Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η πέργκολα είναι η νέα αναδυόμενη μέθοδος στήριξης στον αμπελώνα

Σύμφωνα με ένα νεαρό ιταλό MW, οι οινοπαραγωγοί επιστρέφουν στην αρχαία τεχνική στήριξης αμπέλου πέργκολα, όχι μόνο για να μειώσουν τον αντίκτυπο των ακραίων κλιματικών συνθηκών, αλλά και λόγω της έλλειψης εργαζομένων.

Ο νεότερος Master of Wine της Ιταλίας, Andrea Lonardi ενημερώνει για μια σημαντική εξέλιξη στην ιταλική αμπελοκαλλιέργεια, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο Lonardi, ο οποίος ηγείται της Bertani Vineyards, παραγωγός Amarone και Valpolicella ανέφερε ότι μεταξύ των αλλαγών που συντελούνται στην παραγωγή κρασιού ενόψει των τρεχουσών προκλήσεων, μια από τις πιο αξιοσημείωτες είναι μια στροφή πίσω σε υψηλής κατάρτισης, οριζόντια συστήματα στήριξης αμπέλου, κοινώς γνωστά ως πέργκολες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οινοπαραγωγοί παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τις διπλές απειλές ενός θερμαινόμενου κλίματος, συχνά με μεγαλύτερες ακραίες καιρικές συνθήκες και τη μείωση της προσφοράς εργατικού δυναμικού, υπάρχει μια λύση που μπορεί να βρεθεί στον αμπελώνα για να αντιμετωπίσουν και τα δύο ζητήματα και αυτή είναι η πέργκολα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ότι «ολοένα και περισσότεροι» επαναφέρουν την τεχνική στήριξης αμπέλου στην Ιταλία, αναφέροντας την αυξημένη απορρόφηση στη Valpolicella, όπου η παραδοσιακή εκπαίδευση έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό και είναι γνωστή ως Pergola Veronese, αλλά επίσης άλλα μέρη που «επιστρέφουν» στο σύστημα, όπως η Αργεντινή, μαζί με τη Γαλικία, όπου κυριαρχούσε για την καλλιέργεια του Albarino, πριν από μια πιο πρόσφατη στροφή στο VSP.

Περιέργως, ένα κτήμα στη Νάπα που εξετάζει το σύστημα στήριξης, καταγράφοντας ότι η Quintessa σκέφτεται να προπονηθεί με πέργκολα για να κρατήσει το Cabernet της πιο σκιερό.

Παράλληλα, έχοντας γράψει την Ερευνητική του εργασία για τα προσόντα του MW στην εκπαίδευση πέργκολας εναντίον VSP στη Valpolicella, είναι σε θέση να σχολιάσει τα οφέλη ενός υψηλής κατάρτισης, οριζόντιου συστήματος, αλλά τα συμπεράσματά του για τα οφέλη του πρώτου μπορεί να εκπλήξουν.

Ενώ τα συστήματα πέργκολας είναι πιο γνωστά για την παροχή άφθονης σκιάς για τα τσαμπιά των σταφυλιών, με ένα κουβούκλιο από φύλλα που προστατεύουν από το φως του ήλιου για τα σταφύλια που κρέμονται από κάτω τους, είναι οι μειωμένες απαιτήσεις εργασίας της τεχνικής εκπαίδευσης που ο Lonardi επέλεξε ως ιδιαίτερο πλεονέκτημα.

Εάν συγκρίνετε την προσέγγιση με το VSP, ο Lonardi τόνισε ότι η στήριξη με πέργκολα απαιτεί λιγότερη εργασία επειδή δεν υπάρχει διαχείριση θόλου αναφερόμενος στην αραίωση και τοποθέτηση βλαστών, καθώς και στην αφαίρεση φύλλων που απαιτείται με τα συστήματα VSP.

Και η προσέγγιση έχει περαιτέρω πλεονεκτήματα όταν πρόκειται για το εργατικό δυναμικό ενός οινοποιείου. Με τα αμπέλια που έχουν στήριξη με πέργκολα να ωριμάζουν γενικά πιο αργά, ο Lonardi είπε ότι εξασφάλισε ότι υπήρχαν «χαμηλότερες αιχμές ζήτησης εργασίας», σε σύγκριση με τα συστήματα VSP, όπου τα σταφύλια είναι γενικά πιο εκτεθειμένα στο ηλιακό φως και ωριμάζουν πιο γρήγορα.

«Η αμπελουργία είναι μια επιχείρηση με υψηλές αιχμές ζήτησης εργασίας και η πέργκολα φέρνει περισσότερη σταθερότητα», σημειώνει ο ίδιος.

Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες συγκρίσεις αναφέρονται σε συστήματα εκπαίδευσης που επινοήθηκαν για χειροκίνητο μάζεμα σταφυλιών η κοινή προσέγγιση για υψηλής ποιότητας και αφρώδη κρασιά με τη μηχανική συγκομιδή να λύνει το πρόβλημα της γρήγορης εισαγωγής των καρπών με λίγες απαιτήσεις εργασίας.

Και αν προσλάβετε ανθρώπους για να μαζέψουν τα σταφύλια, ο Lonardi σημείωσε ένα επιπλέον όφελος από την εκπαίδευση με πέργκολα: «Υπάρχουν λιγότερα ηλιακά εγκαύματα στα σταφύλια, αλλά επίσης σημαίνει ότι οι άνθρωποι εργάζονται στη σκιά».

Συνοψίζοντας τόνισε ότι, «Αν κάνεις χειρωνακτικό τρύγο, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις VSP».

Ενώ, είπε ότι η εκπαίδευση με πέργκολα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των θερμότερων καλοκαιριών, με κύριο όφελος να είναι ο αντίκτυπος που είχε στην εξομάλυνση των αιχμών εργασίας που απαιτούνται για άλλα συστήματα.

«Χρειάζεστε εργατικό δυναμικό για να υποστηρίξετε το εκπαιδευτικό σύστημα, διαφορετικά η ποιότητα των σταφυλιών θα είναι χαμηλότερη», είπε.

Έπειτα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να δώσεις στους ανθρώπους μια μόνιμη δουλειά, μετά μπορείς να τους εκπαιδεύσεις και να τους δώσεις έναν ποιοτικό τρόπο ζωής», προτού σημειώσει ότι όλοι οι αμπελώνες στο Bertani κλαδεύονται από μόνιμο προσωπικό αν και αυτό έγινε είναι δυνατό λόγω του γεγονότος ότι ο παραγωγός είναι μέλος ενός μεγαλύτερου ομίλου, της Angelini Wine, η οποία έχει άλλα επτά κτήματα στην Ιταλία.

Ωστόσο, όσον αφορά την εκπαίδευση με πέργκολα, τόνισε ότι το πιο ελαφρύ στυλ κόκκινου κρασιού που παράγεται γενικά με την τεχνική δεν θα ήταν κατάλληλο για παντού και για όλους.

«Αν θέλετε κρασιά υψηλής ωρίμανσης, τότε η πέργκολα δεν είναι η σωστή απόφαση», ανέφερε.

Σε μια συζήτηση με έναν άλλο παραγωγό Amarone πριν από αρκετά χρόνια, σύφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν φαίνεται πώς η Masi άλλαξε τους αμπελώνες σε σύστημα στήριξης πέργκολα για να βελτιώσει την ποιότητα των σταφυλιών για τα Amarones της.

Μετά από μια τριετή μελέτη από το 2012, η ​​Masi άρχισε να απομακρύνεται από την εκπαίδευση αμπέλου Guyot σε πέργκολα υψηλής κατάρτισης για τις καλύτερες τοποθεσίες της στη Valpolicella, επειδή το σύστημα παρήγαγε μούρα με περισσότερες ανθοκυανίνες και λιγότερες τανίνες, ενώ η ιστορική προσέγγιση εξάλειψε επίσης τον κίνδυνο της υπερωρίμανσης στα τσαμπιά.

Ο διευθυντής οινοποίησης της Masi, Andrea Dal Cin, σε πρόσφατη δήλωση του ανέφερε ότι στο απόγειο του καλοκαιριού, η αμπελουργική μελέτη έδειξε ότι το σύστημα στήριξης με πέργκολα διατηρούσε τα σταφύλια έως και 20 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερά από τα ίδια σταφύλια που καλλιεργήθηκαν με την προσέγγιση Guyot. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά στους θερμότερους αμπελώνες Valpolicella στην πλαγιά του λόφου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσαμπιών για ξήρανση, με στόχο τη δημιουργία συμπυκνωμένων κρασιών Amarone.

«Διαπιστώσαμε ότι με την πέργκολα [εκπαιδευμένα κλήματα] στις πλαγιές των λόφων δεν έχουμε ποτέ καμένα σταφύλια, επειδή σκιάζουμε τα σταφύλια και οι ανθοκυανίνες ήταν υψηλότερες στα άτονα σταφύλια πέργκολας επειδή υπήρχε λιγότερη λεύκανση χρώματος», εξήγησε ο Dal Cin.

Τέλος στην αντίπερα όχθη, τα σταφύλια στους αμπελώνες που είχαν κλαδευτεί με Guyot είχαν λιγότερο χρώμα, αλλά περισσότερες τανίνες, λόγω των παχύτερων φλοιών που παρήγαγαν τα σταφύλια για να προστατευτούν από τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μικρό– Οινοποιείο Ακριώτου, στις Πλαταιές Βοιωτίας, με θέμα "Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα".

REPORTS

Ο χιλιοτραγουδισμένος τρύγος του σαμιώτικου μοσχάτου ξεκίνησε φέτος τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2024 προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στη Νεμέα. Ανακαλύψτε τα μυστικά του αμπελώνα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...