Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα διαγωνιστεί με επαγγελματίες γευσιγνώστες για να αναγνωρίσει δώδεκα κρασιά. Αυτός ο πειραματικός αγώνας θα μπορούσε να φέρει κάποιες εκπλήξεις. Οι λάτρεις του κρασιού δεν χρειάζεται να ανησυχούν- οι μηχανές δεν αντικαθιστούν ακόμη τους ανθρώπους στην τυφλή γευσιγνωσία. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει τους ανθρώπινους γευσιγνώστες.
Αναλυτικότερα, δώδεκα εθελοντές γευσιγνώστες, που επιλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες στο γαλλικό πρωτάθλημα τυφλής γευσιγνωσίας, θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά μια τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη, με την ονομασία DeepRed, έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία M&Wine με έδρα τη Λυών. Στόχος της είναι να αναγνωρίζει τη χώρα προέλευσης, την ονομασία, την κύρια ποικιλία σταφυλιών, τον τρύγο και τον παραγωγό διαφόρων κρασιών, συμπεριλαμβανομένων λευκών, ερυθρών, ροζέ και αφρωδών οίνων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός εξελιγμένου συνδυασμού δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.
Παράλληλα, ο Philippe de Cantenac, ο διοργανωτής της εκδήλωσης, εξηγεί ότι η M&Wine τον προσέγγισε πριν από μήνες για να δοκιμάσει την τεχνολογία της απέναντι σε επαγγελματίες γευσιγνώστες. Βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα, αν και παραμένει πειραματική και διεξάγεται παράλληλα με το κύριο πρωτάθλημα. Η M&Wine έχει κανονίσει να συλλέξει ένας δικαστικός επιμελητής δώδεκα κρασιά από όλο τον κόσμο για να τα αναλύσει η DeepRed. Στις 15 Μαρτίου, τα ίδια κρασιά θα παρουσιαστούν στα τυφλά στους γευσιγνώστες. Μετά τη γευσιγνωσία, τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με εκείνα της DeepRed, τα οποία θα παραδοθούν σφραγισμένα από τον δικαστικό επιμελητή.
Το ερώτημα παραμένει αν η μηχανή μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τους ανθρώπινους γευσιγνώστες. Ο Théodore Tillement, διευθυντής της M&Wine, διευκρινίζει ότι στόχος τους δεν είναι να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο αλλά να δοκιμάσουν τα όρια της τεχνολογίας τους. Το DeepRed παρουσιάστηκε στην έκθεση Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, συνδυάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη με την έρευνα του Institut Lumière Matière στη Λυών και του εργαστηρίου Ingéniérie des Matériaux Polymères. Η τεχνολογία αναγνωρίζει τα κρασιά χρησιμοποιώντας 40 μεταλλικά στοιχεία, δημιουργώντας μια μοναδική υπογραφή για κάθε κρασί με βάση το terroir και τις μεθόδους αμπελοκαλλιέργειας.
Όπως και οι ανθρώπινοι γευσιγνώστες, η τεχνολογία απαιτεί εκπαίδευση για την εκμάθηση της γευσιγνωσίας κρασιού. Η M&Wine έχει αναλύσει πάνω από 35.000 κρασιά από 50 χώρες, αποθηκεύοντας τα δεδομένα σε μια βάση δεδομένων.
Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη αναζητά αυτή τη βάση δεδομένων για να βρει το καλύτερο ταίρι για το αναλυόμενο κρασί, βελτιώνοντας τα αποτελέσματά της για ακρίβεια. Επί του παρόντος, η τεχνολογία αυτή είναι χρήσιμη για την ιχνηλασιμότητα των κρασιών, βοηθώντας τους εμπόρους να επαληθεύσουν τη γνησιότητα των κρασιών στις φιάλες. Ωστόσο, το DeepRed δεν είναι ακόμη αλάνθαστο. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο με πρόσφατες εσοδείες και δυσκολεύεται με ανάμεικτα κρασιά. Αυτή η τυφλή δοκιμή έναντι εξειδικευμένων γευσιγνωστών θα βοηθήσει στη βελτίωση της τεχνολογίας.
Τέλος, η εκδήλωση της 15ης Μαρτίου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης στη γευσιγνωσία κρασιού.
