Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο πλουραλισμός της οινικής κοινότητας Κατερίνης

Το 2021 έφυγε αφήνοντας μια ζεστή οινική αίσθηση στους 120 και πλέον προσκεκλημένους, επαγγελματίες οίνου της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκαν την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, στο ΥΨΙΛΟΝ, στην Θεσσαλονίκη.

To Κτήμα Καρασίμου, το Κτήμα Κούρτη, το Κτήμα Ξηρομερίτη, η Οινοποιία Παπαγιαννούλη, το Οινοποιείο Παπαχριστοδούλου, το Οινοποιείο Παντούλη και οι Αμπελώνες Ωραία Γη είναι τα επτά οινοποιεία που βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Κατερίνης και παρουσίασαν για πρώτη φορά από κοινού, όλη την γκάμα των κρασιών τους, ειδικές εμφιαλώσεις και παλιές εσοδείες.

Οι καλεσμένοι, δημοσιογράφοι, έμποροι κρασιού, sommeliers και γευσιγνώστες, από τους πιο σημαντικούς χώρους της εστίασης και του hoteling της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ενθουσιάστηκαν από το επίπεδο και τον πλουραλισμό των κρασιών μιας οινικής κοινότητας, που μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστη στους περισσότερους.

Την γευσιγνωσία, που ξεκίνησε το απόγευμα και κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, εμπλούτισαν διάφορες θεματικές παρουσιάσεις, όπως τα masterclasses του δημοσιογράφου οίνου Στέφανου Κόγια DipWSET και του Σπύρου Μπλάτσιου, οι οποίοι έβαλαν στο τραπέζι μερικά από τα καλύτερα δείγματα του Κατερινιώτικου αμπελώνα, ξεδιπλώνοντας τα χαρίσματα, αλλά και αναλύοντας τις δυνατότητες που διαγράφονται για το μέλλον.

Οι συζητήσεις για το δυναμικό του χαρισματικού τόπου, που βρίσκεται σφηνωμένος ανάμεσα στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, τα Πιέρια όρη και το Θερμαϊκό κόλπο, ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες, ανάμεσα σε σημαντικές προσωπικότητες του κρασιού όπως τον π. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον Στέφανο Κουνδουρά Καθηγητή αμπελουργίας-οινολογίας της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ και τον δημοσιογράφο οίνου Βασίλη Γαλανό που τίμησαν μεταξύ άλλων την πολύ ιδιαίτερη αυτή γευσιγνωσία.

Οι ερωτήσεις έδιναν κι έπαιρναν. Ποιές είναι οι δυνατότητες του Ασύρτικου, του Βιδιανού και του Ροδίτη, του Ξινόμαυρου και του Αγιωργίτικου;

Έχει νόημα η καλλιέργεια διεθνών ποικιλιών όπως το Syrah, το Merlot και το Cabernet Sauvignon σε μια από τις πιο νεοσύστατες οινικές περιοχές της Ελλάδας;

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος προβολής των Οινοποιείων Κατερίνης;

Η ίδια η κοινή παρουσίαση των Οινοποιείων Κατερίνης στο ΥΨΙΛΟΝ, στην Θεσσαλονίκη, μια από τις τελευταίες μέρες του 2021, δίνει μια ηχηρή απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και το μήνυμα είναι ότι με τις συνέργειες, τις δράσεις και το κοινό πνεύμα, τα κρασιά των οινοποιείων Κατερίνης μπορούν να κοιτάζουν τόσο ψηλά, όσο και η κορυφή του Ολύμπου που τα αγκαλιάζει με το φως του.

H παρουσίαση των Οινοποιείων Κατερίνης που επιμελήθηκε και οργάνωσε το Wine Style, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση στα ποτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου, προκαλεί ανησυχία στους οινοπαραγωγούς. Η κατάργηση...

REPORTS

Με την κλιματική αλλαγή, ο Γάλλος αγρομετεωρολόγος Serge Zaka εκτιμά ότι θα αλλάξει η περιοχή κατανομής των μεσογειακών αμπελώνων. Ο οινολόγος Matthieu Dubernet πιστεύει...

REPORTS

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια μεγάλη αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή και κυρίως αφορούν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι οινοποιοί της Κρήτης ετοιμάζονται για 17η ΧΡΟΝΙΑ να υποδεχτούν τους φίλους του κρητικού αμπελώνα στην Έκθεση Κρητικού Κρασιού «ΟιΝοτικά», που θα πραγματοποιηθεί 1,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...