Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κορυφαίοι επαγγελματίες του οίνου υπογράφουν για εναλλακτική συσκευασία

Οι Jancis Robinson MW και Hugh Johnson OBE είναι μεταξύ μιας ομάδας κορυφαίων βρετανών συγγραφέων κρασιού που έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή καλώντας για δράση για την προώθηση της στροφής σε εναλλακτικές συσκευασίες για το κρασί.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η ανοιχτή επιστολή, με αιχμή του δόρατος από τους Wine Traders for Alternative Formats (WTAF), τονίζει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κατασκευής και της ανακύκλωσης γυαλιού. Σημειώνει ότι η μετάβαση από γυαλί σε εναλλακτικές μορφές θα μπορούσε να εξοικονομήσει «πολύ πάνω από το ένα τρίτο του αποτυπώματος άνθρακα του κρασιού που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο», κάτι που είναι ισοδύναμο με το να βγάλεις 350.000 αυτοκίνητα από το δρόμο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, οι εναλλακτικές μορφές όπως το κρασί σε κουτί, το κονσερβοποιημένο κρασί, τα βαρέλια, τα χάρτινα μπουκάλια και οι θήκες έχουν όλα πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από το γυαλί.

Ο Oliver Lea της BIB Wine Company, ιδρυτικό μέλος της WTAF, πιστεύει ότι «ο τομέας του κρασιού είναι υποχρεωμένος να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 43% αυτή τη δεκαετία. Αυτό θα πρέπει να είναι το απόλυτο ελάχιστο και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι μια σημαντική μετατόπιση από τα γυάλινα μπουκάλια».

Οι τεχνολογικές βελτιώσεις κατέστησαν ολοένα και πιο βιώσιμη τη συσκευασία κρασιών υψηλότερης ποιότητας «πιείτε τώρα» σε BIB, κονσέρβες και άλλες εναλλακτικές μορφές. Όπως αναφέρει η επιστολή, «υπάρχει μικρή ή καθόλου αισθητή διαφορά ποιότητας μεταξύ αυτών των μορφών και του κρασιού σε γυάλινα μπουκάλια για κρασιά που πίνονται μέσα σε λίγους μήνες από την αγορά, όπως είναι τα περισσότερα».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αναδεικνύοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά µιας πραγµατικά πολύπλευρης εγχώριας ποικιλίας, τα ροζέ από Ξινόµαυρο συναρπάζουν τον ουρανίσκο των απανταχού οινόφιλων.

REPORTS

Κρασιά τύπου orange, αρκετά αφρώδη, αλλά και ετικέτες χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τη νέα παγκόσμια οινική τάση, που, σιγά –...

REPORTS

Επιβλαβείς για την βιομηχανία οίνου είναι οι νέοι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ αναφορικά με την πώληση οργανικών κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ, προκαλώντας...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...