Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ψηφιοποίηση θα πρέπει να ωφελήσει όλη τη βιομηχανία οίνου

Η πανδημία ώθησε τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου να επενδύσει στην ψηφιοποίηση, αναφέρει ο διευθυντής του Pau Roca.

Ακυρώνοντας τις διεθνείς συναντήσεις, η πανδημία covid-19 επιταχύνει πρώτα τις επενδύσεις του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) σε εργαλεία πληροφορικής προσαρμοσμένα σε νέες ψηφιακές πρακτικές.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου Pau Roca εξηγεί τη στρατηγική και τις προκλήσεις της παροχής νέας ψηφιακής εξειδίκευσης στον διακυβερνητικό φορέα.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας οίνου, «υπάρχει ένα τεράστιο έργο», υποστηρίζει ο Pau Roca, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Ενώ ο απόφοιτος της βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παραδέχεται εύκολα ότι δεν διαθέτει λεπτομερή εμπειρία στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης του αμπελώνα, σκοπεύει να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων στον διακυβερνητικό οργανισμό. Ως πρώτο βήμα, ο OIV δημιουργεί ένα παγκόσμιο παρατηρητήριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αμπελοοινικού τομέα και σκοπεύει να αναπτύξει μια ειδική ομάδα εργασίας εντός δύο, τριών ετών και για πιο παραδοσιακά θέματα (αμπελουργία, οινολογία κ.λπ.).

Εν τω μεταξύ, ο OIV αναπτύσσει στο παρατηρητήριό του τρεις πόλους. Πρώτον, ο ένας αφορά την παρακολούθηση καινοτομιών στον τομέα, ο άλλος αφορά ένα εργαστήριο για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων ώστε να αξιοποιηθούν οι ποσότητες δεδομένων που είναι τώρα διαθέσιμες στον κλάδο. “Το πρόβλημα είναι η ερμηνεία τους”, δήλωσε ο Pau Roca, επισημαίνοντας ότι τα ίδια τα δεδομένα παράγουν δεδομένα και μεταδεδομένα.

Το παρατηρητήριο συμπληρώνεται από ένα κέντρο δοκιμών: ένα «ψηφιακό γκαράζ» για να δοκιμαστούν τα πρωτότυπα εξηγεί ο Pau Roca, ο οποίος ελπίζει να επιτρέψει στη βιομηχανία να αποκτήσει δωρεάν δοκιμή σε τεχνολογικές λύσεις και να μην τις αφήσει το πεδίο του εμπορίου μέσω πληρωμένων εφαρμογών. Πέρα από την τεχνολογική καινοτομία, ο διευθυντής του OIV τονίζει ένα πολιτικό ζήτημα: “Ο τομέας του οίνου έχει ένα πολύ κατακερματισμένο μοντέλο παραγωγής, το οποίο το καθιστά πολύ προσαρμόσιμο στην τρέχουσα κρίση. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το μοντέλο με ψηφιοποίηση και να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρος ο τομέας επωφελείται από αυτό και όχι μόνο λίγες (συγκεκριμένα μεγάλες) τεχνολογικές ομάδες”.

Μεταξύ των πρώτων ψηφιακών αναγκών που εντοπίστηκαν από τον OIV, ο Pau Roca σημειώνει τις δυνατότητες του blockchain. Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείται σε κρυπτονομίσματα (ειδικά στο bitcoin). Αυτή η τεχνολογία αποθήκευσης πληροφοριών θα μπορούσε να επιτρέψει την ανιχνευσιμότητα των οίνων, από το αμπέλι έως τις αγορές. “Η διαίσθησή μου είναι ότι οι προδιαγραφές μπορούν να γίνουν έξυπνο περιεχόμενο”, υποστηρίζει ο Pau Roca, που τελικά είναι πολύ λιγότερο αρχάριος από ό, τι διατείνεται για τον εαυτό του όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες.

Πηγή: keosoe.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA) και ο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, το Κτήμα Γεροβασιλείου φιλοξενεί την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Χατζηνικολάου «100 σταγόνες δρόμος».

REPORTS

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δημοσίευσε επισκόπηση της πολιτικής για τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, με σχέδια αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον προσεχή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο κρασί, διάρκειας 6 ωρών από το Wines of Crete και την Genius in Gastronomy θα λάβει μέρος την Τρίτη...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...