Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ισχυρός πυλώνας του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη ο αμπελώνας του Κατάφυτου

Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής και της υπερθέρµανσης του πλανήτη, που απασχολούν όλο και περισσότερο την παγκόσμια οινική κοινότητα, το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη ήδη από το 2014 έχει προχωρήσει στη φύτευση νέων αµπελώνων σε µεγαλύτερο υψόµετρο.

Πιο συγκεκριµένα, ο αµπελώνας της Πλατανιάς µε περίπου 400 µ. υψόµετρο και αυτός του Κατάφυτου µε 900 µ. υψόµετρο δηµιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια τόσο για να παραχθούν κρασιά µε νέα, πιο φρέσκα χαρακτηριστικά όσο και για να αντιµετωπιστεί το φαινόµενο της κλιµατικής κρίσης.

Ειδικά ο αµπελώνας του Κατάφυτου έκτασης 355 στρεµµάτων, που αποτελεί σύμφωνα με τους ανθρώπους του Κτήματος κόσµηµα για το νοµό ∆ράµας, βρίσκεται στο δήµο Νευροκοπίου, στις πλαγιές του Ορβήλου Όρους και σε υψόµετρο που πλησιάζει τα 900 µ. Επιλέχθηκε από την επιστηµονική οµάδα του Κτήµατος Κώστα Λαζαρίδη για τις ιδιαίτερες κλιµατολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, όπως η µεγάλη διαφορά θερµοκρασίας µεταξύ ηµέρας και νύχτας και γενικότερα το ψυχρότερο κλίµα,  µε τον αµπελώνα του Κατάφυτου να αποτελεί τελικά έναν ισχυρό πυλώνα του Κτήµατος. Εκεί διαµορφώνεται ο πιο αρωµατικός και µε µεγαλύτερη φρεσκάδα και ένταση χαρακτήρας των καλλιεργήσιµων ποικιλιών. Αυτές ως επί το πλείστον είναι ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Sauvignon Blanc, το Chardonnay,  το Merlot κ.α.

Το 1979 ο πρώτος σύγχρονος γραμμικός αμπελώνας

Ο Κώστας Λαζαρίδης έβαλε τα θεµέλια της ανάπτυξης της αµπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στο νοµό ∆ράµας από το 1979, όταν και ξεκίνησε δηµιουργώντας τον πρώτο σύγχρονο γραµµικό αµπελώνα και οινοποιείο της περιοχής. Οι αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η επιτυχία του Κτήµατος Κώστα Λαζαρίδη ήταν η παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών από ιδιόκτητους αµπελώνες και η οινοποίησή τους µε προσήλωση ώστε να παραχθούν κρασιά διεθνούς αναγνώρισης. Από το ξεκίνηµα η καινοτοµία και ο σεβασµός στη φύση χαρακτηρίζουν όλες τις εκφράσεις του Κτήµατος. Η ποικιλιακή σύνθεση των πρώτων αµπελώνων και ο εξοπλισµός του οινοποιείου έθεσαν τις βάσεις για την αναγέννηση της αµπελουργίας στην περιοχή.

Συνολικά, το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη εφαρµόζει, στο σύνολο των 3.000 ιδιόκτητων στρεµµάτων του, πρακτικές ολοκληρωµένης διαχείρισης, καθώς και βιολογικής καλλιέργειας στον αµπελώνα της Αττικής µεγέθους 200 στρεµµάτων, µειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωµα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ξεχωριστές εµπειρίες οινικού τουρισµού, µε φόντο τη µαγευτική θέα των αµπελιών, στις πλαγιές του όρους Βέρµιο, µπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στις νέες επισκέψιµες...

REPORTS

Διαφορές στο νόημα και την απόδοση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2020/1151 στo νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο εντοπίζουν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» και «επικίνδυνη» την...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Την περίοδο δεύτερης νιότης του διανύει το οινοποιείο Μαρκατσέλη, καθώς η νεότερη γενιά οινοποιών της οικογενειακής επιχείρησης κλήθηκε πρόσφατα να αναβιώσει τη δραστηριότητά του.

REPORTS

Η Agrovision µε έδρα την Ιερισσό Χαλκιδικής ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2011 µε τριπλή δραστηριότητα, έχοντας υπό τη σκέπη της οινοποιείο, ελαιοτριβείο και...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.