Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασιά με ελάχιστη ή καθόλου παλαίωση και χωρίς παρεμβάσεις στο Thessaloniki Wine Show

Με κυρίαρχη τάση να αποτυπώνεται και να ενισχύεται τελευταία στην αγορά, αυτή των κρασιών με φρεσκάδα και ελάχιστο ή καθόλου χρόνο παλαίωσης, το φετινό «Thessaloniki Wine Show» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σύστησε ή επανασύστησε στο κοινό νέες ή και υφιστάμενες οινικές προσπάθειες μέσα από περίπου 1.500 ετικέτες.

Μεταξύ των ενοτήτων της έκθεσης ήταν αυτή που πρόβαλε για μία ακόμα χρονιά εναλλακτικές οινοποιήσεις, με κρασιά ελάχιστων οινολογικών παρεμβάσεων.

Όπως αναφέρει ο Στέφανος Κόγιας διοργανωτής της έκθεσης και επικεφαλής της εταιρείας Wine Style, «η έκθεση καθορίζεται από την παρουσία των οινοποιείων, όπου το κάθε ένα παρουσιάζει τα δικά του κρασιά. Επιπλέον στην έκθεση συμμετέχουν εταιρείες διανομής, οι οποίες διαθέτουν μία ευρεία γκάμα επιλογών από οινοποιεία του εξωτερικού».

WSPC: Δύο masterclasses για την αποκωδικοποίηση των κρασιών

Στη φετινή έκθεση συμμετείχε ο εκπαιδευτικός φορέας του κρασιού, WSPC, ο οποίος διοργάνωσε δύο masterclasses με θέμα την αποκωδικοποίηση της ετικέτας του κρασιού. «Πίσω από την ετικέτα του κάθε οίνου υφίστανται αρκετές πληροφορίες και στοιχεία όπως ο αλκοολικός βαθμός, η ποικιλία, η περιοχή, το στυλ, η μέθοδος οινοποίησης αλλά και καλλιέργειας των σταφυλιών, όπου εάν κάποιος αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για το κρασί, μπορεί να έχει σαφέστερη εικόνα για χαρακτηριστικά του», σημειώνει ο Στ. Κόγιας.

Τα κρασιά που ξεχώρισε ο Άρης Σκλαβενίτης

Ο Άρης Σκλαβενίτης παρουσίασε μία ξεχωριστή θεματική ενότητα στη διάρκεια της έκθεσης, επιλέγοντας τα καλύτερα κατά τον ίδιο κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, προερχόμενα ακόμα και από οινοποιεία τα οποία δεν συμμετείχαν στη διοργάνωση.

«Η ιδέα πίσω από την επιλογή των 25 ετικετών, είναι ότι κάθε χρόνο λόγω της ιδιότητάς μου ως sommelier, δοκιμάζω έναν μεγάλο αριθμό κρασιών. Επομένως υπάρχουν χρονιές κατά τις οποίες δοκιμάζω νέα ή παλαιωμένα κρασιά, υπάρχουσες ετικέτες που άλλαξαν στυλ στο πέρασμα του χρόνου. Από αυτά τα κρασιά διάλεξα κάποια που κατά την άποψή μου ξεχωρίζουν, το καθένα για τον δικό του λόγο».

«Προχώρησα  σε ισομερή κατανομή των ετικετών, διαχωρίζοντας τα κρασιά σε κατηγορίες όπως ερυθρά, λευκά, αφρώδη, γλυκά, ροζέ καθώς και υποκατηγορίες όπως είναι ορισμένα που προέρχονται από δεξαμενή, κάποια που παλαιώνουν σε βαρέλι καθώς και ορισμένα orange ή και ήπιας οινοποίησης. Επιθυμία μου ήταν να συμπεριλάβω όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες και στυλ ανθρώπων», συμπληρώνει ο Α. Σκλαβενίτης.

Κρασιά και σπάνιες οινοποιήσεις που δεν κυκλοφορούν στην αγορά

Στα κρασιά που παρουσίασε ο sommelier βρέθηκαν νεότερες αλλά και παλαιότερες οινοποιήσεις, όπως ένα Ασύρτικο του 2007. Ο λόγος για το «Plano» από το οινοποιείο Τέχνη Οίνου. Επίσης, παρουσιάστηκε ο λευκός οίνος ΠΟΠ Σαντορίνη «Orycton» της Kyanos Wines που κυκλοφορεί σε 2.400 φιάλες, ένα εγχείρημα του νέου οινολόγου, Μιχάλη Κούλογλου. «Επιθυμία μου ήταν εκτός των άλλων να προβληθούν και οινοποιοί που δεν συμμετέχουν σε εκθέσεις όπως ο Μ. Κούλογλου αλλά και ο Πέτρος Καρυδάς, του φερώνυμου οινοποιείου με μία εξαιρετική Νάουσα», αναφέρει ο sommelier.

Οι εναλλακτικές οινοποιήσεις από τον Θ. Πλακόπουλο

Οι εναλλακτικές οινοποιήσεις που βρήκαν ισχυρό έρεισμα μέσα από το φετινό Thessaloniki Wine Show, αποτέλεσαν επιλογή του sommelier Θεολόγου Πλακόπουλου. Ο ίδιος αναφέρει ότι «πρόκειται για κρασιά που παράγονται με ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις και προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό περιβάλλον του κρασιού». Στη γκάμα των συγκεκριμένων «εναλλακτικών» κρασιών ως προς τη διαδικασία καλλιέργειας του σταφυλιού και οινοποίησής τους, εντάχθηκαν 34 κρασιά. «Πρόκειται για ετικέτες που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες όπως ροζέ ελάχιστης παρέμβασης, pet nat, καθώς και κρασιά orange που παράγονται με τη μέθοδο της ερυθρής οινοποίησης από λευκά σταφύλια προκειμένου να αποδίδουν περισσότερα φαινολικά χαρακτηριστικά».

Παρουσιάστηκαν κρασιά που ωριμάζουν σε πήλινους αμφορείς και παράγονται από το οινοποιείο Θαλασσινός στην Κρήτη, το Κτήμα Θυμιόπουλου, το Οινοποιείο Δασκαλάκη, το Κτήμα Αμπελουργείν. «Ξεχωριστό αποτέλεσμα αποδίδουν και κρασιά όπως είναι το orange από ποικιλία Ροζακί, του Κτήματος Τσικρικώνη στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο Θεολόγος Πλακόπουλος ξεχωρίζει κρασιά που προέρχονται από σπανιότερες ποικιλίες όπως το Θραψαθήρι του Θαλασσινού από την Κρήτη, η orange Ρετσίνα Κόδρα του Οινοποιείου Νικολού από την Αττική, η οποία αναδύει έναν γήινο χαρακτήρα λόγω του πήλινου αμφορέα όπου ωριμάζει αλλά και της orange οινοποίησης που πραγματοποιείται. «Ενδιαφέρον έχουν και οι προσεγγίσεις των ποικιλιών της Γουμένισσας – Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα – σε ροζέ οινοποίηση από το Κτήμα Χατζηβαρύτη, καθώς και το Οινοποιείο Κοντοζήση που παράγει τη ροζέ βιολογική Λημνιώνα με την ονομασία “Sun”».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ελληνικό κρασί συνεχίζει να κατακτά την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως έδειξε η πολυπληθής παρουσία κορυφαίων στελεχών του κλάδου στην St Mary’s Marylebone...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας, ανακοινώνει τη διοργάνωση του MESSINIA FORUM για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι εργασίες του διήμερου...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

REPORTS

H Wine Plus ετοιμάζει τη 5th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, μια πραγματικά ‘μεγάλη’ γευστική δοκιμή αφιερωμένη αποκλειστικά στα ροζέ κρασιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας, ανακοινώνει τη διοργάνωση του MESSINIA FORUM για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι εργασίες του διήμερου...

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.