Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Θα έρθει η ανάκαμψη αλκοολούχων ποτών από την ανάπτυξη οικονομίας

H παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2025, σύμφωνα με νέα δεδομένα και προβλέψεις της IWSR, με τρεις αγορές να οδηγούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη.

Συνολικά η παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών (TBA) μειώθηκε κατά 1% κατ’ όγκο και αυξήθηκε 2% σε αξία (US$, μεταβλητή συναλλαγματική ισοτιμία) το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων αγοράς ποτών IWSR. Οι συνολικοί όγκοι αλκοολούχων ποτών αναμένεται να αυξηθούν μόνο κατά 0,4% φέτος μετά την πτώση του 2023. Ωστόσο, προβλέπεται ισχυρότερη ανάκαμψη για το 2025. Η IWSR προβλέπει ότι τόσο ο όγκος όσο και η αξία θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1% ( CAGR) μεταξύ 2023 και 2028.

Η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυξητική αξία στον τομέα έως το 2028.

Η Ινδία ήταν υπεύθυνη για τη σημαντική αύξηση του όγκου το 2023. Όλες οι μεγάλες κατηγορίες οινοπνευματωδών ποτών (εκτός από το ρούμι και το κρασί) αύξησαν τον όγκο τους, με τα σκωτσέζικα και τα αμερικανικά ουίσκι να καταγράφουν κέρδη 7% σε όγκο.

Παρά την προβλεπόμενη αύξηση της αξίας στον τομέα των οινοπνευματωδών ποτών χάρη στην Κίνα, η χώρα παρουσίασε πτώση του όγκου σε διάφορες κατηγορίες το 2023. Τα διεθνή οινοπνευματώδη ποτά αυξήθηκαν κατά 2% καθώς άνοιξε ξανά το εμπόριο, αλλά οι όγκοι κονιάκ (-3%) και malt Scotch (-11%) υπέστησαν πτώσεις.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ώριμη αγορά που προβλέπεται να προσθέσει σημαντική αξία TBA τα επόμενα χρόνια. Ο δρόμος μπροστά για τη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι δύσκολος. Η αγορά οινοπνευματωδών ποτών στις ΗΠΑ (μείωση όγκων 2%) για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια το 2023 και κάθε μεγάλη κατηγορία TBA σημείωσε πτώση του όγκου, εκτός από την τεκίλα, ορισμένα τμήματα ουίσκι των ΗΠΑ και τα προϊόντα RTD. Προσβλέποντας στο μέλλον, η τεκίλα είναι έτοιμη να προσθέσει την πιο αυξητική αξία στην αγορά οινοπνευματωδών ποτών των ΗΠΑ έως το 2028, με γνώμονα τις εκφράσεις υψηλής ποιότητας.

Η Emily Neill, COO έρευνας και επιχειρήσεων, IWSR, είπε ότι τα κέρδη TBA «προέρχονται πλέον όλο και περισσότερο από τις αναπτυσσόμενες αγορές».

Ο άξονας ανάπτυξης μετατοπίζεται προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μετά την Ινδία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, οι δύο επόμενες αγορές με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία είναι η Βραζιλία και το Μεξικό. Αλλού, οι αγορές όπως η Κολομβία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη σημείωσαν αύξηση όγκου και αξίας.

Η Neill προέβλεψε ότι αυτή η διαφοροποίηση θα συνεπαγόταν «μεγαλύτερη έκθεση σε επιχειρηματικό κίνδυνο». Κατά την ίδια, «Οι εταιρείες πρέπει να επαναπροσανατολίσουν τις παγκόσμιες στρατηγικές τους για να στοχεύσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η επέκταση σε κατηγορίες καθώς και το γεωγραφικό αποτύπωμα θα είναι όλο και πιο σημαντική. Στη σημερινή παγκόσμια αγορά αλκοολούχων οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να καινοτομούν για να πετύχουν», σημείωσε.

Πηγή: thedrinkbusiness

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι τιμές στις δημοπρασίες εκλεκτού κρασιού έχουν «ηρεμήσει», σύμφωνα με τον οίκο iDealwine, ως αποτέλεσμα της διόρθωσης στην εν λόγω αγορά το 2023.

REPORTS

Η διαρθρωτική πτώση της παγκόσμιας αγοράς κρασιού συνεχίστηκε το 2023, με μειωμένους όγκους κατά 4% έναντι του 2022. Η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να...

REPORTS

Οι φιάλες μάγκνουμ Domaine de la Romanée-Conti (DRC) από τη δεκαετία του 1970 ήταν τα αστέρια στην εναρκτήρια δημοπρασία κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών του...

REPORTS

Η Diageo, κορυφαία εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών στον κόσμο και την Ελλάδα, αποκαλύπτει τις πέντε γεύσεις που θα κυριαρχήσουν φέτος το καλοκαίρι - Umami,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

REPORTS

Ο μεγιστάνας του τύπου, δισεκατομμυριούχος Ρούμπερτ Μέρντοχ, βάζει στα σχέδια του να κάνει τα κρασιά του κτήματος Moraga στο Bel Air - τον μοναδικό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Drink Pink είναι η μοναδική, και καθιερωμένη εδώ και 12 χρόνια, έκθεση της Αθήνας αφιερωμένη αποκλειστικά στην κατηγορία των ροζέ κρασιών. Φέτος, με...

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...