Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η πρωιμότητα της βλάστησης φέρνει πληθώρα εχθρών στους κρητικούς αμπελώνες αυτή την περίοδο

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή ζώνη. Σε σχέση με το 2023 καταγράφεται προς το παρόν μια πρωιμότητα κατά 5 – 7 ημέρες στην παραλιακή ζώνη και κατά 2 – 3 ημέρες στη μεσοπρώιμη και στην όψιμη ζώνη. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου εφιστούν την προσοχή των παραγωγών.

Πρώτες προσβολές από το ωίδιο στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα (Erysiphe necator). Η ασθένεια είναι η σημαντικότερη του κρητικού αμπελώνα ενώ, στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές ήδη διαπιστώνονται τα πρώτα συμπτώματα.

Οι ειδικοί καλούν τους παραγωγούς να προστατεύσουν άμεσα τους αμπελώνες με προχωρημένη βλάστηση, στους οποίους δεν έχει γίνει ακόμα καμία επέμβαση. Προληπτικά πρέπει να ξεκινούν οι ψεκασμοί όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5 – 6 εκ.

Η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές), είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που σταδιακά διασπείρονται σε όλο το αμπέλι. Συνήθως γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί 3 – 4 εβδομάδες μετά την έκπτυξη.

Στις πρώιμες ποικιλίας για επιτραπέζια χρήση ξεκινά η αντιμετώπιση της ευδεμίδας

Η πρώτη πτήση του εντόμου (ανθόβια γενιά) έχει ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου στην πρώιμη ζώνη, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα στη μεσοπρώιμη και στα τέλη Μαρτίου στην όψιμη. Επισημαίνεται ότι η πρώτη πτήση εξελίσσεται στην ανθοφορία και άλλων φυτών – ξενιστών πέρα από το αμπέλι. Οι προσβολές στα αμπέλια κατά την ανθόβια γενιά είναι χωρίς οικονομική σημασία με εξαίρεση τις πρώιμες ποικιλίες για επιτραπέζια χρήση όπως prime, superior.

Δεν χρειάζεται ακόμα αντιμετώπιση αυτή την περίοδο. Μόνο στις πρώιμες ποικιλίες για επιτραπέζια χρήση συνιστάται να ξεκινά προστασία αμέσως μετά την καρπόδεση.

Προς το παρόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον περονόσπορο

Στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι συνθήκες ανομβρίας που έχουν επικρατήσει και που προβλέπονται για το επόμενο δεκαήμερο δεν ευνοούν προς το παρόν την εγκατάσταση του μύκητα. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Η επιδημική εμφάνιση περονοσπόρου την περασμένη καλλιεργητική περίοδο δε σημαίνει αντίστοιχο κίνδυνο και για την τρέχουσα περίοδο.

Απουσία πρόβλεψης βροχοπτώσεων οι προληπτικοί ψεκασμοί δεν ωφελούν, αντίθετα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής και το περιβάλλον.

Μόνο σε περίπτωση βροχής κίνδυνος μόλυνσης από τη φόμοψη

Οι μολύνσεις του μύκητα σχετίζονται με βροχές κατά το ευαίσθητο στη μόλυνση βλαστικό στάδιο της εξόδου των φύλλων και μόνο στα αμπέλια που προϋπάρχει ο μύκητας.

Ωστόσο, οι συνθήκες ανομβρίας που επικρατούν δεν ευνοούν τον μύκητα. Στα αμπέλια που δεν έχουν ξεπεράσει το ευαίσθητο για μόλυνση στάδιο (κυρίως στις όψιμες περιοχές ή / και στις ποικιλίες που ανοίγουν πιο αργά τους οφθαλμούς) υπάρχει ο κίνδυνος μολύνσεων μόνο σε περίπτωση βροχής. Απουσία βροχής στο επόμενο δεκαήμερο δεν θα χρειαστεί αντιμετώπιση.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

 

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Στις αμπελοκομικές περιοχές του Τυρνάβου όπου είναι εγκαταστημένο ευρύ δίκτυο φερομονικών παγίδων από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, η δεύτερη πτήση του εντόμου παρουσιάζει...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Στην Ήπειρο όπου βρίσκονται οι αµπελώνες µας, η καλλιεργητική περίοδος του 2024 εξελίσσεται οµαλά. Ο χειµώνας, αν και πιο ζεστός σε σύγκριση µε παλαιότερα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε υγρές και δροσερές περιοχές και ιδιαίτερα όταν οι ράγες είναι τραυματισμένες από διάφορα αίτια ελοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης του βοτρύτη. Οι γεωπόνοι του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Από αρχές Ιουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη πτήση της ευδεμίδας στους αμπελώνες της Αχαΐας, με τους ειδικούς του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...