Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ταυτότητα του τόπου άρωμα και γεύση στο κρασί από το Οινοποιείο Πάντου

∆ηµιουργία της οικογένειας Πάντου, που ασχολείται µε την αµπελουργία από το 1986, αποτελεί το Κτήµα Πάντου που βρίσκεται στην Υδρούσα Φλώρινας, στο βορειοδυτικό µέρος της Ελλάδας.

Σήµερα τα ηνία του Οινοποιείου έχει αναλάβει η επόµενη γενιά της οικογένειας µε αµπελουργό – οινοποιό τον Νίκο Πάντου, ο οποίος πραγµατοποίησε  αναδιαρθρώσεις του αµπελώνα και νέες φυτεύσεις µε τις ποικιλίες να προσαρµόζονται στο κλίµα της περιοχής δίνοντας στα παραγόµενα κρασιά ταυτότητα του τόπου παραγωγής.

Οι ιδιόκτητοι αµπελώνες του Κτήµατος είναι χωρισµένοι σε έξι αµπελοτόπια, το κάθε ένα έχει το αντίστοιχο υποκείµενο, κλώνο και ποικιλία που του ταιριάζει. Τα εδάφη είναι µε κλίσεις που κυµαίνονται από 15-25%,  φτωχά, αργιλοπηλώδη και άλλα αµµώδη, σχετικά ουδέτερα, µε πολύ καλή αποστράγγιση των υδάτων και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών µε έντονο και σύνθετο άρωµα, καλή δοµή, ισορροπία και επιπλέον µε πλούσιο χρώµα για τα ερυθρά. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 350 πρέµνα/στρέµµα και η απόδοση χαµηλή της τάξης των 400-700 κιλών/στρέµµα.

Οι αµπελώνες του Κτήµατος φιλοξενούν τις παρακάτω ποικιλίες:  Sauvignon Blanc, Gewurztraminer και Chardonnay για τα λευκά (σε ποσοστό 80%),  Cabernet  Sauvignon,  Merlot και Μοσχόµαυρο  για τα ερυθρά (σε ποσοστό 20%.).

Ιδανικές συνθήκες για λευκές και ερυθρές ποικιλίες

Το ψυχρό κλίμα της περιοχής μαζί με το υψόμετρο που ξεκινάει από τα 720 έως 760 μέτρα είναι ιδανικό για λευκές και ερυθρές ποικιλίες . Ο κρύος χειμώνας με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις εξασφαλίζει στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώνονται οι απαραίτητες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας (30οC) και νύχτας (12oC)  που εξασφαλίζουν μια μακρά περίοδο ωρίμασης των σταφυλιών και τη διατήρηση των αρωμάτων. Σύμφωνα με τον Νίκο Πάντου, «στο Οινοποιείο μας παράγουμε κρασιά αποκλειστικά και μόνο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος, που βρίσκονται στα 760 μέτρα υψόμετρο».

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή...

REPORTS

Διαδοχικές κρίσεις, πολιτικές αστοχίες και ανισότητες της ΚΑΠ, εμπορικοί συμβιβασμοί, πανδημία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνθέτουν το παζλ για το αγροτικό ξέσπασμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...