Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το κτήμα Πετρακόπουλου ποντάρει στον παλιό κεφαλλονίτικο αμπελώνα και φτιάχνει καινούργιο οινοποιείο

Η σημερινή οινολόγος του κτήματος, Κική Σιαμέλη, διηγείται στο Wine Trails ότι στόχος είναι η αύξηση της ποιότητας, η προσθήκη νέων οινοποιήσεων, ενώ έμφαση δίνεται στη διατήρηση των παλαιών προφυλλοξηρικών αμπελώνων του νησιού.

Photoshooting Petrakopoulos winery

Του Γιώργου Λαμπίρη

Με οικογενειακές καταβολές ετών που τον συνδέουν με το κρασί, ο Νίκος Πετρακόπουλος συνέχισε τα βήματα των προγόνων του, στο γραφικό χωριό Θηράμονα στη νότια Κεφαλονιά. Το 1950 ξεκίνησαν για την οικογένεια Πετρακόπουλου, οι πρώτες εμφιαλώσεις της ως τότε χύμα παραγωγής της, κυρίως για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με οινοποιό πλέον τον Νίκο Πετρακόπουλο μπαίνουν οι βάσεις μιας πιο ποιοτικής οινοποίησης και η ένταξη των αμπελιών στη βιολογική καλλιέργεια, έχοντας ως στόχο να αναδείξει τις τοπικές ποικιλίες του νησιού. Το 2002 κάνει την επίσημη έναρξη του οινοποιείου, ενώ τον Αύγουστο του 2006 εισήλθε στα πεπραγμένα της οινοποιίας Πετρακόπουλου, η οινολόγος Κική Σιαμέλη. Έκτοτε τα δεδομένα και ο προσανατολισμός για το κτήμα της Κεφαλονιάς άλλαξαν ριζικά.

Κική Σιαμέλη, Οινολόγος στην Οινοποιία Πετρακόπουλου

Aυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή νέου οινοποιείου, που θα της δώσει την δυνατότητα να βελτιώσει περεταίρω την ποιότητα και να αυξήσει την δυναμικότητα. Έτσι, από τις περίπου 20.000 φιάλες που εμφιαλώνει σε ετήσια βάση, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της σε 40.000 φιάλες. Όπως λέει στο Winetrails η Κική Σιαμέλη, οινολόγος και υπεύθυνη της οινοποιίας «το νέο κτίριο θα βρίσκεται επίσης στα Θηράμονα, ακριβώς απέναντι από το υπάρχον και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού έως και τον φετινό τρύγο. Όραμά μας είναι η βελτίωση της ποιότητάς μας και η προσθήκη νέων και ελκυστικών οινοποιήσεων. Το ενδιαφέρον είναι ότι τις ποικιλίες που διαθέτει το νησί όπως η Ρομπόλα και το Ζακυνθινό ή η Μαυροδάφνη, μπορεί κανείς να τις οινοποιήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους».

Όπως τονίζει «Ποιότητα για εμάς δεν σημαίνει παραγωγή κρασιών χωρίς «λάθη» αλλά η δημιουργία νόστιμων κρασιών που να προσφέρουν ωραία αίσθηση και να εκφράζουν την ποικιλία και τον τόπο».

Έμφαση στα παλιά αμπέλια της Κεφαλονιάς

Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στη διατήρηση των παλαιών προφυλλοξηρικών αμπελώνων του νησιού. Γι’ αυτό και το οινοποιείο οινοποιεί χωριστά τέτοιους αμπελώνες όπως της Ρομπόλας Παλιά Αρμάκια. Η λέξη «αρμάκια» προέρχεται από την κεφαλλονίτικη ντοπιολαλιά και σημαίνει «πεζούλα», καθότι το κρασί προέρχεται από παλιούς αμπελώνες διαμορφωμένους σε πεζούλες.

Σήμερα η διάθεση των κρασιών που παράγει το οινοποιείο πραγματοποιείται κατά το ήμισυ στην ελληνική αγορά και κατά το υπόλοιπο μισό στο εξωτερικό. Στη διάρκεια του 2020 άνοιξαν νέες αγορές για την οινοποιία Πετρακόπουλου και συγκεκριμένα η Νέα Ζηλανδία, η Αμερική και το Βέλγιο, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά την εξαγωγική της δραστηριότητα. Επόμενη αγορά – στόχος είναι ο Καναδάς.

Οι βροχοπτώσεις επηρέασαν τις λευκές ποικιλίες – Αυξημένη παραγωγή στο κόκκινο

Όπως λέει η Κική Σιαμέλη για την εξέλιξη της παραγωγής κατά την περασμένη χρονιά που εμφιαλώνεται αυτή την περίοδο, «το 2020 ήταν μία αρκετά καλή χρονιά από πλευράς ποιότητας, ωστόσο οι απρόσμενες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε απώλειες σταφυλιών και συγκεκριμένα ορισμένων βιολογικών λευκών ποικιλιών. Ευτυχώς πραγματοποιούμε αυστηρή διαλογή, επομένως το κρασί που εμφιαλώνουμε είναι πάντα ποιοτικό. Ωστόσο οι ποσότητες είναι μειωμένες κατά κύριο λόγο στη Ρομπόλα που αποτελεί και τη βασική ποικιλία. Ταυτόχρονα δεν οινοποιήσαμε το γλυκό μας Μοσχάτο, δεδομένου ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητη ποικιλία. Η εικόνα ήταν διαφορετική στο κόκκινο όπου αυξήσαμε τις ποσότητές μας και έτσι αντισταθμίσαμε τις παραγωγικές απώλειες στο λευκό. Εκεί καθυστέρησε η ωρίμανσή με αποτέλεσμα να έχουμε εντονότερη εκφραστικότητα».

Να σημειωθεί ότι η ερυθρή ποικιλία που ευδοκιμεί στην Κεφαλονιά είναι αυτή της Μαυροδάφνης. Η οινοποιεία Πετρακόπουλου διαθέτει τρεις ετικέτες από τη συγκεκριμένη ποικιλία, οι οποίες αντλούν τις ονομασίες τους από χρώματα: Roz, Mavro και Mov. Επιπλέον έχει προχωρήσει στην οινοποίηση και μίας φρέσκιας μαυροδάφνης με την ονομασία Kokkino, η οποία οινοποιείται ανά δύο έτη και θα κυκλοφορήσει φέτος σε περίπου 2.000 φιάλες. «Πρόκειται για φρέσκια μαυροδάφνη, χωρίς βαρέλι, με μέτριο προς ελαφρύ σώμα και ένταση στα φρούτα, παρά το γεγονός ότι ποικιλία δεν φημίζεται για τον φρουτώδη χαρακτήρα της», εξηγεί η Κική.

Η μαυροδάφνη «Mov»

Η μαυροδάφνη που φέρει την ονομασία «Mov» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το καύχημα του οινοποιείου και προέρχεται από την περιοχή Σουλάρι της Κεφαλονιάς. Ευδοκιμεί σε αργιλοαμμώδη εδάφη και παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη συμπύκνωση μέσα στα χρόνια. «Πρόκειται για ένα κρασί που είχα ξεχωρίσει πριν από αρκετά χρόνια, πριν λάβω την απόφαση να το εμφιαλώσουμε αυτόνομα. Παρουσιάζει μεγάλη συμπύκνωση, έντονη βοτανικότητα και φυτικότητα αλλά και ορυκτότητα. Πάντα το οινοποιούσα σε διαφορετική δεξαμενή και ωρίμαζε σε ξεχωριστό βαρέλι, ενώ έως το 2015 το χρησιμοποιούσαμε στο blend για το Mavro. Τότε αποφασίσαμε να το εμφιαλώσουμε ξεχωριστά», λέει η Κική Σιαμέλη.

Επιδίωξη η ανάδειξη των ποικιλιών Βοστυλίδι και Μοσχατέλα

Στους λευκούς οίνους η οινοποιία Πετρακόπουλου οινοποιεί τις τοπικές Ρομπόλα και Ζακυνθινό. «Επίσης θα θέλαμε να αναδείξουμε την ετικέτα Lefko ένα μείγμα από δύο τις εξαιρετικές ποικιλίες, Βοστυλίδι και Μοσχάτο που παρουσιάζει εξέχουσες προοπτικές παλαίωσης. Επίσης θα παρουσιάσουμε φέτος ένα μείγμα από Ζακυνθινό και Μοσχατέλα στα λευκά μας κρασιά. Προέρχεται από έναν παλιό προφυλλοξηρικό αμπελώνα, τον οποίο αποκτήσαμε πρo δύο ετών όπου οι δύο ποικιλίες συγκατοικούν και συνκαλλιεργούνται. Το κρασί θα διαθέτει χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν καθώς μέρος των σταφυλιών του έχει λιαστεί, άλλο μέρος του έχει ωριμάσει σε βαρέλι και ένα ακόμα έχει οινοποιηθεί ως πορτοκαλής οίνος. Υπολογίζουμε ότι θα κυκλοφορήσουν περίπου 600 φιάλες από το συγκεκριμένο κρασί».

Η οινοποιεία Πετρακόπουλου σε αριθμούς

Λευκά κρασιά

Ρομπόλα Classic (ρομπόλα Κεφαλληνίας): 3.000 φιάλες

Παλιά Αρμακιά (ρομπόλα Κεφαλληνίας): 1.300 φιάλες

Thymari Petras (ρομπόλα Κεφαλληνίας): 500 φιάλες

Gold Ζακυνθινό (Ζακυνθινό): 3.500 φιάλες

Orange Ζακυνθινό (Ζακυνθινό): 150 φιάλες

Melitino (Ζακυνθινό): 1.000 φιάλες

Lefko (Μοσχάτο – Βοστυλίδι): 3.500 φιάλες

Μοσχάτο γλυκό (Μοσχάτο): 1.000 φιάλες

Ερυθρά κρασιά

Roz (μαυροδάφνη): 3.000 φιάλες

Κοkkino (μαυροδάφνη): 2.000 φιάλες

Mavro (μαυροδάφνη): 2.300 φιάλες

Μov (μαυροδάφνη): 800 φιάλες

Εισαγωγές – εξαγωγές: 50-50

Σύνολο παραγωγής: ~20.000 φιάλες

Photoshooting Petrakopoulos winery

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έκφραση πολιτισμού που δοξάζει το ελληνικό κρασί και τιμά την ανθρώπινη συμμετοχή στην εξέλιξη του αμπελοοινικού κλάδου, αποτέλεσε η εκδήλωση για την παρουσίαση του...

REPORTS

Οι ευρωπαϊκές οινικές παραδόσεις, ιδίως εκείνες που διέπονται από τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ), αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για χώρες όπως...

REPORTS

Σε πρόσφατο συνέδριο για το Chardonnay στη Νέα Ζηλανδία, ο ειδικός της Βουργουνδίας και συγγραφέας στο κομμάτι του οίνου Jasper Morris MW προειδοποίησε ότι...

REPORTS

Υπέρ του μέτρου εκριζώσεων αμπελώνων τάσσεται η ισπανική βιομηχανία οίνου, υπό την προϋπόθεση να μην ανοίγουν τον δρόμο σε κάποιους για νέες φυτεύσεις, όπως...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μια νέα οινοποιητική εταιρεία, η Sacred Mountain, μετρώντας μόλις 5 μήνες ζωής συνδέει το κρασί, με τα βήματα του πραγματικού και του Καζαντζακικού Αλέξη...

REPORTS

Την παγκόσμια γιορτή του έχει την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο, η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, μιας περιοχής με οινική ιστορία χιλιάδων ετών.

REPORTS

Προς τους πολυτελείς οίνους στρέφει το ενδιαφέρον του το καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία από νέα έρευνα της εταιρείας που ειδικεύεται...

REPORTS

Σε διαρκή κρίση βρίσκεται η ξακουστή οινοπαραγωγική περιοχή Douro στην Πορτογαλία που φημίζεται για τα πολυτελή κρασιά Port, με την μειωμένη ζήτηση για τα...