Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η τιμητική της Μεσογειακής Οινογαστρονομίας στη Σάμο

Η «τιμητική» της Μεσογειακής Οινογαστρονομίας στη Σάμο, το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, σε μια ειδική θεματική εκδήλωση που διοργάνωσε η Οικονομοτεχνική ΕΠΕ.

Πρωταγωνιστές τα πολυβραβευμένα ΠΟΠ κρασιά ΕΟΣ Σάμου, η ονομαστή ΠΟΠ Γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου και τα ΠΟΠ/ΠΓΕ κρασιά της Enoteca από την Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα της Ιταλίας. Η εκδήλωση, που στέφθηκε με επιτυχία, εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος «Mediterranean Cheese and Wines» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα «Mediterranean Cheese and Wines» έχει ως βασικό στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), αλλά και να συμβάλλει στην προβολή και εδραίωση του Μεσογειακού τρόπου διατροφής, με προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως τα εξαιρετικά κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου και η πεντανόστιμη γραβιέρα του Συνεταιρισμού της Νάξου.

Με ολόγιομο φεγγάρι και με το αεράκι να δροσίζει τον παραθαλάσσιο χώρο εστίασης «Samian Blue» του ξενοδοχείου «Hydrele Beach Hotel», οι προσκεκλημένοι που ήταν κυρίως από το χώρο του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας καθώς και εκπρόσωποι των φορέων αυτοδιοίκησης, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου, συνδυαστικά με την εκλεκτή γραβιέρα Νάξου.
Το Wine Tasting είχε τη σφραγίδα εγκυρότητας και γνώσης του wine expert Στέφανου Κόγια (DipWSET), ο οποίος με εύληπτο και κατανοητό τρόπο, όχι μόνο μίλησε για τους κατάλληλους συνδυασμούς γεύσεων αλλά και έδωσε πληροφορίες ουσιαστικές για το σαμιώτικο κρασί, τα μοναδικά αρώματα και την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του στην οποία οφείλει τη διεθνή του καταξίωση.

Από τις «διακριτές» στιγμές της βραδιάς ήταν το Live Cooking Show από την Μαργαρίτα Νικολαΐδη (Νικήτρια Master Chef 2021) και την chef Βίλλυ Σέργη, με γραβιέρα Νάξου και σαμιώτικα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου:
Σαγανάκι (γραβιέρα) παναρισμένο με ξηρούς καρπούς και μαρμελάδα σύκο συνδυασμένο με Samos Anthemis και Φλογέρες κανταΐφι με γραβιέρα και άρωμα λεμόνι, σε αρμονία με Samos Grand Cru.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και οι οίνοι ΠΟΠ-ΠΓΕ της Emilia Romagna σε συνδυασμό με γευστικές δημιουργίες του chef Γιώργου Σταυράκη, με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Αγγέλικα και του Στέφανου Σοφούλη.
Τον όλο συντονισμό και την υλοποίηση της διοργάνωσης είχε αναλάβει η Οικονομοτεχνική ΕΠΕ, της οποίας ο πρόεδρος Παντελής Σκαρλάτος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, ενώ εκπρόσωποι από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που παρακολουθεί το ευρωπαικό πρόγραμμα, έλεγξαν την ορθότητα των δράσεων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, προβάλλοντας δυναμικά τα ελληνικά κρασιά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, με δύο σημαντικές...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου στις Πλαταιές Βοιωτίας είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά και προσκαλεί τους φίλους του κρασιού για μια αυθεντική εμπειρία οινογνωσίας, στον τόπο όπου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...