Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κουλτούρα συμβολαιακής θέλει να εισάγει η αποσταγματοποιία – οινοποιία Τσιλιλή

Ένα κλειστό κλαµπ «βιρτουόζων» αµπελουργών επιδιώκει να σχηµατίσει η αποσταγµατοποιία-οινοποιία Τσιλιλή, προκειµένου να εφοδιάζεται σταφύλι που ικανοποιεί τα ποιοτικά στάνταρτς για τα προϊόντα απόσταξης, όσο και για το άνοιγµα στην αγορά του ποιοτικού κρασιού.

Ως συµφωνίες «win-win» περιγράφει στην Agrenda ο επικεφαλής της γνωστής για τα αποστάγµατά της εταιρείας, Κώστας Τσιλιλής, το εγχείρηµα της σύστασης οµάδας αµπελουργών. Ο ίδιος εξηγεί πως εστιάζει σε µια µακροχρόνια συνεργασία µε παραγωγούς ανά την Ελλάδα, η οποία θα µπορούσε να ξεκινήσει από τον φετινό κιόλας τρύγο, σε περίπτωση που η πρώτη ύλη αλλά και η καλλιεργητική κουλτούρα του αµπελουργού συνάδει µε τη φιλοσοφία και τις ανάγκες της εταιρείας.

Το πλάνο περιλαµβάνει από αναµπέλωση και αναδιάρθρωση αµπελιών µέχρι εκπαίδευση, επίβλεψη και ασφάλιση της καλλιέργειας από ζηµιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Όπως αναφέρει ο κ. Τσιλιλής, η συνεργασία θα εξασφαλίζει στους αµπελουργούς ένα εγγυηµένο εισόδηµα υψηλότερο από τους µέσους όρους που διαµορφώνει η αγορά για τα οινοστάφυλα, σε µια προσπάθεια να παρέχει η εταιρεία σηµαντικά κίνητρα. «Πάµε να κάνουµε συνεργασίες µε διάρκεια και δεν τσιγκουνευόµαστε το κάτι παραπάνω, γιατί ξέρουµε πως χωρίς καλή πρώτη ύλη δεν πας πουθενά» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ο οποίος είναι πεπεισµένος πως «το καλό κρασί και τσίπουρο γίνονται στο αµπέλι».

Όπως ανέφερε, σε αυτό το στάδιο αναµένει την ανταπόκριση των ενδιαφερόµενων αµπελουργών, για να γίνει µια αξιολόγηση ποικιλιών, ποσοτήτων και ιδιαιτεροτήτων που θα εµφανίζουν οι εκµεταλλεύσεις τους ώστε να διαµορφωθεί από κοινού το πλάνο συνεργασίας.  Σ’ αυτή τη φάση η εταιρεία προµηθεύεται περίπου το 50% της πρώτης ύλης που διαχειρίζεται για τα τελικά της προϊόντα από σταθερές συνεργασίες και επιδιώκει αφενός να ανεβάσει στο 100% το ποσοστό αυτό, αφετέρου να αναβαθµίσει το περιεχόµενο της συνεργασίας αυτής.

Το µοντέλο της οµάδας παραγωγών που θέλει να αναπτύξει η Τσιλιλής, διέπεται από έναν δεκάλογο σε όλο το φάσµα της αµπελουργίας:

  •   Σχεδιασµός νέων φυτεύσεων µε βάση τις ανάγκες της αγοράς και την ιδιαιτερότητα του αµπελοτεµαχίου.
  •   Συνεχής συµβουλευτική, εκπαίδευση και καθοδήγηση σε όλο το φάσµα της αµπελοκαλλιέργειας, από έµπειρους επιστήµονες.
  •   Αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων τεχνολογίας για βελτιστοποίηση των παραµέτρων της καλλιέργειας.
  •   ∆ηµιουργία κουλτούρας για βιώσιµη αµπελοκαλλιέργεια.
  •   Παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών µε δεδοµένη την απορρόφησή τους από την Τσιλιλή.
  •   ∆ιασφάλιση µόνιµου εισοδήµατος, υψηλότερου του µέσου όρου.
  •   Ευέλικτοι τρόποι αποπληρωµής µε βάση τις ανάγκες του παραγωγού.
  •   ∆ιερεύνηση της δυνατότητας κάλυψη µέρους των κινδύνων από την εταιρεία από φυσικές καταστροφές, πέραν όσων αποζηµιώνει ο ΕΛΓΑ.
  •   Βασικός συντελεστής στην παραγωγή επώνυµων προϊόντων µε υ ψηλή προστιθέµενη αξία.

«Υπάρχουν ουσιαστικές παθογένειες στο κοµµάτι της παραγωγής που σε τελική ανάλυση είναι και ο βασικός πυλώνας του κλάδου. ∆εν υπάρχουν καν καθαροί κλώνοι» συνεχίζει ο κ. Τσιλιλής, λέγοντας πως αυτό το κενό προγραµµατισµού και οργάνωσης που αφήνει η Πολιτεία, είναι καιρός να το δουν µεταξύ τους οι εταιρείες και οι ίδιοι οι αµπελουργοί. «Θέλουµε να δώσουµε έµφαση σε ευγενείς διεθνείς ποικιλίες αλλά και εξίσου ευγενείς ελληνικές όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ληµνιώνα, Ξινόµαυρο, Αγιωργήτικο» συνεχίζει.  bΗθική ικανοποίηση µέσα από µια δίκαιη και αποδοτική συνεργασία.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Έκτης γενιάς οινοποιός, ο Τάσος Ξύδης διαδέχτηκε τους προγόνους του και έγινε ο πρώτος από την οικογένεια που έβγαλε εμφιαλωμένο κρασί.

REPORTS

«Μια νέα παράδοση». Όσο αντιφατική και αν διαβάζεται η λέξη «νέα» δίπλα στο σημαίνον «παράδοση» άλλο τόσο βγάζει νόημα η συγκεκριμένη έκφραση, στην περίπτωση...

REPORTS

Μπορεί να λέµε ότι ο κλάδος του κρασιού στην Ελλάδα έχει προοδεύσει αρκετά, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, αυτά που χρειάζεται ακόµα να γίνουν...

REPORTS

Βρισκόµαστε λίγο πριν το χειροκρότηµα. Λίγο πριν πέσει η αυλαία του τρύγου. H φετινή χρονιά θα µείνει βαθιά χαραγµένη στη µνήµη όλων όσων εµπλέκονται...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.