Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η συγκομιδή του 2022 αποτελεί πρόκληση για τους οινοποιειούς στο Marlborough

Με τη συγκομιδή του 2022 να έχει ολοκληρωθεί, το Jackson Estate της Νέας Ζηλανδίας μίλησε για μια σοδειά, την οποία αποκαλεί «ένα πολύ διαφορετικό θηρίο».

απόδοση Ζήσης Πανάγος

«Το vintage στη Νέα Ζηλανδία είναι συνήθως κάτι πολύ λογικό, με ζεστούς έως ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και μερικές βροχοπτώσεις σε κατάλληλες στιγμές που οδηγούν σε δροσιά τον Μάρτιο-Απρίλιο», δηλώνει ο Matt Patterson-Green, επικεφαλής οινοποιός στο Jackson Estate με έδρα το Marlborough.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το μάζεμα των σταφυλιών με το χέρι για το Pinot, Chardonnay και ροζέ ξεκινά συνήθως τον Μάρτιο, ακολουθούμενο από το Sauvignon Blanc και τα κόκκινα Bordeaux του παραγωγού τον Απρίλιο-Μάιο.

Ωστόσο, o Patterson-Green αποκαλεί το 2022 «ένα πολύ διαφορετικό θηρίο» και λέει ότι: «δοκίμασα πραγματικά όχι μόνο τις ομάδες αμπελώνων και οινοποιείων, αλλά και την υποδομή συγκομιδής και την ικανότητα του οινοποιείου μας να επεξεργάζεται φρούτα».

Η αιτία αυτών των δυσκολιών ήταν «σημαντικές βροχοπτώσεις που έρχονταν συνεχώς», που δημιούργησαν μια σειρά από προβλήματα, κυρίως για το Sauvignon Blanc του οινοποιείου, που αποτελεί το θεμέλιο της περιοχής Marlborough.

Η σωτήρια χάρη του παραγωγού ήταν τα παλαιότερα αμπέλια του, τα οποία αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά από τα νεότερα στο να αντέχουν στις επίμονες βροχοπτώσεις.

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε αμπέλια κάποιας ηλικίας και αυτά ήταν πάντα σε θέση να διαχειριστούν τη βροχή που, σε άλλους νεότερους αμπελώνες, προκαλούσε σοβαρά προβλήματα λόγω σχίσματος, αραίωσης και ασθένειας των καρπών», αναφέρει ο Patterson-Green, ο οποίος αποκάλεσε την ολοκλήρωση του τρύγου «μια πραγματική απόδειξη για την ομάδα του αμπελώνα μας» και χειροκρότησε τους συναδέλφους του που έφεραν καρπούς «όσο το δυνατόν πιο καθαρούς και απαλλαγμένους από ασθένειες».

Εν συνεχεία, αποκαλύπτει ότι το Jackson Estate επέλεξε περισσότερο Chardonnay από το συνηθισμένο λόγω της αυξημένης ζήτησης και επισημαίνει τη βάση για τα μείγματα Chardonnay ως «φαινόμενο πολύ έξυπνο» για φέτος.

Βέβαια, ο Patterson-Green παραδέχεται ότι το Jackson’s Sauvignon Blanc ήταν «μια μικτή τσάντα» για το 2022, με φρούτα από την περιοχή Waihopai που συγκομίζονται σε ξηρές συνθήκες, αλλά πιο κάτω στην κεντρική κοιλάδα ήταν «ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού».

«Παρόλο που είναι δύσκολο, αποδείχθηκε μια πολύ καλή σοδειά και ανυπομονούμε να δούμε μερικά όμορφα κομψά κρασιά ως αποτέλεσμα», τονίζει ο ίδιος.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παρουσία 250 επαγγελματιών ήταν η πιο ηχηρή απόδειξη της ισχυρής δυναμικής του Ελληνικού Κρασιού στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως συστηματικά κτίζεται τα...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2025 και ώρα 11:00 π.μ., webinar της Επιχειρησιακής Ομάδας E.O.ΟΙΝΟΣ, με τίτλο: «Μέθοδος Παραγωγής Μη Οινοπνευματικής...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

REPORTS

Οι δρόμοι του ελληνικού κρασιού σίγουρα περνούν από την Αττική και το ιστορικό αμπελοτόπι της στην Αττική και κάνουν στάση στην μητροπολιτική Αθήνα σε...

REPORTS

Με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, τροποποιείται για 2η φορά το Παράρτημα Ι της αριθμ. 100822/14-4-2025 απόφασης του Γενικού Διευθυντή...