα κρασιά που παρουσίασε ο sommelier βρέθηκαν νεότερες αλλά και παλαιότερες οινοποιήσεις, όπως ένα Ασύρτικο του 2007. Ο λόγος για το «Plano» από το οινοποιείο Τέχνη Οίνου. Επίσης, παρουσιάστηκε ο λευκός οίνος ΠΟΠ Σαντορίνη «Orycton» της Kyanos Wines που κυκλοφορεί σε 2.400 φιάλες, ένα εγχείρημα του νέου οινολόγου, Μιχάλη Κούλογλου. «Επιθυμία μου ήταν εκτός των άλλων να προβληθούν και οινοποιοί που δεν συμμετέχουν σε εκθέσεις όπως ο Μ. Κούλογλου αλλά και ο Πέτρος Καρυδάς, του φερώνυμου οινοποιείου με μία εξαιρετική Νάουσα», αναφέρει ο sommelier.

Οι εναλλακτικές οινοποιήσεις από τον Θ. Πλακόπουλο

Οι εναλλακτικές οινοποιήσεις που βρήκαν ισχυρό έρεισμα μέσα από το φετινό Thessaloniki Wine Show, αποτέλεσαν επιλογή του sommelier Θεολόγου Πλακόπουλου. Ο ίδιος αναφέρει ότι «πρόκειται για κρασιά που παράγονται με ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις και προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό περιβάλλον του κρασιού». Στη γκάμα των συγκεκριμένων «εναλλακτικών» κρασιών ως προς τη διαδικασία καλλιέργειας του σταφυλιού και οινοποίησής τους, εντάχθηκαν 34 κρασιά. «Πρόκειται για ετικέτες που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες όπως ροζέ ελάχιστης παρέμβασης, pet nat, καθώς και κρασιά orange που παράγονται με τη μέθοδο της ερυθρής οινοποίησης από λευκά σταφύλια προκειμένου να αποδίδουν περισσότερα φαινολικά χαρακτηριστικά».

Παρουσιάστηκαν κρασιά που ωριμάζουν σε πήλινους αμφορείς και παράγονται από το οινοποιείο Θαλασσινός στην Κρήτη, το Κτήμα Θυμιόπουλου, το Οινοποιείο Δασκαλάκη, το Κτήμα Αμπελουργείν. «Ξεχωριστό αποτέλεσμα αποδίδουν και κρασιά όπως είναι το orange από ποικιλία Ροζακί, του Κτήματος Τσικρικώνη στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο Θεολόγος Πλακόπουλος ξεχωρίζει κρασιά που προέρχονται από σπανιότερες ποικιλίες όπως το Θραψαθήρι του Θαλασσινού από την Κρήτη, η orange Ρετσίνα Κόδρα του Οινοποιείου Νικολού από την Αττική, η οποία αναδύει έναν γήινο χαρακτήρα λόγω του πήλινου αμφορέα όπου ωριμάζει αλλά και της orange οινοποίησης που πραγματοποιείται. «Ενδιαφέρον έχουν και οι προσεγγίσεις των ποικιλιών της Γουμένισσας – Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα – σε ροζέ οινοποίηση από το Κτήμα Χατζηβαρύτη, καθώς και το Οινοποιείο Κοντοζήση που παράγει τη ροζέ βιολογική Λημνιώνα με την ονομασία “Sun”».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...

REPORTS

Κρασιά τύπου orange, αρκετά αφρώδη, αλλά και ετικέτες χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τη νέα παγκόσμια οινική τάση, που, σιγά –...

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Την Τρίτη 27 Αυγούστου ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου συμμετείχε στο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Οίνων της Αυστρίας (Weinakademie Osterreich).

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...