Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καινοτόμα μέθοδος για τη ζύμωση ερυθρού κρασιού από την Αργεντινή

Πρόκειται για μια τεχνική εκχύλισης πολυφαινολών από τα στέμφυλα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, που ανακάλυψαν Ισπανοί ερευνητές με τους οποίους συνεργάστηκε ο Marcos Maza, γεωπόνος της UNCUYO στην Αργεντινή. Πρόσφατα, ο OIV ενέκρινε τη χρήση του σε βιομηχανική κλίμακα.

O Marcos Maza, στο Πανεπιστήμιο Aγροτικών Επιστημών της UNCUYO στην Αργεντινή συνεργάστηκε με τους καθηγητές Javier Raso και Ignacio Alvarez του Πανεπιστημίου της Zaragoza στην Ισπανία για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνικής που αφορά στην εφαρμογή ηλεκτρικών παλμών υψηλής τάσης στην οινοποίηση, κάτι που διευκολύνει την εκχύλιση φαινολικών συστατικών κατά τη διάρκεια της ζύμωσης του κρασιού. Είναι μια πρωτοπορία του «Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου» (OIV) που ενεκρίθη πρόσφατα για την βιομηχανία. «Είναι σημαντικό ότι η τεχνική αυτή μπορεί να μειώσει το χρόνο εκχύλισης του κρασιού με τα στέμφυλα μέχρι το 50% κι επιτρέπει την χρήση του σε όλα τα οινοποιεία. Σε αντίθετη περίπτωση, η χρήση του θα ήταν απαγορευμένη», εξηγεί ο Maza.

Με αυτό τον τρόπο, χάρη στην έγκριση του ανώτατου κυβερνητικού οργανισμού του παγκόσμιου αμπελο-οινικού κλάδου, τα οινοποιεία θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν ένα εργαλείο που θα τους επιτρέψει να μειώσουν το χρόνο εκχύλισης στη διαδικασία της οινοποίησης. Η πορεία για την έγκριση του OIV ξεκίνησε το 2018 και τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από τους ερευνητές ήταν καθοριστικά.

Oι ηλεκτρικoί παλμοί υψηλής τάσης (PEF, στα Αγγλικά Pulsed Electric Fields) προκαλεί το σχηματισμό πόρων στα κύτταρα της φλούδας του σταφυλιού. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως ηλεκτροδιάτρηση, συνίσταται σε αύξηση της διαπερατότητας της κυτταροπλασματικής μεμβράνης τόσο των φυτικών όσο και των μικροβιακών κυττάρων.

Στον τομέα της οινολογίας, η μη θερμική τεχνολογία της επεξεργασίας PEF έχει ερευνηθεί αρκετά. Εκτός λοιπόν από τη διευκόλυνση της εξαγωγής φαινολικών ενώσεων και αρωματικών πρόδρομων ενώσεων που βρίσκονται στο σταφύλι και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική ποιότητα του κρασιού, «υπάρχουν πολλές εφαρμογές των ηλεκτρικών παλμών που μελετώνται και βρίσκονται επίσης σε διαδικασία έγκρισης, όπως η μείωση του χρόνου παραμονής των κρασιών με οινολάσπες και η μικροβιακή απενεργοποίηση», σχολίασε ο γεωπόνος. Τελικά, τα αποτελέσματα της μεθόδου μεταφράζονται σε εξοικονόμηση ενέργειας, αυξημένη παραγωγική ικανότητα χωρίς να χρειάζεται επένδυση σε νέες δεξαμενές για τη διαδικασία ζύμωσης-διαβροχής και βελτίωση της τελικής ποιότητας του κρασιού.

«Η μεγαλύτερη προσφορά μου σε αυτή τη δουλειά ήταν η προσαρμογή των γνώσεων που αποκτήθηκαν σε πειράματα που είχαν πραγματοποιηθεί σε εργαστήριο, σε βιομηχανική κλίμακα. Η εγκατάσταση των ηλεκτρικών παλμών στη βιομηχανία (οινοποιείο) κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, όπως η προσαρμογή του θαλάμου επεξεργασίας σε μια μεγάλη εγκατάσταση, κυρίως λόγω της «εποχικότητας της συγκομιδής» και του μεγάλου όγκου των σταφυλιών που πρέπει να διαχειριστούμε σε πολύ περιορισμένη περίοδο», εξήγησε ο καθηγητής Οινολογίας 1 στο Πανεπιστήμιο Αγροτικών Επιστημών. Τα πειράματα διεξήχθησαν κυρίως σε οινοποιεία στην Aragosa (Ισπανία) και σύντομα θα υλοποιηθούν σε αμπελο-οινικές εγκαταστάσεις στη Mendoza της Αργεντινής.

Πηγή mdzol.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...