Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κι όμως στο βαθύτερο φιόρδ της Νορβηγίας φτιάχνουν κρασί

Η νέα κατάσταση που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή στον οινικό κόσμο, διαφαίνεται και στην περίπτωση της Νορβηγίας, όπου πλέον ευδοκιμούν αμπέλια και κάτοικοι ασχολούνται με την οινοποίηση.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Απόδειξη το Slinde Vineyard, που βρίσκεται στο μακρινό Sognefjord, το μεγαλύτερο και βαθύτερο φιόρδ της Νορβηγίας, όπου τα αμπέλια αναπτύσσονται σε πλαγιές που τις βλέπει ο ήλιος ενώ τα βουνά υψώνονται χιονισμένα γύρω τους.

Πίσω από τα αμπέλια και το νορβηγικό κρασί είναι ο Bjorn και η σύντροφός του Halldis. Ο Bjørn θυμάται ότι, κατά την παιδική του ηλικία, το φιόρδ πάγωνε τον χειμώνα, κάτι που, όπως λέει αυτό δεν συμβαίνει τώρα, έχοντας παρατηρήσει αλλαγές στον καιρό με τα χρόνια.

Ο Bjørn ανησυχεί για την κατάσταση του πλανήτη και της χώρας του, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι, ως παραγωγός κρασιού, η κλιματική αλλαγή λειτουργεί υπέρ του. Βέβαια, η παραγωγή κρασιού αποτελεί μια πρόκληση στον βορρά. Όπως λέει, χρειάζεται σκληρή δουλειά και αφοσίωση, προκειμένου να ευδοκιμήσει η παραγωγή του. «Θα κάνω τα πάντα για τα αμπέλια μου. Θα μείνω ξύπνιος αν χρειαστεί, για να τα βοηθήσω να επιβιώσουν αν έρθει παγετός», τονίζει.

«Έχουμε πολύ φως εδώ. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Και έχουμε ψυχρές νύχτες. Έχουμε επίσης τον ήλιο από τις αντανακλάσεις των φιόρδ στην απότομη πλαγιά. Έτσι τα σταφύλια, τα φύλλα, παίρνουν πολλά αρώματα», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Βέβαια, όπως υποστηρίζει ο Bjørn, δεν είναι εύκολο να πείσει τους πάντες να δοκιμάσουν νορβηγικό κρασί, αλλά όσοι το δοκιμάζουν απογειώνονται με την γευστική εμπειρία.

Έχοντας κερδίσει χρυσά μετάλλια σε νορβηγικούς διαγωνισμούς κρασιού, ο Bjørn θέλει να προσπαθήσει να διεκδικήσει μερικά διεθνή μετάλλια, αλλά λέει ότι υποψιάζεται ότι θα έχει πιθανότητες μόνο εάν οι κριτές δοκιμάσουν στα τυφλά.

«Αν ήξεραν ότι το κρασί προέρχεται από τη Νορβηγία, πιθανότατα δεν θα το δοκίμαζαν καθόλου. Αλλά όταν είναι τυφλή δοκιμή, πρέπει να το δοκιμάσουν και ο καθένας παίρνει αυτό που αξίζει», αναφέρει.

Το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να λειτουργεί υπέρ του Νορβηγού παραγωγού, ωστόσο, τα προβλήματα σε άλλες κατεξοχήν οινοπαραγωγικές περιοχές είναι μεγάλα.

Στο Μπορντό, αυτό το μεταβαλλόμενο κλίμα είναι αισθητό, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του Chateau George 7 στο Fronsac, Sally Evans. «Είχαμε τρεις περιόδους παγετού την άνοιξη τα τελευταία πέντε χρόνια από τότε που βρίσκομαι εδώ. Πριν, πιθανότατα δεν είχαν για 20 ή 30 χρόνια. Έτσι αυτά τα ακραία κλιματικά φαινόμενα φαίνεται να είναι όλο και πιο συνηθισμένα. Και αυτό είναι το δύσκολο», τονίζει.

Όπως εξηγεί, η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να αποτυπωθεί στη γεύση ενός ποτηριού με κρασί. «Όταν υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες, τα φρούτα ωριμάζουν και υπάρχει πολύ περισσότερη ζάχαρη στα σταφύλια, κάτι που δίνει υψηλότερο αλκοόλ στη ζύμωση. Το αλκοόλ στο κρασί πιθανότατα έχει αυξηθεί κατά περίπου δύο βαθμούς τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ήλιος και η ζεστασιά επηρεάζουν επίσης την οξύτητα του κρασιού. Χρειάζεστε την οξύτητα για τη φρεσκάδα και τη συνολική ισορροπία», εξηγεί.

 

ΠΗΓΗ: bbc.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Familia Torres, το καταλανικό οινοποιείο που είναι γνωστό για την αναβίωση γηγενών ποικιλιών σταφυλιών, διόρισε νέο γενικό διευθυντή τον Fabrice Ducceschi, ο οποίος...

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, προβάλλοντας δυναμικά τα ελληνικά κρασιά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, με δύο σημαντικές...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...